Nieuws/Buitenland
1572326522
Buitenland

’Zwakke president zaait chaos’

Joe Biden trekt van leer tegen Donald Trump

WILMINGTON - President Donald Trump is een zwakke en moreel gebrekkige leider, die chaos veroorzaakt in plaats van orde op zaken te stellen in een verdeeld land. Dat zei de Democratische presidentskandidaat Joe Biden maandag tijdens een toespraak in Pittsburgh, in de Amerikaanse swing state Pennsylvania. Hij schilderde de VS onder Trump af als onveilig, met duizenden doden per week door corona en een economie die op z’n gat ligt.

Trump roept op Twitter geregeld op tot ’law and order’, maar volgens Biden is hij niet in staat eigen supporters die gewapend de straat opgaan in de hand te houden. De president verwijt burgemeesters van Democratische huize dat ze protesten die op geweld uitdraaien niet in de hand kunnen houden.

Schuld

Biden legt de schuld bij de president. „Deze president heeft lang geleden elk moreel leiderschap in dit land verspeeld. Hij kan het geweld niet stoppen, omdat hij het jarenlang heeft aangewakkerd.” In zijn speech riep hij op een eind te maken aan de „wetteloosheid” en het geweld bij protesten in Amerikaanse steden. Plunderen en brand stichten is volgens Biden wat anders dan demonstreren. „Wie dat doet, moet gerechtelijk worden vervolgd.”

„Ga bij jezelf te rade, zie ik eruit als een radicale socialist met een zwak voor relschoppers? Echt?”, aldus Biden. Hij reageerde met die vraag op de bewering van Trump dat diens Democratische opponent slap is in de aanpak van criminaliteit en zijn oren laat hangen naar de meest linkse leden van zijn partij.

In Amerikaanse steden is het onrustig na de dood van George Floyd tijdens een arrestatie in mei in Minneapolis. Nieuwe protesten volgden nadat de politie had geschoten op een zwarte verdachte in Kenosha, in de noordelijke staat Wisconsin. Trump betitelde de betogers vrijdag als anarchisten, oproerkraaiers en plunderaars.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd