Nieuws/Binnenland
1566631
Binnenland

Hennis wordt marineofficier

DEN HAAG - Oud-minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is reservist geworden bij de Koninklijke Marine. Een woordvoerder van de marine bevestigt na een bericht van het Noordhollands Dagblad dat het huidige VVD-Kamerlid is aangesteld als reserve-officier in de rang van kapitein-luitenant ter zee speciale diensten.

Hennis is aangesteld als reservist, wat inhoudt dat je naast een burgerbaan of eigen bedrijf actief bent voor de marine. Reservist van de marine wordt vooral gezien als erebaan. Hennis blijft werkzaam als Tweede Kamerlid.

De aanstelling past volgens Defensie in het streven naar een reservistenbestand dat breed genoeg is om piekbelastingen op te vangen of om incidenteel gebruik te kunnen maken van specialistische kennis, zonder deze kennis zelf in huis te hebben. Hennis kan zo worden ingezet tijdens oefeningen van de uitzendbare, operationele staf. Zelf heeft ze geen militaire achtergrond, maar dat is ook geen vereiste meer.

In de VVD wordt niet verwacht dat Hennis veel tijd kwijt zal zijn aan haar reservisten-bestaan. De extra werkkrachten van Defensie worden vaak pas bij bijzondere gebeurtenissen ingezet, zoals langs de route bij Prinsjesdag, bij een bosbrand of bij een overstroming. Meer politici zijn reservist (geweest) bij de krijgsmacht. De meest bekende is VVD-eurpoarlementariër Hans van Baalen, die de rang van kolonel heeft.

Defensie

Hennis trad in oktober af nadat de Onderzoeksraad voor Veiligheid harde oordelen had geveld over Defensie in een onderzoek naar een mortierongeluk in Mali dat twee militairen het leven kostte.

Ze stond vorig jaar in de startblokken voor een post in Rutte III, mogelijk als minister van Buitenlandse Zaken. Maar aan het einde van haar ministerschap stapte ze op na een vernietigend rapport over een mortierongeval in Mali, waarbij twee militairen het leven lieten. Ze nam daarna plaats in de Tweede Kamer, waar ze momenteel financieel woordvoerder van de VVD is.

Hennis zelf was niet bereikbaar voor commentaar.