Nieuws/Binnenland
1579052033
Binnenland

Tot 25 jaar cel voor mislukte liquidatiepogingen

ALMELO - Twee broers uit Apeldoorn en Oldebroek zijn veroordeeld tot 25 en 10 jaar en 7 maanden celstraf wegens een serie liquidatiepogingen in 2017 in Enschede, Almelo en het Duitse Gronau. Dit maakte de rechtbank in Almelo vrijdag bekend.

De rechter vindt Maurits R. (25) schuldig aan twee pogingen tot moord en beschieting van een op dat moment gesloten loungeclub. Ook broer Johan W. (38) heeft zich schuldig gemaakt aan twee moordaanslagen en daarnaast aan bedreigingen en verboden wapenbezit. Bij alle aanslagen wisten de slachtoffers te overleven.

De straffen komen overeen met de eisen die het Openbaar Ministerie medio november op tafel had gelegd.

Zowel het OM als de rechtbank gaat ervan uit dat de broers de aanslagen in opdracht hebben gepleegd van Simo D., de zelfbenoemde ’godfather van Twente’, die momenteel in Duitsland een celstraf uitzit wegens drugshandel. De broers zelf lieten daar tijdens de behandeling van de zaak eind oktober/begin november „vanwege hun eigen veiligheid” niets over los. over los.”

Bij R. viel de strafmaat lager uit omdat de rechtbank rekening houdt met de zestien jaar celstraf die hem eerder dit jaar al is opgelegd vanwege twee andere moordpogingen. In totaal wacht hem nu 26 jaar en zeven maanden cel, de maximale straf. Overigens werd hij wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van twee beschietingen van woningen met een automatisch wapen. Broer W. werd om dezelfde reden vrijgesproken van de voorbereiding van een aanslag op twee leden van de voormalige motorclub Satudarah.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo