Nieuws/Binnenland
1574927544
Binnenland

Timmermans grijpt naast toppositie

Brussel - Nederland had goud in handen, maar moest zich tevreden stellen met brons. Niet Frans Timmermans wordt de baas van de Europese Commissie, maar de Duitse defensieminister Urusula von der Leyen.

In de verdeling van topjobs wordt de Spanjaard Borell Hoger Vertegenwoordiger, de buitenlandchef van de Europese Commissie. De Française IMF-directeur Christine Lagarde wordt president van de Europese Centrale Bank. De Belgische liberale premier Charles Michel wordt president van de Europese Raad.

Timmermans wordt vice-voorzitterschap van de Europese Commissie, de positie die hij nu ook heeft. Wel komt er voor die job vermoedelijk een nieuwe naam. Ook de Deense liberaal Greta Vestager wordt eerste vice-voorzitter. Premier Mark Rutte vindt dat Frans Timmermans „een hele mooie plek” krijgt, en blijft houden, als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. „Dat is goed voor Nederland, een senior positie. Al was het voorzitterschap nog mooier geweest”, zei hij na afloop van de EU-top waar de 28 leiders een akkoord bereikten over de verdeling van de topfuncties in de EU.

Volgens de premier krijgt de Europese Commissie met de Duitse Ursula von der Leyen, die hij „een stevige tante” noemde, aan het hoofd en Timmermans samen met de Deense Margrethe Vestager als hoogste vicevoorzitters „een sterk team aan leiding.”

Rutte zei maandag te beseffen dat het voorzitterschap vanwege het verzet van tien vooral oost-Europese landen tegen Timmermans waarschijnlijk een verloren zaak was.

Voor Nederland zou dat een acceptabele uitkomst zijn, als hij op die plek een zware portefeuille krijgt, met migratie, economie of klimaat als verantwoordelijkheid.

’Goed en evenwichtig’

Premier Rutte heeft de optie maandagmiddag voorgelegd in zijn coalitie met CDA, D66 en ChristenUnie. Voor CDA en D66 zou de troostprijs voor Timmermans lastig te verkroppen zijn - als Nederland niet de topjob toevalt, dan hebben zij ook nog wel een kandidaat voor een ’gewone’ eurocommissaris. Toch zou Rutte voor het laatste pakket rugdekking hebben gehad uit Den Haag.

„Er was heel veel concurrentie. Er ligt een goed en evenwichtig pakket. Maar we mogen als Nederland blij zijn met deze plek”, liet Rutte dinsdagavond weten. „Timmermans blijft op de plek waar hij nu zit, de meest seniore plek naast de voorzitter in de commissie.”

Het Europees Parlement moet de voordracht van de Europese Raad van regeringsleiders nog goedkeuren. De oorspronkelijke spitskandidaat van de christendemocraten Manfred Weber, gaf zojuist die positie op. Hij kan nog wel voorzitter worden van het Europees Parlement. Of de kandidaten die de Europese Raad van regeringsleiders voorstelt voldoende steun hebben in het parlement, is nog niet duidelijk. Donald Tusk, president van de Raad, durfde niet vooruit te lopen op goedkeuring: „Ik ben geen profeet.”

Marathontop

Met twee dagen een een nacht is afgelopen Europese top de langste sinds de EU uit 28 lidstaten bestaat. De eerste dagen lag Timmermans op kop voor de het voorzitterschap van de Europese Commissie. Een tegenaanval van sociaal-democraten, die met Von der Leyen op de proppen kwamen, deed de kansen van de Nederlander keren. Opmerkelijk genoeg was het in beginsel niet Merkel, maar de Franse president Macron die Von der Leyen naar voren schoof als kandidaat voor de Europese Commssie. De Visegrad-landen (Hongarije, Polen, Slowakije, Tsjechië), die zoveel moeite met de Limburger hadden vanwege diens gehamer op democratie en rechtsstaat, steunden de Duitse met amper verholen leedvermaak.