Nieuws/Buitenland
1561831289
Buitenland

Opnieuw forse kritiek op China

Trump: coronavirus erger dan Pearl Harbour en 11 september

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft de coronapandemie de „ergste aanval die het land ooit heeft meegemaakt” genoemd. Trump verweet China opnieuw dat het de verspreiding van het virus geen halt heeft toegeroepen.

„Dit is erger dan Pearl Harbor. Dit is erger dan het World Trade Centre”, verwees Trump op een bijeenkomst in het Witte Huis naar de aanval in 1941 en de aanslagen op 11 september 2001. „En het had nooit hoeven te gebeuren. Het had aan de bron gestopt kunnen worden, in China. Het had aan de bron gestopt moeten worden en dat is niet gebeurd.”

Trump wees in een antwoord op een vraag er wel op dat de pandemie de vijand is en niet China. „Ik beschouw de onzichtbare vijand als een oorlog.”

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had eerder op de dag ook uitgehaald naar de Chinese autoriteiten, die volgens hem nog steeds informatie achterhouden. China had volgens Pompeo de dood kunnen voorkomen van honderdduizenden mensen die overleden zijn.

Opnieuw meer dan 2000 doden door coronavirus in VS

Het aantal mensen dat de afgelopen 24 uur is omgekomen door corona in de Verenigde Staten ligt net als een dag eerder boven de 2000. In de laatste 24 uur overleden er volgens de Johns Hopkins universiteit in Baltimore 2073 mensen aan de longziekte. Een dag eerder waren er dat 2333.

Het totaal aantal doden in de VS als gevolg van het coronavirus is daarmee opgelopen naar 73.095. Het aantal mensen dat besmet is geraakt door het virus ligt ruim boven de 1,2 miljoen. De VS is daarmee nog altijd het zwaarst getroffen land ter wereld. Wereldwijde zijn er meer dan 250.000 doden gevallen.