Nieuws/Binnenland
1578778892
Binnenland

Agenten niet vervolgd voor vermeend racistische chats WhatsApp

ROTTERDAM - Vijf agenten uit Rotterdam worden niet vervolgd voor vermeend racistische berichten die ze aan elkaar hadden gestuurd op WhatsApp. De chats zijn „zeker laakbaar en niet passend”, maar het Openbaar Ministerie concludeert dat de berichten niet strafbaar zijn, omdat de agenten niet in het openbaar spraken, maar in een besloten groep.

De politie gaat de zaak wel intern verder onderzoeken. Daarbij kijkt de politie naar „de complete aard en omvang van de uitlatingen in de app en het handelen van de betrokken agenten in die periode.” De politie zal twee onafhankelijke commissies voorstellen wat er in haar ogen met de agenten zou moeten gebeuren en daarna beslist politiechef Fred Westerbeke. Maar volgens de politie zullen de agenten wel weer aan het werk gaan, omdat ze waarschijnlijk niet worden ontslagen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wilde dinsdag niet regeren op de beslissing van het OM. „Ik vind er heel veel van”, zei hij, maar hij wil pas reageren als het onderzoek door de politie klaar is. Eerder stelde Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad dat hij geschrokken en zwaar teleurgesteld was en dat de uitspraken in de appgroep „in taal en tekst alle grenzen te buiten” gingen.

De zaak kwam eind juni naar buiten. NRC onthulde dat de agenten in hun appgroep burgers uitmaakten voor „kankervolk”, „kutafrikanen” en „pauperallochtonen.” Dat deden ze vorig jaar na een mishandeling van een 15-jarige jongen door donkere tieners in Spijkenisse. De agenten werkten op het bureau aan het Marconiplein.

Het Openbaar Ministerie besloot daarom onderzoek te doen. De agenten zaten tijdens het onderzoek thuis.