Nieuws/Buitenland
1563619
Buitenland

Britse Aldi legt verkoop energiedrankjes aan banden

Londen - Aldi stopt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland legt vanaf maart de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 16 jaar aan banden. Als er twijfel is over de leeftijd van een koper, wordt er net als bij alcohol naar het identiteitsbewijs gevraagd.

Een woordvoerder van Aldi Groot-Brittannië zegt tegen The Guardian dat het besluit is genomen vanwege de groeiende bezorgdheid over het gebruik van energiedranken.

De Aldi is niet de eerste supermarkt die de verkoop van de drankjes aan jongeren verbiedt. Naast Aldi (nummer 5), doen Asda (nummer 3), Waitrose (nummer 8) en sommige winkels van Morrisons (nummer 4) mee. De twee grootste Britse supermarktketens, Tesco en Sainsbury's, volgen vooralsnog niet.

Deze week werd duidelijk dat er een Nederlands onderzoek komt naar de effecten van de drankjes. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) liet afgelopen maandag weten dat dit onderzoek speciaal focust op de gezondheidseffecten van de combinatie van cafeïne en suiker op kinderen en jongeren.

Diezelfde dag waarschuwden kinderartsen dat energiedrankjes niet onschuldig zijn en dat de verkoop ervan aan kinderen onder de achttien jaar verboden moet worden. Volgens de artsen leidt het drinken van de pepdrankjes bij jongeren tot klachten als rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen.