Nieuws/Binnenland
1573032665
Binnenland

Gevangene PI Leeuwarden overgeplaatst om ontsnappingsplan

Leeuwarden - Een gevangene van de Penitentiaire Inrichting (PI) Leeuwarden is donderdag onder begeleiding van een speciale eenheid overgeplaatst naar een andere gevangenis. Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) waren er aanwijzingen dat de gevangene was begonnen aan een ontsnappingspoging uit de gevangenis. Dat bevestigt de DJI na berichtgeving van de Leeuwarder Courant.

Waar de gevangene naar overgeplaatst is, is niet bekendgemaakt.

Hoe het ontsnappingsplan eruit zag en hoe vergevorderd de plannen waren, is ook niet bekend. Wel zegt een woordvoerder van de DJI dat de ontdekte plannen alarmerend genoeg waren om tot een onmiddellijke overplaatsing over te gaan.

Speciale afdeling voor zware criminelen

Woensdag werd bekend dat de speciale gevangenisafdeling voor zware criminelen die vluchtgevaarlijk zijn of gescheiden gehouden moeten worden van anderen, in de PI Leeuwarden komt.

Dat onthullen bronnen binnen het gevangeniswezen en is desgevraagd bevestigd door minister Dekker. Mogelijk komen er meer plekken. Zo worden de gevangenissen in Nieuwegein en Krimpen aan den IJssel genoemd als mogelijke locatie.

Op de aparte afdeling zijn twaalf cellen voor de zware categorie misdadigers. De speciale afdeling zit wat betreft het beveiligingsniveau en regime tussen dat van de EBI in Vught en een reguliere gevangenis.