Nieuws/Binnenland
1560504
Binnenland

’Politie verspilt geld aan dure opleidingen’

Archieffoto.

Archieffoto.

Den Haag - De politie verspilt geld door dure helikopter-opleidingen aan te bieden voor het eigen personeel. Intussen zijn er voldoende vliegers beschikbaar die al een diploma hebben en graag zouden instromen bij de politie.

Archieffoto.

Archieffoto.

Dat stelt CDA-Kamerlid Chris van Dam, die de verspilling aankaart. Hij stelt Kamervragen over een vacature voor twee politievliegers waarop alleen ’executieve politiecollega’s’ kunnen solliciteren.

Volgens de christendemocraat zou de politie - die zwaar onder druk staat - hier helemaal geen extra geld aan uit moeten geven. Er zijn immers voldoende opgeleide vliegers voorhanden die bijvoorbeeld ervaring hebben bij defensie. Deze zij-instromers zouden alleen een beperkte vorm van extra training nodig hebben om bij de politie aan te slag te gaan, terwijl agenten zonder vliegbrevet een complete opleiding nodig hebben die vele tienduizenden euro’s kost.

„De enige filosofie hierachter die ik kan bedenken is dat je bestaande agenten een mooi carrièreperspectief wilt geven. Maar dat vind ik, zeker op dit moment, echt te ver gaan”, zegt Van Dam die nadrukkelijk wijst op de krapte bij de politie. Volgens hem kan dat opleidingsgeld dus verstandiger worden besteed. „Ik heb liever een extra diender op straat dan een in de lucht.”