Nieuws/Binnenland
1563521962
Binnenland

Vader veroordeelde broers in zaak dood Lotte gaat vrijuit

ALMELO - De zaak tegen de vader van de twee broers uit Almelo die zijn veroordeeld voor de dood van het 14-jarige meisje Lotte is geseponeerd. Het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving hierover van RTV Oost.

Volgens het OM is er geen bewijs dat de vader betrokken is geweest bij de doodslag. Ook is er geen bewijs dat de man betrokken is geweest bij het verstoppen van het lichaam van het meisje. „Hij is ten onrechte aangemerkt als verdachte”, aldus het OM.

De broers kregen op 23 december celstraffen van twee en één jaar opgelegd plus jeugd-tbs, omdat ze volgens de rechtbank samen schuldig zijn aan de dood van het 14-jarige meisje. Voor beide broers heeft de rechtbank het jeugdrecht toegepast omdat ze tijdens het misdrijf nog minderjarig waren (17 en 15 jaar).

Anoniem telefoontje

Het lichaam van Lotte werd in januari vorig jaar gevonden. Na een anoniem telefoontje, dat afkomstig bleek te zijn geweest van de vader van de jongens, trof de politie het stoffelijk overschot van de tiener aan in een sloot bij een bedrijvenpark aan de rand van de Twentse stad. Ze bleek te zijn gewurgd. De twee broers en hun vader werden al gauw opgepakt.

De jongens hadden onafhankelijk van elkaar een relatie met Lotte gehad. De oudste had onenigheid met haar gekregen toen ze een naaktfoto van hem met vriendinnen had gedeeld. Ook had ze hem verteld dat ze zwanger van hem was geraakt, wat achteraf niet waar bleek. De broers hadden daarop met haar afgesproken. Er ontstond een ruzie waarbij stevige klappen werden uitgedeeld.

Oudste broer

Uiteindelijk zou de oudste broer Lotte hebben gedood. De jongste broer had daarbij met hem samengewerkt, waardoor ze volgens de rechters gezamenlijk verantwoordelijk waren voor de dood van het meisje. Het werd hen ook zwaar aangerekend dat ze het lichaam in een sloot hadden geduwd en afgedekt hadden met riet en maaiafval.

De jongste broer heeft beroep aangetekend tegen zijn straf. De jongen houdt vol dat hij het meisje niets heeft aangedaan. Zijn advocaat zei eerder dat hij er wel bij was en iets heeft gezien. Hij zou niet hebben ingegrepen, „maar dat is iets anders dan medeplegen”, aldus de advocaat eerder.