Nieuws/Buitenland
1575983
Buitenland

Nederlandse politie: chemische inhoud gestolen truck ongevaarlijk

Archieffoto van een Belgische agent.

Archieffoto van een Belgische agent.

ZEDELGEM - UPDATE 15:23 uur - Onbekenden hebben afgelopen weekend een oplegger met chemische vloeistof gestolen van een transportbedrijf uit het West-Vlaamse Zedelgem, vlakbij Brugge. Er zijn geen aanwijzingen dat de stof kan worden gebruikt om explosieven te maken, meldt het Openbaar Ministerie in Brugge. De Nederlandse politie bevestigt dat.

Archieffoto van een Belgische agent.

Archieffoto van een Belgische agent.

De Belgische autoriteiten hebben de diefstal zoals gebruikelijk nationaal en internationaal gemeld, maar hebben daar geen waarschuwing aan gekoppeld.

Volgens enkele media in Zuid-Europa heeft Interpol Europese politiediensten opgeroepen extra waakzaam te zijn bij de grens. Zij berichten dat explosieven kunnen worden geproduceerd met de 33.500 liter vloeistof, maar dat weerspreekt het parket dus. De internationale politiedienst liet weten geen waarschuwing te hebben verstuurd.

Radiacid 0254

De oplegger stond in Loppem bij de snelweg en was volgens het OM gevuld met de stof radiacid 0254. Dat is een vetzuur dat volgens Belgische explosievenexperts geen ingrediënt is voor explosieven. Ook journalist Laura Alonso zegt dat het om radiacid gaat: een verzamelterm voor chemicaliën van chemiebedrijf Oleon, dat zijn hoofdkantoor in België heeft.

De tankwagen bevat volgens het gedupeerde transportbedrijf een onschuldig oliezuur, waarmee zeep, tandpasta en scheerschuim wordt gemaakt. „Uit de officiële papieren die ik de politie overhandigde blijkt dat het om oliezuur gaat. Door de heisa slaap ik al enkele dagen niet meer”, vertelt Nick Verleye van transportbedrijf Devooght-Verleye tegen Het Laatste Nieuws. „Ik hoop zo snel mogelijk mijn oplegger terug te hebben. De oplegger zelf kost immers al 85.000 euro en de lading op zich nog eens 25.000.”

Edelgem ligt ongeveer een uurtje rijden van de Nederlandse grens.

Edelgem ligt ongeveer een uurtje rijden van de Nederlandse grens.

De kentekenplaat van het voertuig zou 1-QEB-708 zijn. Mogelijk hebben de dieven die plaat inmiddels ingewisseld voor een ander nummerbord.