Nieuws/Binnenland
1574464386
Binnenland

’s Avonds boa op pendelbus tussen Emmen en Ter Apel tegen overlast asielzoekers

DEN HAAG - Ankie Broekers-Knol, demissionair staatssecretaris voor Asiel, komt met extra maatregelen om overlast van asielzoekers op buslijnen tussen Emmen en Ter Apel tegen te gaan.

De komende tijd rijdt vanaf 21.00 uur een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) mee op een pendelbus tussen Emmen en Ter Apel, waar een asielzoekerscentrum staat. Ook komt er na de lockdown die nu geldt, een proef met een bus die de hele dag rijdt. Vanaf dan rijdt er de hele dienstregeling een boa mee. De proef moet een jaar gaan duren.

Verder worden de eerdere maatregelen, waaronder de inzet van boa’s op station Emmen, voortgezet. Ook komt het kabinet met een extra bijdrage van 50.000 euro voor de maatregelen. Eerder was al 250.000 euro toegezegd.

Vakbond FNV is niet tevreden met de aangekondigde maatregelen. Volgens Edwin Kuiper, bestuurder van FNV Streekvervoer, zijn ze niet voldoende. „Onze leden vinden dat de voorstellen niet voldoen aan de eisen die ze eerder stelden. Zo komt er geen permanent toezicht bij de haltes op station Emmen en in Ter Apel.”

De chauffeurs gaan dan ook niet akkoord met het voorstel, aldus FNV. Ze willen meer beveiliging in de bussen en bij de haltes om geweld te voorkomen. De vakbond gaat in overleg met de chauffeurs om vervolgstappen te bespreken.