Nieuws/Buitenland
1573625380
Buitenland

Opnieuw tienduizenden Wit-Russen op de been tegen Loekasjenko

MINSK - Wit-Russen die het autoritaire regime van president Aleksandr Loekasjenko zat zijn, zijn zondag opnieuw met tienduizenden de straat op gegaan om hun ongenoegen kenbaar te maken. Daarbij verrichtte de politie meer dan honderd arrestaties, meldt het Russische persbureau Interfax. De mensenrechtengroep Viasna schat het aantal arrestaties in heel het land op zo’n 250, waarvan 175 in hoofdstad Minsk.

De vorige weekenden gingen naar schatting meer dan 100.000 mensen in Minsk de straat op. Volgens journalisten van persbureau AFP was het protest deze zondag mogelijk nog massaler, ondanks het slechte weer.

Op foto’s en video’s is te zien dat veiligheidstroepen in actie kwamen tegen vreedzame demonstranten. Vooral mannen werden afgevoerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelde aan het begin van de avond dat er minstens honderd personen zijn gearresteerd.

Een vrouw deinst niet terug voor ordetroepen in Minsk.

Een vrouw deinst niet terug voor ordetroepen in Minsk.

In de steden Grodno en Brest werden demonstranten aangevallen door mannen in zwarte uniformen en werden velen gearresteerd. In Minsk grepen de veiligheidstroepen slechts af en toe in. Daar waren in de namiddag grote protesten. Volgens ooggetuigen zijn tienduizenden in Minsk de straat op gegaan. In sommige berichten werden zelfs meer dan 100.000 deelnemers gemeld.

Geen internet

Mannen in uniform voorkwamen dat mensen het centrum van de Wit-Russische hoofdstad binnenkwamen met terreinwagens met hoge metalen roosters op de voorbumpers. Ook werden waterkanonnen ingezet. Demonstranten berichtten via nieuwskanaal Telegram over internetstoringen.

Massale protesten in Minsk, zondag.

Massale protesten in Minsk, zondag.

Veel mensen trokken naar het Onafhankelijkheidspaleis, de ambtszetel van Loekasjenko. Alleen al daar waren tienduizenden mensen, meldt het onafhankelijke portaal tut.by. De politie heeft het gebied omheind met prikkeldraad. Ook oppositiepolitica Maria Kolesnikova verscheen bij de protesten.

Zondag is het wekelijkse hoogtepunt van de protesten. Op die dag van de week zijn vaak de meeste mensen op de been tegen ’de laatste dictator van Europa’, zoals Loekasjenko ook wel wordt genoemd.