Nieuws/Binnenland
1563091
Binnenland

’Nationale brainstorm over immigratie is te rechts’

Ook Tweede Kamerleden gaven niet thuis, op Thierry Baudet van het Forum voor Democratie na.

Ook Tweede Kamerleden gaven niet thuis, op Thierry Baudet van het Forum voor Democratie na.

RIJSWIJK - Een ’nationale brainstorm’ over immigratie en de Nederlandse identiteit, op initiatief van een groep politiek betrokken burgers, krijgt het verwijt ’te rechts’ te zijn. Het evenement brengt vrijdagavond in Rijswijk tweeduizend mensen op de been.

Ook Tweede Kamerleden gaven niet thuis, op Thierry Baudet van het Forum voor Democratie na.

Ook Tweede Kamerleden gaven niet thuis, op Thierry Baudet van het Forum voor Democratie na.

Zalencomplex De Broodfabriek is uitverkocht: een situatie waar de organisatoren van ’De Nederlandse Leeuw’ (DNL) vooraf voor hadden getekend. „We voorzien duidelijk in een behoefte”, zegt Elisabeth Hunyadi, een van de initiatiefnemers.

Neutraal

De Nederlandse Leeuw wil ’neutraal’ zijn, maar krijgt het verwijt vooral een ’rechtse club’ te zijn, die zelfs ’extreem-rechts’ gedachtegoed zou legitimeren. „De hele line-up van sprekers is cultureel-rechts”, meent auteur en kenner van rechts Nederland, Chris Aalberts. „Dat mag van mij, maar suggereer dan niet dat het een open debat is.”

Tijdens het evenement met voordrachten, muziek en debat, kunnen de bezoekers in groepssessies meehelpen om ’oplossingen’ aan te dragen voor nijpende problemen rond integratie en immigratie.

Publiekstrekker is de Canadese psycholoog Jordan Peterson, die als publiek intellectueel internationaal een miljoenenpubliek opbouwde met zijn video-colleges op YouTube. Ook in Nederland kent Peterson een schare trouwe volgers.

Verder komen onder anderen oud-politica Rita Verdonk, de Friese pro-Piet activiste Jenny Douwes, Volkskrant-columnist Derk Jan Eppink, Elsevier-columnist professor dr. Afshin Ellian, trendwatcher Adjiedj Bakas, auteur Joost Niemöller, wetenschapper Jan van de Beek en politici van Leefbaar Rotterdam en Vlaams Belang naar Rijswijk.

Scherp

GroenLinks-prominent Huub Bellemakers neemt op sociale media, net als Chris Aalberts, scherp stelling tegen DNL. „Aan de organisatoren, de sprekers, de inleidingen en de probleemstelling kun je afleiden dat het gaat om een nieuw-rechtse bijeenkomst”, zegt Bellemakers. „Een meet-up van Jesse Klaver noem je ook geen nationale brainstorm.”

Bellemakers werd na zijn kritiek uitgenodigd om op het evenement te spreken, maar hij weigerde. „Ik heb geen zin om als excuus-GroenLinkser te komen opdraven.”

Volgens Elisabeth Hunyadi van DNL zijn wel degelijk ook sprekers uit politiek linkse hoek benaderd, maar slechts een enkeling – zoals cultureel ondernemer en Haags lijsttrekker van de pro-islam partij NIDA Cemil Yilmaz - had interesse.

Baudet

Ook Tweede Kamerleden gaven niet thuis, op Thierry Baudet van het Forum voor Democratie na. Hunyadi: „Vreemd en teleurstellend want als je de kans krijgt voor tweeduizend burgers te spreken, dan grijp je die toch aan?”