Nieuws/Binnenland
157663
Binnenland

Groep de Mos: gemeente moet in gesprek

’Turkse vlaggen moeten weg’

Het pand schuin tegenover Paleis Noordeinde hangt sinds vrijdag vol met de doeken.

Het pand schuin tegenover Paleis Noordeinde hangt sinds vrijdag vol met de doeken.

DEN HAAG - De Turkse vlaggen die sinds afgelopen vrijdag tegenover Paleis Noordeinde hangen, moeten als de wiedeweerga worden weggehaald om verdere provocatie te voorkomen. Dit stelt Groep De Mos in de Haagse gemeenteraad.

Het pand schuin tegenover Paleis Noordeinde hangt sinds vrijdag vol met de doeken.

Het pand schuin tegenover Paleis Noordeinde hangt sinds vrijdag vol met de doeken.

Op het chique Noordeinde is met ontzetting gereageerd op de negen rode doeken die vlak voor het weekeinde door Turkse zakenlieden aan het recent verhuurde pand zijn bevestigd. Bewoners en ondernemers vinden het geen pas geven dat hun winkelstraat, waar ook het werkpaleis van Koning Willem-Alexander is gevestigd, ’wordt geconfronteerd met Turkse uitingen’. „Zoiets willen we hier niet. Ook niet als er Amerikaanse, Chinese of wat voor andere vlaggen dan ook zouden hangen”, aldus een winkelier.

De gemeente heeft inmiddels laten weten er niets tegen te kunnen beginnen, omdat het binnen de wet valt, maar dat vindt Groep De Mos ’veel te gemakkelijk’. „Ik wil dat de gemeente in gesprek gaat met de Turkse ondernemers. Bewoners en ondernemers mogen niet het slachtoffer worden van de politieke rel tussen Turkije en Nederland en ook de vele in Den Haag wonende Turken zijn niet gebaat bij een verdere provocatie”, meent fractievoorzitter Richard de Mos. „Dat signaal moet de gemeente afgeven richting degenen die verantwoordelijk zijn voor de vlaggen.”

Volgens de eigenaar van het monumentale pand had de kwestie voorkomen kunnen worden als de gemeente ’medewerking had verleend aan de realisatie van vijf appartementen in het gebouw’. „Mijn drijfveer is Den Haag nog mooier te maken. In plaats daarvan loop ik tegen de bureaucratie in het gemeentehuis op”, zegt verhuurder Bobby Bras. „Prima dat je als overheid een controlerende functie hebt, maar wij krijgen sterk het gevoel dat we worden dwarsgezeten. En daarbij zitten de ambtenaren verscholen achter een laptopje en zijn ze te beroerd om de situatie ter plekke te bekijken. Ze begrijpen totaal niet dat het veel beter voor de stad is als je de handen ineen slaat.”

Omdat Bras zegt ’veel kosten in het pand te hebben zitten’, was hij naar eigen zeggen genoodzaakt het voormalige architectenbureau tijdelijk te verhuren aan Turkse relaties. „Mogelijk verkoop ik het zelfs, omdat dit op deze manier niet in mijn portefeuille past.”

De gemeente laat in een reactie weten dat de verbouwplannen niet voldoen aan de regels die daarmee samenhangen. „Het pand ligt in een winkelgebied en in het bestemmingsplan is sprake van boven wonen, beneden bedrijvigheid”, aldus een woordvoerster. Groep De Mos ziet het anders en spreekt van ’een ambtelijke molen die overuren heeft gedraaid’. De partij heeft gisteren schriftelijke vragen ingediend.