Nieuws
1571986445
Nieuws

Daling coronapatiënten op ic’s zet door, ook minder besmettingen

ZEIST - Op tweede pinksterdag liggen er minder dan 600 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Dat is voor het eerst sinds 19 maart. Het totaal aantal coronapatiënten dat op maandag in de ziekenhuizen is opgenomen is met 1695 bezette bedden niet zo laag geweest sinds 11 december 2020, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het is de zevende opeenvolgende dag dat er minder patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen liggen dan een etmaal eerder. Het totale aantal daalde maandag met 19 patiënten vergeleken met zondag. Er liggen maandag 598 coronapatiënten op de ic's, 12 minder dan de dag ervoor.

Op de verpleegafdelingen kwamen er voor de tweede dag achtereen minder dan honderd (92) nieuwe patiënten binnen. Er liggen nu 1097 coronapatiënten op de verpleegafdelingen.

Dalende besmettingen

Tussen zondag- en maandagochtend registreerde het RIVM 680 nieuwe coronagevallen minder dan de dag ervoor, waarmee het weekgemiddelde verder daalt. Gemiddeld kwamen er in de afgelopen zeven dagen 4015 nieuwe besmettingen per etmaal aan het licht, waar het gemiddelde zondag op 4029 stond.

In totaal registreerde het RIVM 2766 nieuwe positieve coronatesten tussen zondag en maandag. Zondagochtend werden 3446 nieuwe gevallen gemeld. Het lage aantal van maandag zou kunnen komen doordat minder mensen zich tijdens het pinksterweekeinde hebben laten testen.

Sterfgevallen

In het afgelopen etmaal werden 11 sterfgevallen door corona gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Zondag werden er 8 coronadoden geregistreerd.

In de gemeente Rotterdam werden het afgelopen etmaal met 156 positieve testen de meeste nieuwe besmettingen ontdekt. Amsterdam volgt met 134 nieuwe coronagevallen, Den Haag met 83. In Eindhoven kwamen er 45 bij en in Breda 44.