Nieuws/Binnenland
1569790424
Binnenland

Vrouw uit Delft kampt met coronavirus, mogelijk ook geval in Rotterdam

AMSTERDAM - Een vrouw uit Delft is positief getest op het nieuwe coronavirus. De vrouw zit met ziekteverschijnselen in Delft in thuisisolatie, meldde het RIVM zaterdagavond. De GGD Haaglanden is een contactonderzoek gestart. Het RIVM kan nog niets zeggen over de leeftijd van de patiënte. Het is het zevende besmettingsgeval in ons land. Mogelijk is er in Rotterdam sprake van een achtste geval.

De vrouw in Delft heeft geen directe link met de eerste besmettingsgevallen, in Amsterdam en in Loon op Zand. Wel is ze vorige week in de Noord-Italiaanse regio Lombardije geweest. De man uit Loon op Zand was daar ook geweest, evenals de vrouw uit Amsterdam. Deze streek lijkt een belangrijke besmettingshaard van het nieuwe coronavirus te zijn.

Mogelijk is er ook sprake van een achtste geval. In het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is zaterdag een vrouw opgenomen die positief heeft getest op het virus, meldt een zegsvrouw van het ziekenhuis aan De Telegraaf. Ze zit op een geïsoleerde afdeling en wordt nog een tweede keer getest. Na die tweede test is er officieel pas sprake van een besmetting. „De uitslag daarvan wordt zondag in de loop van de dag bekendgemaakt. Het ziekenhuis voert per direct voorzorgsmaatregelen in, bijvoorbeeld door personeel in isolatie-pakken te laten werken.”

Ook de dochter en de echtgenote van de patiënt uit Loon op Zand zijn besmet met het coronavirus, bleek zaterdag. Ze zitten in thuisisolatie. Enkele andere mensen die zijn onderzocht, testten negatief. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is een contactonderzoek begonnen onder medewerkers die contact hebben gehad met de drie met het nieuwe coronavirus besmette patiënten uit Loon op Zand.

De 56-jarige man werd woensdag in het ziekenhuis opgenomen. Donderdag werd bekendgemaakt dat hij het eerste geval van besmetting is in ons land. Afgelopen week heeft hij in Tilburg carnaval gevierd. Volgens de Tilburgse burgemeester Theo Weterings was de man niet besmettelijk toen hij carnaval vierde en maakt hij het goed.

De autoriteiten geven aan dat er geen reden is voor extra maatregelen. De ondernemer uit Loon op Zand was recent voor werk in het noorden van Italië geweest. Het aantal coronadoden is daar inmiddels gestegen naar 29; het aantal besmettingen reikt tot boven de duizend, meldt persbureau Reuters. Daarmee is Italië verreweg ’koploper’ in het aantal corona-gevallen in Europa.

Ontwikkelingen 29 februari

 • Aantal coronadoden Italië stijgt naar 29, meer dan duizend mensen besmet
 • Meer dan honderd Franse coronabesmettingen
 • Eerste coronadode in de VS
 • Waarschijnlijk eerste coronabesmetting in Luxemburg
 • Duitse onderwijzer besmet met corona, 100 mensen in quarantaine
 • Brits-Iraanse gevangene in Iraanse cel met corona besmet
 • Vrouw en dochter van man uit Loon op Zand ook besmet
 • De man en het jongste kind van de vrouw uit Amsterdam die is besmet met het coronavirus, zijn ook besmet.
 • Parijs verbiedt evenementen van 5000 mensen in afgesloten ruimten
 • Coronavirus grijpt om zich heen in Duits-Nederlandse grensregio
 • Gezinsleden Amsterdamse coronapatiënte hebben het virus ook
 • Grensregio versoepelt quarantainebeleid
 • Geen handen schudden voor wedstrijden in IJburg
 • Meer Nederlanders opgesloten in hotels Abu Dhabi
 • Tot nu toe 80 à 100 Nederlanders getest op corona
 • Brand in ziekenhuis Iran
 • Aantal besmettingen Zuid-Korea gestegen tot boven 3000
 • Dodental China loopt weer op

Uitslag gezinsleden Amsterdamse vrouw

De man en het jongste kind van de vrouw uit Amsterdam die is besmet met het coronavirus, zijn ook besmet. Dat is gebleken uit monsters die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onderzocht, zo meldt een woordvoerder van het RIVM. De twee verblijven nu ook in thuisisolatie. De twee andere kinderen uit het gezin zijn niet besmet, meldt de GGD zaterdagmiddag.

