Nieuws/Buitenland
1559977242
Buitenland

Atoomconcern meldt 7 doden bij explosie Rusland

MOSKOU - Het mysterieuze ongeluk tijdens een test met een raketmotor in het noorden van Rusland blijkt zeven mensen het leven te hebben gekost. Eerder al werd gemeld dat vijf werknemers van het Russische atoomconcern Rosatom het leven hadden gelaten. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt, meldt het Russische persbureau RIA. Nog eens drie werknemers raakten gewond. Zij liepen onder meer brandwonden op en krijgen specialistische hulp.

De Russische autoriteiten meldden eerder al dat twee militairen om het leven zijn gekomen en zeven mensen gewond zijn geraakt bij de explosie. Het ongeluk gebeurde op een proefterrein van de strijdkrachten bij de Russische haven Archangelsk. Door de ontploffing brak er ook brand uit.

De nabijgelegen gemeente Severodvinsk meldde na het incident dat kortstondig een verhoogd stralingsniveau is gemeten. Die verklaring werd later weer van de website gehaald. Volgens lokale media zijn inwoners in de tussentijd jodium gaan inslaan. Dat middel helpt tegen de opname van radioactieve straling door de schildklier.

Afsluiting

De havenautoriteiten hebben vanwege het incident een deel van de Witte Zee minimaal een maand gesloten voor de scheepvaart.