Nieuws/Binnenland
1577286
Binnenland

Zes jaar geëist tegen vrouw die man vergiftigde met haargroeimiddel

DEN HAAG - De 61-jarige Galina R., die in maart 2009 haar man zou hebben vergiftigd door een haargroeimiddel in zijn likeur te stoppen, moet volgens de aanklager zes jaar celstraf krijgen. Dat eiste de advocaat-generaal voor het gerechtshof in Den Haag, dat deze zaak opnieuw behandelde nadat de Hoge Raad had bepaald dat het proces over moest.

Het slachtoffer Ad van den Dool (60) uit het Zeeuwse Kattendijke was weduwnaar en hertrouwde in 1998 met de Russisch-Nederlandse R., die hij op zakenreis in Rusland had ontmoet. De vrouw heeft altijd ontkend dat ze hem ombracht. Vastgesteld is dat het slachtoffer - dat al een zwak hart had - is gestorven doordat hij veel alcohol, het middel minoxidil en nog zeker één ander middel in zijn lichaam had.

Centrale vraag is of R. het spul heeft toegediend. Ze werd in 2011 door de rechtbank in Middelburg hiervan vrijgesproken. In hoger beroep werd ze in 2014 in Den Bosch wel veroordeeld, tot zeven jaar cel, niet vanwege moord maar voor zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Hond uitlaten

Ook de aanklager bij het hof in Den Haag gaat hiervan uit en hij vindt ook bewezen dat ze opzettelijk en met voorbedachten rade te werk is gegaan. Zo had ze de effecten van minoxidil op internet opgezocht. Daarnaast had ze hem in hulpeloze toestand achtergelaten toen ze hem gorgelende geluiden hoorde maken, zei de advocaat-generaal. Ze ging langdurig de hond uitlaten.

Naar Rusland

De verdachte was dinsdag niet op de zitting. Volgens haar advocaat is ze in het buitenland, maar hij wilde niet zeggen waar. De familie denkt dat ze naar Rusland is gevlucht, waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft.

De raadsman van R. bepleitte vrijspraak. Hij noemt het mogelijk dat het slachtoffer zo dronken was dat hij zelf per ongeluk het spul innam.