Van de besmette vader en het jongste kind worden nu ook alle contacten in kaart gebracht en onderzocht. De Amsterdamse basisschool Laterna Magica, waarop een van de niet-besmette kinderen zit, gaat maandag gewoon weer open. Dit gebeurt op advies van de GGD in overleg met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zo staat in een brief aan de ouders van de school. De moeder was afgelopen woensdag nog op de basisschool om op luizen te controleren. De leerling blijft uit voorzorg wel twee weken in thuisisolatie, op aanraden van het RIVM. Samen met nog een derde kind, dat eveneens niet besmet is, verblijft het bij familie.

Op de school is maandagochtend een jeugdverpleegkundige aanwezig om vragen van ouders te beantwoorden. Ook is de GGD dit weekend telefonisch bereikbaar. Voor de zekerheid geven de meesters en juffen de komende twee weken geen hand bij binnenkomst en het naar huis gaan aan de kinderen. Verder neemt de school de door de GGD aanbevolen hygiënemaatregelen over, zoals vaker handen wassen, niezen en hoesten in de binnenkant van de elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes. Het kinderdagverblijf van de jongste maakte vrijdag al bekend dat het twee weken de deuren sluit.

Vrijdag werd bekend dat de besmette Amsterdamse in Diemen in thuisisolatie zit. Zij was in Lombardije (Noord-Italië) geweest en kreeg daarna klachten. Ook haar man is in Lombardije geweest. Ze bivakkeren in Diemen omdat hun huis in Amsterdam wordt verbouwd.

Er zijn nu voor zover bekend in totaal zes personen in Nederland die besmet zijn met het virus. Bij een man uit Loon op Zand werd het eerder deze week als eerste ontdekt. Ook hij heeft de besmetting in Lombardije opgelopen. Hij verblijft nog in een ziekenhuis in Tilburg.

Eerste coronadode Amerika

In de Verenigde Staten is sprake van het eerste overlijdensgeval door het coronavirus. Volgens KOMO News is een patiënt bezweken in King County, in de staat Washington in het noordwesten van de VS.

In King County ligt de stad Seattle. De patiënt die overleed is een man van eind vijftig, die al met andere lichamelijke aandoeningen kampte. Eerder was sprake van een vrouw. Onderzocht wordt nog waar de man de besmetting opliep.

De Amerikaanse president Donald Trump zei tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis dat het „waarschijnlijk” is dat er meer coronagevallen in de VS komen. Hij heeft maandag een ontmoeting met vertegenwoordigers van farmaceutische bedrijven om over een vaccin te praten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pence kondigde verdere beperkingen in het reisverkeer aan vanuit Iran. Hij adviseerde de bevolking niet naar bepaalde regio’s in Italië en Zuid-Korea te gaan waar sprake is van een corona-uitbraak.

Ook eerste coronabesmetting in Ierland

Een eerste besmetting met het coronavirus is vastgesteld in Ierland, zo maakte de regering van het land zaterdag bekend. Het gaat opnieuw om een man die is teruggekeerd uit Noord-Italië, waar de besmettingen in heel Europa zijn.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid heeft de man een getroffen gebied in het noorden van Italië bezocht en daar waarschijnlijk de besmetting opgelopen. De autoriteiten zeggen erin geslaagd te zijn om snel iedereen in kaart te brengen die contact heeft gehad met de patiënt. „Om hen te informeren en adviseren om verdere verspreiding te voorkomen”, aldus het ministerie.

Waarschijnlijk eerste coronabesmetting in Luxemburg

Luxemburg heeft waarschijnlijk zijn eerste coronageval. Bij een man van in de veertig is bij een eerste test het virus vastgesteld. Een tweede test, die in Rotterdam wordt uitgevoerd, moet zekerheid geven, aldus de autoriteiten.

De man was teruggekeerd uit Italië en via de luchthaven van het Belgische Charleroi naar Luxemburg gereisd. Hij was een van de vijftig mensen die tot nu toe in Luxemburg werden getest.

