1575576
Buitenland

Loos alarm na zware aardbeving in Alaska

ANCHORAGE - UPDATE 14:15 uur - Na een zware aardbeving in de Golf van Alaska heeft de hele westkust van Noord-Amerika enkele uren rekening gehouden met een tsunami. Bewoners van delen van San Francisco kregen zelfs te horen dat ze zich moesten voorbereiden op een evacuatie. Het bleek loos alarm, de tsunamiwaarschuwing is voor het grootste deel van de kust en Hawaï inmiddels ingetrokken.

Alaska werd aan het begin van de nacht opgeschrikt door de beving, die een kracht van 7,9 had. Het epicentrum van de beving bevond zich op 250 kilometer ten zuidoosten van het eiland Kodiak op 10 kilometer diepte. Er werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven en een boei van de National Oceanic and Atmospheric Administration registreerde golven van wel 10 meter. Andere boeien bevestigden dat echter niet.

Nu is alleen nog een waarschuwing van kracht voor het zuiden en zuidwesten van Alaska. Er zijn hele kleine vloedgolven gesignaleerd, die bijvoorbeeld aan de kust van het eiland Kodiak circa 20 centimeter hoog waren.

Het is nog niet bekend of de beving schade of slachtoffers heeft veroorzaakt. Alaska is een van de dunst bevolkte staten van de Verenigde Staten.

Op Twitter circuleren video’s waarop lange rijen auto’s zijn te zien op het eiland Kodiak, ten westen van Alaska. De politie roept op om naar een veilige plek te zoeken, op minstens 30 centimeter boven zeeniveau.

„De hele stad wordt geëvacueerd”, zegt iemand op het eiland over het gelijknamige plaatsje tegen CNN. Het water zou zich hebben teruggetrokken, maar is daarna volgens de politie gestegen.

In Kodiak werd de aardbeving beleefd als ’de langste ooit’. Het duurde ongeveer een minuut, maar ’er viel niets van de muren’, zegt Wendy Bliss Snipes tegen CNN. Ook Heather Rand voelde de aardbeving in het plaatsje Anchorage. „Heel eng, bovenal. Het was zeker de langst durende aardbeving ooit - en ik ben hier geboren.”