Nieuws/Binnenland
157015790
Binnenland

Haagse ’moskee’ geschokt door beschuldiging plezierhuwelijken

Gebedskleding ter illustratie.

Gebedskleding ter illustratie.

DEN HAAG - Stichting Alcauther Nederland is ’enorm geschokt’ door de uitzending van het Zweedse onderzoeksprogramma over plezierhuwelijken in moskeeën: kortstondige huwelijken tegen betaling of in ruil voor seks. Ook de stichting die in Den Haag is gevestigd kwam voorbij en dat zorgde voor grote verontwaardiging in het hele land. In een geluidsfragment is te horen dat een man, die stelt onder Alcauther te vallen, aan een vrouw een voorstel doet om voor 1300 euro een maand te trouwen. De verslaggever deed zich voor als een vrouw in geldnood.

Gebedskleding ter illustratie.

Gebedskleding ter illustratie.

Een dag na de mediastorm komt Stichting Alcauther Nederland zelf met een reactie. „De stichting benadrukt met kracht dat zij deze praktijken ten strengste veroordeelt en daar geen enkele betrokkenheid bij heeft. Het feit dat een onbekende zegsman zich namens de stichting als imam zou hebben uitgelaten wordt door het bestuur van de stichting als uitermate beschadigend beoordeeld en hoog opgenomen.”

De culturele stichting, die is gevestigd op een industrieterrein de Schilderswijk, geeft ook aan ’geen eigen moskee en vaste imam te hebben’. „De stichting gaat een onderzoek starten om te achterhalen hoe een en ander heeft kunnen gebeuren en wie hiervoor verantwoordelijk is. Naar aanleiding hiervan zullen wij gepaste maatregelen nemen. De stichting vraagt daarom het Zweedse onderzoeksprogramma Uppdrag Granskning om haar van meer informatie te voorzien om het onderzoek naar behoren te kunnen uitvoeren.”

Onderste steen boven

Ook de Haagse politiek wil de onderste steen boven. De lokale partijen Hart voor Den Haag, PVV in de Haagse gemeenteraad en BVNL willen opheldering over plezierhuwelijken op Haagse bodem. „Als het klopt dat de Haagse moskee zou hebben willen meewerken aan smerige praktijken waarbij vrouwen gedwongen om mee moeten doen aan deze vorm van prostitutie, moet de moskee per direct gesloten worden”, aldus BVNL-Kamerlid Wybren van Haga en Hart voor Den Haag fractievoorzitter Richard de Mos, die stellen dat vrouwen nooit onder dwang ergens toe aangezet mogen worden. Van Haga en De Mos willen ook dat er onderzoek wordt gedaan naar het fenomeen plezierhuwelijken. „We moeten deze wanpraktijken te vuur en te zwaard bestrijden.”

PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis wil weten wanneer de ’sluitingsceremonie’ plaatsvindt van de moskee en gaat schriftelijke vragen stellen aan het Haagse stadsbestuur over de kwestie.