Nieuws/Buitenland
157449
Buitenland

Kremlin ontkent onthoofding Rus in Syrië

DAMASCUS - In Syrië is geen Russische militair gevangen genomen en onthoofd door jihadisten van Islamitische Staat (IS). Dit heeft het Russische ministerie van Defensie dinsdag beklemtoond. Het Kremlin weerspreekt daarmee berichten op het internet over de executie van een Russische officier.

IS heeft beelden van een onthoofding verspreid. Het gaat volgens de jihadisten om de Russische kolonel Jevgeni Petrenko. Hij zou van een Russische inlichtingendienst zijn geweest. De website SITE in de Verenigde Staten toonde het twaalf minuten durende filmpje ook. SITE is een organisatie die waarschuwt ’voor het jihadistische gevaar’.

De man in het filmpje draagt de zwarte kleding van een parachutist. „Deze idioot geloofde de belofte van zijn land om hem niet in de steek te laten indien hij zou worden gepakt”, zegt een commentaarstem voor de man die met een mes wordt onthoofd. Waar en wanneer de executie plaatsvond, is volgens SITE niet bekend.

De Russen steunen de Syrische president Assad militair sinds september 2015. Volgens Moskou zijn sindsdien ongeveer dertig Russische militairen gedood.