Verwacht wordt dat de resultaten van het onderzoek in Rotterdam zondagochtend bekend zijn.

Frankrijk doet zoenen in de ban vanwege coronavirus

De Franse minister Olivier Véran van Volksgezondheid roept zijn landgenoten op te stoppen met elkaar te kussen of wang-tot-wang omhelzingen te geven als wijze van begroeting. Het is een van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Eerder werd al opgeroepen elkaar niet meer de hand te schudden.

„We adviseren de vermindering van sociale contacten van fysieke aard”, aldus de minister tijdens een persconferentie. Daaronder schaart hij dit soort begroetingen.

De Frans regering heeft de halve marathon van Parijs, die zondag zou worden gehouden, afgelast. Ook indoorbijeenkomsten met meer dan 5.000 mensen zijn verboden.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Frankrijk is zaterdag gestegen naar honderd. Een dag eerder lag dat op 73. Twee mensen zijn tot nu toe als gevolg van het virus overleden.

Brits-Iraanse gevangene in Iraanse cel met corona besmet

Een Brits-Iraanse vrouw die vastzit in Iran, is daar besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. De echtgenoot van Nazanin Zaghari-Ratcliffe heeft dat volgens Britse media gemeld.

Volgens echtgenoot Richard weigert de gevangenis de besmetting te bevestigen maar hij zegt dat hij „verbaasd zou zijn” als ze niet ziek is. „Er zijn genoeg symptomen en de autoriteiten zijn onwillig om dat te zien’.

Coronavirus grijpt om zich heen in Duits-Nederlandse grensregio

Het aantal besmettingen met het coronavirus in de Duitse regio Heinsberg, vlak over de grens met Sittard, is zaterdag explosief gestegen. Volgens de Duitse omroep WDR is er tot nu toe bij zestig mensen het virus aangetroffen. Onder de besmette personen zijn ook vier kinderen van een kinderdagverblijf, maakte het regiobestuur bekend. Vrijdagavond stond de teller nog op 37 gevallen.

GGD: geen ziekteverschijnselen bij Limburgers

De GGD Zuid Limburg meldt zaterdag dat er nog geen ziekteverschijnselen zijn gezien bij de mensen die de GGD volgt, vanwege een mogelijke besmetting met het nieuwe coronavirus.

De gezondheidsdienst volgt vijftien personen die de afgelopen tijd mogelijk besmet kunnen zijn geraakt. Deze Limburgers is gevraagd een keer per dag hun temperatuur op te nemen en bij klachten contact op te nemen met de GGD.

Eerder werd gemeld dat de GGD zes mensen in Limburg onder toezicht hield die aanwezig waren bij een carnavalsbijeenkomst 15 februari in het Duitse Langbroich, gemeente Gangelt. Veertien Duitsers die daaraan deelnamen, blijken het coronavirus te hebben. Een van de zes Limburgers had contact met een van de zieken, en wordt daarom extra in de gaten gehouden.

Duitse onderwijzer besmet met corona, 100 mensen in quarantaine

De ontdekking van het coronavirus bij een onderwijzer van een basisschool in het Duitse Mönchengladbach heeft een grote quarantaine-operatie tot gevolg. Zeventig leerlingen uit derde klassen en alle dertig onderwijzers en ander personeel moeten thuis in afzondering, kondigde de stad zaterdag aan.

De school gaat tot 15 maart dicht. De onderwijzer is sinds donderdag in quarantaine thuis. Hij heeft tijdens een lesdag contact gehad met kinderen uit de derde klassen en met ander onderwijzend personeel.

Broertjes en zusjes van de kinderen en hun ouders hoeven niet afgezonderd thuis te zitten. De school telt 375 leerlingen in 15 klassen.

Grensregio Heinsberg versoepelt quarantainebeleid

De Duitse regio (Kreis) Heinsberg aan de Limburgse grens, tussen Roermond en Brunssum, matigt per direct het quarantainebeleid. Niet iedereen die in contact is gekomen met een met het coronavirus besmet persoon, hoeft zoals tot nu toe gebruikelijk in quarantaine. Alleen mensen die sindsdien ziek werden, moeten in quarantaine en zich indien nodig laten testen. Op enkele uitzonderingen na kunnen anderen gewoon doorgaan met hun werk en andere dagelijkse bezigheden.

