Nieuws/Binnenland
1565383290
Binnenland

Zeven gewonden bij steekpartij azc in Echt, verdachte aangehouden

Echt - Bij een steekpartij op het asielzoekerscentrum (azc) in Echt zijn woensdagavond zeven gewonden gevallen. Twee van de slachtoffers zijn in levensgevaar. De politie heeft een 24-jarige asielzoeker aangehouden.

Het steekincident vond omstreeks kwart over tien plaats in de Limburgse gemeente. Dat gebeurde in het azc aan de Pepinusbrug. Het motief is nog onduidelijk, evenals de aanleiding.

Alle gewonden zijn naar omliggende ziekenhuizen gebracht, de twee zwaargewonden per traumahelikopter, aldus een woordvoerder van de politie donderdagochtend. De vermoedelijke dader is overgebracht naar het politiebureau in Roermond waar hij wordt verhoord.

„Op dit moment zijn wij bezig met sporen veilig stellen en horen we getuigen”, weet de zegsman. „Het onderzoek is in volle gang. We hopen in de loop van de ochtend meer te kunnen melden.”

Meerdere patrouilles van de politie zijn aanwezig op de opvanglocatie, onder meer om eventuele onrust te voorkomen. „Er wonen in het azc immers zoveel verschillende nationaliteiten die opeens met een geweldsexplosie geconfronteerd werden", aldus de woordvoerder. Maar volgens hem is het niet onrustig geweest en is iedereen weer veilig in de eigen woonruimte.

Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren is ter plaatse gegaan om zich op de hoogte te stellen van het incident. Hij spreekt van een ‘grote consternatie’ op het terrein van de asielopvang. „Ik heb direct kunnen schakelen met mensen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers want die bleken lastig bereikbaar voor de hulpdiensten.”

In Echt zijn er al eerder zorgen geuit over problemen die sommige bewoners veroorzaken. Zo dreigde de burgmeester in 2019 om het azc na dertig jaar te sluiten, doordat een groepje raddraaiers voor ernstige overlast zorgde. Het ging toen over intimidatie en diefstal.

Recent werd opnieuw een groepje lastpakken overgeplaatst, om de hinder de kop in te drukken. „De overlast vond toen met name buiten het azc plaats”, stelt Hessels kort na de steekpartij. „Het kan altijd dat er iemand tussen zit die tot zoiets in staat is. Je kunt dat helaas niet voorkomen.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo