Nieuws/Buitenland
1577507633
Buitenland

Jonge migranten uit Moria overgevlogen naar vasteland

ATHENE - De Griekse autoriteiten hebben ongeveer 400 minderjarige, alleen reizende vluchtelingen uit het door brand verwoeste kamp Moria naar het vasteland gebracht. Het ging om 165 jongeren die woensdagavond met een vliegtuig vanuit het eiland Lesbos naar Thessaloniki werden gevlogen. Donderdagochtend volgde een vlucht met nog eens 240 jongeren.

De plaatsvervangende minister voor Migratie sloot uit dat ook volwassen asielzoekers het eiland mogen verlaten. "Wie denkt dat hij naar het vasteland kan en daarna naar Duitsland, die kan dat vergeten", zei Giorgos Koumoutsakos tegen lokale media.

Duizenden mensen brachten de eerste nacht na de branden die woensdag het grootste deel van het kamp in as legden, door in de open lucht op de straten rond het kamp. De politie gebruikte traangas om jeugdige migranten tegen te houden die naar de hoofdstad Mytilene wilden gaan. Enkele migranten bekogelden de politie met stenen.

De Griekse regering zoekt intussen naarstig naar vervangende huisvesting voor de migranten uit het verwoeste kamp. De asielzoekers worden onder meer ondergebracht op schepen.

In het grootste vluchtelingenkamp van Europa zaten meer dan 12.000 mensen, veel meer dan de 2800 waar het kamp voor bedoeld was. Tijdens de nachtelijke branden sloegen duizenden migranten op de vlucht. Er raakte voor zover bekend niemand ernstig gewond.