Nieuws/Buitenland
1577227251
Buitenland

VN: tienduizenden op de vlucht

Erdogan zint op coalitie tegen Israël om ’massamoord op Palestijnen’

Een uitvaart in een vluchtelingenkamp in Gaza.

Een uitvaart in een vluchtelingenkamp in Gaza.

NEW YORK - De Turkse president Erdogan heeft paus Franciscus gebeld en gevraagd of die wil helpen „de massamoord op Palestijnen in de Gazastrook te stoppen.” Erdogan zegt een internationale coalitie te willen smeden die met sancties Israël onder druk kan zetten. „Israël gaat gewoon door met de moordpartijen als er geen internationale druk is om ermee op te houden”, aldus Erdogan. De Joodse staat stelt zich enkel te verdedigen tegen de duizenden afgevuurde raketten van terreurorganisatie Hamas.

Een uitvaart in een vluchtelingenkamp in Gaza.

Een uitvaart in een vluchtelingenkamp in Gaza.

De paus heeft al oproepen gedaan het geweld te beëindigen en Erdogan zei dat de boodschap van de paus heel belangrijk is om de christelijke wereld en de internationale gemeenschap op een lijn te krijgen. Heel de mensheid moet zich tegen Israël keren, aldus de Turkse president. „De barbaarsheid” van de Israëli’s brengt bovendien volgens de islamitische leider de hele regio in gevaar. Erdogan en de Israëlische premier Netanyahu onderhouden al langer een moeizame relatie.

Zondag zei de paus dat het verlies aan onschuldige levens in de Gazastrook „afgrijselijk en onaanvaardbaar” is. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen dinsdag bijeen om de ontwikkelingen te bespreken. Ook aan Israëlische kant zijn burgers en kinderen omgekomen.

Op de vlucht

Zo’n 42.000 Palestijnen zijn in de Gazastrook hun huizen ontvlucht vanwege de aanhoudende Israëlische luchtaanvallen, meldt het UNRWA, een VN-organisatie die Palestijnse vluchtelingen helpt. Die heeft zo’n vijftig scholen opengesteld om vluchtelingen op te vangen. Soms komt het voor dat Hamas-leden in zulke scholen schuilen.

Militante Palestijnen hebben de afgelopen week vanuit de Gazastrook duizenden raketten afgevuurd op Israël. Dat land reageert door op grote schaal luchtaanvallen uit te voeren op terreurdoelen van Hamas in het dichtbevolkte gebied aan de kust. Het ging in de nacht van zondag op maandag om tientallen bombardementen.

De Verenigde Naties zeggen dat zo’n 2500 mensen dakloos zijn geworden doordat hun huizen zijn verwoest. Sommige raketten van Hamas vielen op grondgebied neer. UNRWA-topman Philippe Lazzarini toonde zich zondag op Twitter moedeloos over de situatie in Gaza. Hij zei dat inwoners voor de bombardementen al geplaagd werden door Covid-19 en hongersnood.

De strijd heeft inmiddels over en weer het leven gekost aan meer dan 200 mensen. De autoriteiten in de Gazastrook spreken over 197 doden, onder wie 58 kinderen. In Israël zijn tien doden gemeld - met name burgers. Ook raakten aan beide kanten van de grens veel mensen gewond.

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties wil dat er onmiddellijk een eind komt aan de gevechten tussen Israël en de Palestijnen. Guterres zei dat de situatie in de regio door de escalatie van het geweld oncontroleerbaar zou kunnen worden. De VN-chef waarschuwde onder meer voor een humanitaire crisis en toenemend extremisme. „Deze zinloze cyclus van bloedvergieten, terreur en verwoesting moet onmiddellijk stoppen.”