Nieuws/Binnenland
1576957981
Binnenland

Meerdere ’coronafeestjes’, zelfs een met dj en lichtshow

MIDDELBEERS - De politie heeft afgelopen nacht meerdere zogenoemde ’coronafeestjes’ beëindigd. In het Noord-Brabantse Breda waren ongeveer zeventig mensen bij elkaar gekomen. Er was zelfs een dj en een lichtshow, aldus de politie. In de Zeeuwse plaats Middelburg vierden elf jongens een feestje in een kleedkamer op Sportpark Veerse Poort. Volgens de politie zongen de feestgangers onder meer de woorden „quarantaine, quarantaine.” „Dus het had er alle schijn van dat zij op de hoogte waren van de huidige situatie en de geldende maatregelen.” In Middelbeers (N-B) ging het om een groep van ruim tien jongeren bij iemand thuis.

In Breda trof de politie, na een melding van geluidsoverlast het feestje met de dj en de lichtshow aan. „Het was goed bedoeld”, aldus de woordvoerder. „De dj stond op een binnenplaats omringd door huizen en het was de bedoeling dat iedereen dan zou feesten in eigen tuin of op het eigen balkon. Dat ging echter al snel fout, waarna iedereen door elkaar liep.” In Breda zijn geen bekeuringen uitgedeeld, omdat alle feestgangers snel hun huizen inliepen toen de politie arriveerde. Mogelijk volgen wel stappen tegen de organisator.

Luide muziek

In Middelburg troffen agenten tijdens een surveillance fietsen bij het sportpark en hoorden ze luide muziek, harde stemmen en gezang uit de kleedkamer komen. Op herhaalde verzoeken de deur open te doen werd niet gereageerd, uiteindelijk moest er een sleutelhouder aan te pas komen om de deur te openen. In de kleedkamer bleek een elftal jongens tussen de 17 en de 20 jaar uit Middelburg te zitten. Er wordt nog bepaald welke straf ze krijgen.

In een andere plaats in Zeeland, Lewedorp, grepen agenten in omdat iemand acht mensen op bezoek had in een ruimte die omgebouwd was tot een soort bar. De mensen konden daar niet de wettelijk toegestane veilige anderhalve meter afstand houden. Agenten kwamen naar zijn huis na klachten over geluidsoverlast. In Leeuwarden (Friesland) moest de politie ook ingrijpen. Na een melding, om 07.30 uur, over geluidsoverlast troffen agenten in een huis aan de Albert Schweitzerstraat zes feestvierders bij elkaar die geen familie zijn. Ze moeten allemaal 390 euro betalen voor het niet acht nemen van de richtlijn van 1,5 meter afstand wegens de uitbraak van het coronavirus.

Meer dan tien jongeren aan het feesten

De wijkagente die bij de zaak in Middelbeers betrokken was schrijft op Twitter dat bij iemand thuis meer dan tien jongeren aan het feesten waren. „Dat is strafbaar, zelfs op privéterrein. #noodverordening”, twittert ze.