Nieuws/Binnenland
1566523397
Binnenland

Oudere vrouw raakt gewond

Vliegtuig verliest motoronderdelen bij Maastricht Aachen Airport

Afbeelding ter illustratie.

Afbeelding ter illustratie.

MAASTRICHT - Een vrachtvliegtuig dat zaterdagmiddag is vertrokken vanaf Maastricht Aachen Airport is na het opstijgen onderdelen van de motor verloren als gevolg van een explosie in een van de motoren. Dit meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Voor zover bekend is er één persoon gewond geraakt door vallende brokstukken.

Afbeelding ter illustratie.

Afbeelding ter illustratie.

Daardoor zijn in de omgeving van Meerssen diverse metaaldelen naar beneden gevallen. Diverse auto’s zijn beschadigd. Het vliegtuig, een Boeing 747-400 op weg naar New York, is uitgeweken naar Luik in België voor een voorzorgslanding. Volgens een brandweerwoordvoerder is een brokstuk neergekomen op een oudere vrouw, die daardoor licht letsel opliep. „Veel mensen zijn geschrokken in Meerssen, omdat ze het vliegtuig met brandende motor zagen overvliegen”, aldus de woordvoerder van de brandweer.

Maatschappij stuurt vervangende motor

Het vliegtuig heeft inmiddels een voorzorgslanding gemaakt in het Belgische Luik. Vliegtuigmaatschappij Longtail Aviation stuurt een vervangende vliegtuigmotor naar Luik om de kapotte motor te vervangen.

Zodra het vliegtuig wordt vrijgegeven door de Nederlandse autoriteiten, kan het vrachtvliegtuig de reis naar New York zo snel mogelijk hervatten, volgens de zegsman van de maatschappij. Mogelijk hebben de motorbladen tijdens de start iets aangezogen, oppert de woordvoerder. „Wat de oorzaak is geweest is nu speculeren. Het kan ook een andere oorzaak hebben zoals een aanvaring met een vogel. Het is aan de autoriteiten om dat te onderzoeken. We verlenen daarbij onze volledige medewerking.”

Aan boord van het toestel bevindt zich algemene vracht. De woordvoerder zegt dat het viermotorige vliegtuig met de drie overgebleven motoren op een normale manier is geland in Luik en dat het goed gaat met de bemanning. "Ze hebben precies gedaan wat de veiligheidsvoorschriften voorschrijven en de juiste procedures gevolgd."

Over de schade in Meerssen zegt de woordvoerder van Longtail Aviation dat ze beelden hebben gezien van metaalonderdelen die daar op straat belandden. Daarover staat de vliegmaatschappij in nauw contact met haar verzekeraar. Hij benadrukt dat zowel het vliegtuig als de motor goed is onderhouden.

OVV start verkennend onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start een verkennend onderzoek naar de motorbrand van het vrachtvliegtuig dat zaterdagmiddag brokstukken is verloren boven Meerssen in Zuid-Limburg. Dat liet de Onderzoeksraad weten.

Het betrof een Boeing 747-400 die onderweg was van Maastricht Aachen Airport naar New York. Na het opstijgen zijn in de omgeving metaaldelen naar beneden gevallen. Een verkennend onderzoek door de OVV houdt in dat onderzoekers de feiten verzamelen om te bepalen of er een uitgebreid onderzoek nodig is. Daarvoor gaat de OVV gesprekken aan met de plaatselijke autoriteiten, de hulpdiensten en de luchthaven.

Tekst gaat door onder de video.

’Laat brokstukken liggen’

De politie van Meerssen verzoekt naar aanleiding van het luchtvaartongeval de mogelijke brokstukken vooral te laten liggen: „Dit in verband met de opname van schades.”

De Luchtverkeersleiding Nederland zegt geen informatie te hebben over het incident. De Belgische luchtverkeersleiding, Skeyes, heeft het vliegtuig begeleid, liet een woordvoerder weten. Op Flightradar is te zien dat het vrachtvliegtuig enkele rondjes boven de Belgische Ardennen heeft gevlogen voordat het landde op de luchthaven van Luik.

Heeft u foto’s, video’s? Stuur ze naar onze WhatsApp-tiplijn: +31613650952.