Nieuws/Binnenland
1578931331
Binnenland

Dit zijn de cijfers per gemeente

AMSTERDAM - Volgens het RIVM stijgt het aantal coronabesmettingen iets minder snel. Ten opzichte van vorige week is het aantal nieuwe besmettingen met bijna 27 procent gestegen, terwijl de toename in de voorgaande weken zo’n 40 tot 60 procent was. „Dit zou een gevolg kunnen zijn van de maatregelen die eind september van kracht werden”, aldus het RIVM.

Bekijk in onderstaande grafieken hoe het virus zich ontwikkelt in Nederland. Dat kan per gemeente, leeftijdsgroep en veel andere categorieën. Er zijn ook cijfers over ziekenhuisopnames en ic-opnames.

De afgelopen zeven dagen zijn 55.587 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week meldde het RIVM 43.903 positieve tests in de zeven dagen ervoor. De week daarvoor kwamen 27.485 besmettingen aan het licht.

Verder werden 1492 mensen vanwege het coronavirus opgenomen op de verpleegafdeling van een ziekenhuis en 287 mensen op een intensive care. Vorige week waren dit er respectievelijk 1144 en 192.

Het RIVM kreeg 185 meldingen van sterfgevallen, tegen 150 in de week ervoor. Dat wil niet zeggen dat ze in de afgelopen week zijn opgenomen of overleden, want zulke informatie komt soms wat later binnen. Vrijwel elke overleden coronapatiënt was 70 jaar of ouder.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 8182 positieve tests gemeld. Dat is een nieuw dagrecord. Op maandag meldde het RIVM 8011 nieuwe gevallen, op zondag 8175 en op zaterdag 8131. Afgelopen etmaal werden ook 46 sterfgevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 15 mei.

Amsterdam had afgelopen etmaal de meeste positieve tests. In de hoofdstad werd het virus bij 698 inwoners aangetroffen. In Rotterdam testten 494 inwoners positief, in Den Haag 352 en in de gemeente Utrecht 208.

Bekijk hieronder hoe het coronavirus zich in jouw gemeente ontwikkelt.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is een heel klein beetje gedaald, van 1,27 naar 1,22, maar dit is vergelijkbaar met de afgelopen weken. Dat betekent dat een groep van 100 besmette mensen zo’n 122 anderen besmet, die op hun beurt ongeveer 149 mensen aansteken. Zo verspreidt het virus zich steeds verder en steeds sneller. Het kabinet wil het reproductiegetal terugbrengen tot onder de 1, zodat het coronavirus langzaam uitdooft.

Bekijk hieronder bij welke leeftijdsgroepen het virus vaak werd aangetroffen.

In de teststraten stijgt het percentage positieve tests nog altijd. Vorige week had 14,4 procent van alle geteste mensen het virus onder de leden. De week ervoor was 13,6 procent van alle tests positief en de week daarvoor 10,4 procent. In juni, juli en augustus leverde 0,6 tot 4 procent van alle tests een coronabesmetting op. Het coronavirus geldt als 'onder controle' wanneer bij voldoende tests minder dan 5 procent van alle geteste mensen positief is.