Dat zei hoofd Stephan Pusch van Kreis Heinsberg zaterdagochtend in een videoboodschap aan de bevolking. Aanleiding is een besmette medewerkster bij de Kreis zelf. Zou nu iedereen die met haar in contact is geweest direct naar huis moeten en 14 dagen binnen moeten blijven, dan lagen het hele Kreisbestuur en het crisisteam al die tijd plat, en dat is geen doen, zei Pusch.

Geen handen schudden voor voetbal- of hockeywedstrijd

Bij de hockey- en voetbalclub in de Amsterdamse wijk IJburg worden dit weekend geen handen geschud voorafgaand aan de wedstrijden. De clubs treffen hygiënemaatregelen, omdat een vrouw uit de hoofdstad met het coronavirus is besmet. Zij heeft afgelopen week onder meer als ’luizenpluizer’ contact gehad met kinderen op basisschool Laterna Magica op IJburg.

De wedstrijden en trainingen van hockeyclub AHC IJburg en AFC IJburg gaan vooralsnog door. „Dit tot nader order van de gemeente”, zegt voorzitter van de hockeyclub Christine Willems. Wel staat in de toiletten uit voorzorg desinfecterende zeep.

Meer Nederlanders opgesloten in hotels Abu Dhabi

In de hotels die in Abu Dhabi zijn afgesloten vanwege het coronavirus zitten naast Nederlandse wielrenners ook een aantal andere Nederlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet precies zeggen om hoeveel het er gaat.

„De ambassade heeft contact met een paar Nederlanders en ze proberen nog na te gaan of er nog andere Nederlanders in het hotel verblijven waarmee nog geen contact is geweest”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het is niet bekend of deze Nederlanders ook zijn getest op het coronavirus.

De renners en overige teamleden van de wielerploegen die nog altijd vastzitten in een hotel in Abu Dhabi hebben wel een test ondergaan. Het ministerie van Volksgezondheid van het emiraat bevestigde dat 167 afgenomen tests geen besmetting hebben aangetoond. De komende uren worden meer resultaten verwacht. Tot die tijd blijven de renners en stafleden in quarantaine.

Tot nu toe 80 à 100 Nederlanders getest op corona

Tot nu toe zijn tussen de 80 en 100 Nederlanders getest op het nieuwe coronavirus. Op de vier bekende patiënten na waren alle testen negatief, zegt een woordvoerder van het RIVM zaterdagochtend.

Brand in ziekenhuis Iran

Bewoners van de Iraanse stad Bandar Abbas hebben een ziekenhuis in brand gestoken omdat mensen dachten dat daar patiënten met het coronavirus waren opgenomen. Geruchten deden de ronde dat de zieken uit een andere stad naar de kliniek waren overgebracht om in quarantaine geplaatst te worden. Volgens een woordvoerster van het ziekenhuis zijn dat leugens, meldt nieuwszender al-Arabiya.

Aantal besmettingen Zuid-Korea boven 3000

Het aantal mensen in Zuid-Korea dat besmet is met het coronavirus is zaterdag gestegen tot ruim boven de 3000. De gezondheidsdiensten meldden 219 nieuwe gevallen waardoor het totaal aantal besmettingen in het Aziatische land op 3150 komt te staan.

Eerder op de dag maakten de autoriteiten al 594 nieuwe gevallen bekend. Het gaat om de sterkste stijging van het aantal besmettingen in een dag sinds het virus op 20 januari voor het eerst opdook in Zuid-Korea.

Dodental China stijgt weer

Het dagelijkse aantal doden door en nieuwe besmettingen van het coronavirus in China loopt weer op. De autoriteiten melden zaterdag dat er 47 mensen zijn gestorven tegen 29 doden een dag eerder. Tot nu toe heeft het longvirus in het Aziatische land 2835 levens geëist.

Bijna alle sterfgevallen vonden plaats in Hubei, de centraal-Chinese provincie waar het virus voor het eerst opdook. Een van de 47 doden viel in Peking, de andere in de provincie Henan.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop