Nieuws/Binnenland
1561633
Binnenland

’Vermijd het bos in het weekend’

AMERSFOORT - Fietsers en wandelaars doen er goed aan in het weekend het bos te vermijden. Dat veiligheidsadvies geeft Staatsbosbeheer. Boswachters zijn tot begin volgende week druk bezig de wegen en paden weer vrij te maken. De hevige storm van donderdag zorgde voor veel omgevallen bomen en loshangende takken.

Het grootste gevaar vormen loshangende takken die naar beneden kunnen vallen, met een mogelijk dodelijk gevolg. Die takken worden daarom ook wel ’weduwemakers’ genoemd.

Het advies geldt vooral voor bossen in het midden van het land. In het noorden en zuiden van het land zijn de risico’s relatief minder groot. Bezoekers moeten goed letten op borden met aanwijzingen. Vrijgegeven gebieden zijn volgens Staatsbosbeheer redelijk veilig, maar mensen moeten wel alert blijven.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm „vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos.” Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. „Er zijn wel wat dode vogels maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting.”