Nieuws/Binnenland
1568609445
Binnenland

OM eist cel tegen jeugdigen voor neersteken Amsterdammer bij autoroof

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

HAARLEM - Als het aan het openbaar ministerie ligt, gaan twee jeugdige gewelddadige dieven de cel in voor poging tot doodslag, diefstal met geweld en het toebrengen van zwaar lichaam letsel aan een Amsterdammer. Ze staken vorig jaar het slachtoffer, die dacht zijn peperdure Mercedes te verkopen, meerdere malen in zijn rug. De steker hoorde de zwaarste celstraf van 282 dagen tegen zich eisen.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Mohamed A. en Badr B. uit Haarlem waren respectievelijk 17 en 16 jaar oud toen ze met grof geweld een Amsterdammer van zijn Mercedes beroofden. Het slachtoffer uit de Amsterdamse wijk Bos en Lommer raakte daarbij zeer zwaar gewond.

De rechtbank in Haarlem heeft twee hele dagen uitgetrokken voor de behandeling van de strafzaak tegen de twee verdachten. Omdat ze tijdens de roofoverval minderjarig waren, worden ze vervolgd volgens het jeugdstrafrecht.

Honderdduizend euro

De verkoper dacht op 15 oktober een online afspraak te hebben gemaakt met de kopers van de auto, een SUV met een nieuwwaarde van boven de honderdduizend euro. Een van de jongens zou, volgens het openbaar ministerie, hem meerdere malen in de rug hebben gestoken. Het zwaargewonde slachtoffer wist de politie voor hij naar het ziekenhuis werd gebracht nog te vertellen wat er gebeurd was. Korte tijd na de gewelddadige diefstal is de auto teruggevonden.

Werkstraf

Het OM acht bewezen dat nu 17-jarig Badr B. zich met de messteken schuldig heeft gemaakt aan poging tot doodslag, het medeplegen diefstal, geweld met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg en het voorhanden van gaspistool, boksbeugels en stiletto. De eis tegen hem is 282 dagen. Ook wil het OM dat hij een eerder opgelegde werkstraf van 120 uur alsnog gaat uitvoeren.

Van de 18-jarige Mohammed A. vindt het OM alleen het medeplegen van diefstal met geweld bewezen. Tegen hem is donderdag een werkstraf van 200 uur en 105 dagen jeugddetentie geëist, waarvan 60 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Ook zullen de verdachten het slachtoffer een schadevergoeding van rond de 50.000 euro moeten betalen als ze worden veroordeeld. De rechtbank doet op 11 november uitspraak.