Nieuws/Binnenland
156725640
Binnenland

’We bellen de hele dag rond’

Gommers over ic: wij zijn helemaal vol

Diederik Gommers in zijn ziekenhuis.

Diederik Gommers in zijn ziekenhuis.

ROTTERDAM - De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers maakt zich zorgen over de capaciteit op intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen. Tegen EenVandaag zegt hij „niet meer hoopvol” te zijn.

Diederik Gommers in zijn ziekenhuis.

Diederik Gommers in zijn ziekenhuis.

De ic in het Erasmus MC in Rotterdam, waar Gommers aan het hoofd staat, ligt volgens hem vol. Maandag zou het aantal bedden met 4 worden opgeschaald, maar dat ging door personeelstekort niet door.

Het Erasmus MC had maandag eigenlijk beloofd om patiënten van andere ziekenhuizen over te nemen maar moest daar uiteindelijk vanaf zien. „Daarom doen we morgen nog een poging”, aldus Gommers tegen EenVandaag. „Vandaag zijn er weer patiënten naar Duitsland gegaan. Dat is het laatste wat we willen.”

Personeel is bottleneck

De situatie verschilt volgens hem per dag, omdat er veel verpleegkundigen zijn die zich moeten laten testen op het coronavirus en afhankelijk van de uitslag weer beschikbaar zijn om te werken.

Gommers noemt het „zorgwekkend” dat het opschalen van de ic-capaciteit moeizaam gaat vanwege het tekort aan verpleegkundigen, omdat er tijdens deze tweede golf meer coronapatiënten op de verpleegafdelingen opgenomen liggen. Daardoor kan personeel van die afdelingen minder makkelijk bijspringen. „Tijdens de vorige golf was de ic weliswaar ook vol, maar lagen er minder patiënten in de kliniek.”

’Vakanties afkappen’

„We bellen iedere dag rond en er wordt met man en macht gewerkt om te kijken waar we mensen vrij kunnen maken. Maar deze weken hebben ook nog eens meer mensen vakantie”, aldus Gommers. „Als laatste middel kunnen we die verloven gaan intrekken, maar dat wil je uitstellen, omdat we de mensen ook op de langere termijn nog nodig hebben.”