Nieuws/Binnenland
1568641444
Binnenland

Dagcijfer onder de 4000

RIVM: daling aantal coronabesmettingen stokt, Britse variant rukt op

Een inwoner van de Rotterdamse wijk Charlois wordt getest op het coronavirus.

Een inwoner van de Rotterdamse wijk Charlois wordt getest op het coronavirus.

AMSTERDAM - De afname van het aantal coronabesmettingen vlakt af, terwijl de extra besmettelijke Britse variant zich verder verspreidt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen week 35.635 positieve testresultaten geregistreerd. Dat is een daling van 8 procent, het laagste percentage in weken.

Een inwoner van de Rotterdamse wijk Charlois wordt getest op het coronavirus.

Een inwoner van de Rotterdamse wijk Charlois wordt getest op het coronavirus.

Het RIVM kon in de vorige wekelijkse rapportage nog een afname noteren van bijna 22 procent. In het rapport van 12 januari meldde het instituut een daling 12,5 procent, weer een week eerder ruim 16 procent en in de zeven dagen daarvoor ruim 18 procent.

Op basis van modellen schat het instituut dat ruim een derde van de mensen die afgelopen week besmet raakten de Britse variant heeft opgelopen. In een steekproef die in de week van 4 tot en met 10 januari is genomen, bleek in 8,6 procent van de positieve coronatests sprake van de variant die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk.

Een andere zorgwekkende mutant, die vanuit Zuid-Afrika is overgekomen, is inmiddels veertien keer in Nederland aangetroffen. „De meeste van deze veertien personen hadden een reisgeschiedenis, of hebben contact gehad met iemand met een reisgeschiedenis naar Zuid-Afrika”, aldus het RIVM.

Met 204 besmettingen per 100.000 inwoners zit Nederland nog steeds in de „ernstige fase” van de epidemie, concludeert het instituut. Het RIVM schat dat het reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, gemiddeld een fractie is gedaald, van 0,98 naar 0,93. Voor de Britse variant becijferen de onderzoekers het reproductiegetal op 1,27. Dat wil zeggen dat 100 mensen met deze virusvariant samen 127 anderen besmetten. Het getal dat het RIVM noemt is gebaseerd op de situatie op 8 januari.

Ziekenhuizen namen afgelopen week in totaal 1264 Covid-19-patiënten op, 182 minder dan een week eerder. Van deze mensen zijn er 241 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Op de ic’s daalde het aantal opnames met 14.

Het RIVM heeft 512 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. In de vorige weekrapportage waren dat er 608.

Onder de 4000

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 3997 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor het eerst sinds 24 november, twee maanden en twee dagen geleden, blijft dit aantal onder de 4000.

In de afgelopen zeven dagen zijn 35.635 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld bijna 5100 per etmaal. Dat gemiddelde daalt al weken.

In Amsterdam kwamen 198 besmettingen aan het licht. Den Haag telde 95 nieuwe coronagevallen en Zaanstad 85. In Rotterdam testten 79 inwoners positief en in Eindhoven 76.

Het aantal sterfgevallen door het virus steeg met 87. Dat is aanzienlijk minder dan op eerdere dinsdagen. Precies een week geleden kwamen er 106 sterfgevallen bij en de week daarvoor kreeg het RIVM in 24 uur tijd 153 meldingen dat coronapatiënten waren overleden.

Sinds het begin van de uitbraak in Nederland zijn bijna 957.000 mensen positief getest. Van 13.665 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen besmette personen en sterfgevallen liggen hoger.