Nieuws/Binnenland
1575209048
Binnenland

Advocaat: structureel, onnodig dierenleed

’Gillende varkens levend gekookt in slachthuis’

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

AMSTERDAM - Varkens die in slachthuizen gillend en hevig trappelend in een gloeiend heet waterbad verdrinken. Volgens Varkens in Nood helpen de boetes van de NVWA niet om dat soort praktijken te stoppen. De dierenclub heeft daarom aangifte gedaan tegen een slachthuis dat bij herhaling varkens bij bewustzijn liet verdrinken in een bad met gloeiend heet water.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

De dierenrechtenorganisatie wil dat het slachthuis zich verantwoordt voor de rechter omdat er sprake zou zijn van structurele dierenmishandeling. Dat blijkt uit de aangifte in handen van De Telegraaf. De varkens waren voordat ze het hete bad in gingen niet goed gedood, luidt de aanklacht.

Tussen het najaar van 2018 en half 2019 ging het vier keer mis bij het slachthuis en verdronken varkens terwijl ze nog leefden. Inspecteurs van de NVWA zagen het voor hun eigen ogen gebeuren, staat te lezen in de inspectierapporten.

’Boetes geen effect’

Het betreffende slachthuis kreeg daar liefst vier boetes van 1500 euro voor, maar die lijken geen afschrikwekkend effect te hebben, stelt Frederieke Schouten, directeur van Varkens in Nood. „Die boetes doen op geen enkele wijze recht aan de ernst van de misdragingen.”

Volgens strafrechtadvocaat Christiaan Vingerling kan er worden vervolgd. „Het is duidelijk dat er in het bewuste slachthuis bij herhaling sprake is van structureel, onnodig dierenleed dat voorkomen had kunnen worden. Deze ernstige dierenmishandeling vraagt om strafrechtelijke sancties.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop