Nieuws/Buitenland
157609
Buitenland

Rusland toont spierballen

MOSKOU - Met een grootse militaire parade op het Rode Plein in Moskou toont Rusland zijn militaire macht aan de wereld. Onder meer nieuwe luchtverdedigingssystemen die kunnen opereren in de extreme vrieskou in het poolgebied trokken aan president Poetin voorbij.

De parade wordt elk jaar gehouden om de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland te herdenken. Het was de eerste keer dat de Tor-M en de Pantsir SA luchtafweersystemen werden getoond.

Het Kremlin vestigt zijn aandacht de laatste tijd meer op het poolgebied vanwege de olie- en gasvoorraden daar. Rusland concurreert er met Canada, de Verenigde Staten en Noorwegen.

„Het verleden leert ons dat we waakzaam moeten blijven, en dat de gewapende strijdkrachten van Rusland elke potentiële agressie kunnen weerstaan”, zei Poetin in een toespraak.

„Maar om de strijd met terrorisme, extremisme, neo-nazisme en andere dreigingen effectief aan te gaan moet de hele internationale gemeenschap samenkomen... Wij staan open voor zo’n samenwerking”, aldus Poetin.

Vanwege het slechte weer werd een vliegshow, waarbij ook vliegtuigen die boven Syrië zijn ingezet acte de présence zouden geven, afgelast.

Ook elders in het land , waaronder op het door Rusland geannexeerde schiereiland De Krim, waren militaire parades.

De enige buitenlandse leider die de parade bijwoonde was de president van Moldavië, Igor Dodon. In voorgaande jaren waren ook de Duitse bondskanselier Merkel en de Chinese president Xi Jinping aanwezig.