Nieuws/Binnenland
1578922
Binnenland

VVD sluit samenwerking met PVV in gemeenten niet uit

DEN HAAG - Steeds meer politieke partijen zetten de deur op een kier voor lokale samenwerking met de PVV. Na het CDA zegt ook de VVD geen drempel op te willen werpen voor coalities met de partij van Wilders. D66-leider Pechtold sluit lokaal regeren met de PVV wel uit.

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff en CDA-leider Buma vinden dat hun lokale afdelingen zelf moeten beslissen of ze een college willen vormen met de PVV. Landelijk ligt dat anders: beide partijen kondigden voor de Kamerverkiezingen aan niet te willen regeren met de PVV.

D66-leider Pechtold ziet niets in lokale samenwerking met de partij van Wilders. De democraat haalde zaterdag nog uit naar het CDA: “Hebben ze bij het CDA dan niets geleerd van 2010? Was die afstraffing niet voldoende?”

De PVV doet bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart voor het eerst mee in tientallen gemeenten. Eerder deed de partij alleen mee in Almere en Den Haag. In deze twee steden is de PVV al jaren veroordeeld tot de oppositiebankjes. Veel partijen in deze raden sluiten samenwerking uit.