Nieuws/Buitenland
1566446
Buitenland

Vrijlating lid Manson Family weer geblokkeerd

Leslie Van Houten in 1977 (R) en 2016 (L).

Leslie Van Houten in 1977 (R) en 2016 (L).

LOS ANGELES - Een voormalige volgeling van de overleden sekteleider Charles Manson blijft vastzitten. Een commissie had volgens de Los Angeles Times aanbevolen de inmiddels 68-jarige Leslie Van Houten in vrijheid te stellen, maar daar ging de gouverneur van Californië niet in mee.

Leslie Van Houten in 1977 (R) en 2016 (L).

Leslie Van Houten in 1977 (R) en 2016 (L).

Van Houten zit momenteel een levenslange celstraf uit. Ze nam op negentienjarige leeftijd met andere leden van de Manson Family deel aan de moord op twee mensen. Ze bekende later een vrouw veertien keer te hebben gestoken, mogelijk nadat het slachtoffer al dood was.

Van Houten ving negentien keer bot bij de commissie die beoordeelt of gevangenen kunnen worden vrijgelaten. Die commissie oordeelde uiteindelijk dat ze toch vrij kon komen, maar gouverneur Jerry Brown draaide dat besluit in 2016 terug.

Brown maakte vrijdagavond bekend ook een tweede aanbeveling naast zich neer te leggen. Hij erkende dat Van Houten een modelgevangene is, maar vond dat onvoldoende. Hij verwees onder meer naar de ernst van haar vergrijp. Van Houten was niet betrokken bij de moord op de hoogzwangere actrice Sharon Tate en vier andere slachtoffers van de Manson Family.