Nieuws/Binnenland
1579207513
Binnenland

’Verschrikkelijk einde van een mooie zomerdag’

Drie zwemmers verdronken in Noordzee

Reanimatie bij de Wassenaarse Slag.

Reanimatie bij de Wassenaarse Slag.

WASSENAAR - Update - Drie zwemmers zijn vandaag overleden nadat ze gingen zwemmen in de Noordzee. Dat meldt de politie. Het gaat om drie mannen. Twee van hen kwamen in de problemen bij de Wassenaarse Slag, een derde ter hoogte van het Zuiderstrand in Den Haag.

Reanimatie bij de Wassenaarse Slag.

Reanimatie bij de Wassenaarse Slag.

De drie mannen hebben volgens de politie alle drie niet de Nederlandse nationaliteit.

Volgens de reddingsbrigade in Wassenaar is de dood van de twee slachtoffers te wijten aan ’beperkte zwemvaardigheid’. „Daardoor waren ze niet in staat om door het opkomende tij te zwemmen. Omdat het buiten de bewaakte uren van de strandwachten plaatsvond, die tussen tien en zes liggen, werden ze te laat gesignaleerd.”

Bij de reddingspogingen werd groot materieel ingezet. Diverse ambulances, een reddingsboot, drie helikopters, brandweer, politie en reddingsbrigades rukten uit in Wassenaar, terwijl ook in Den Haag veel hulpdiensten op de been waren. Reanimatie mocht niet meer baten.

De familieleden van de slachtoffers zijn op de hoogte gebracht. De identiteit van de slachtoffers is niet bekendgemaakt.

Professioneel fotograaf Anton Overklift zat toevallig met zijn zoon op het terras van Wassenaarse strandpaviljoen Sport toen zijn ’pieper’, die hem waarschuwt bij incidenten, afging. Hij zag het drama zich voor zijn ogen voltrekken. „Mensen waren met schrikogen aan het kijken.”

Een helikopter landt bij de Wassenaarse Slag.

Een helikopter landt bij de Wassenaarse Slag.

Volgens Overklift had het groepje, bestaande uit twee jonge vrouwen en drie jonge mannen, vermoedelijk uit Polen, even tevoren nog een gebakken visje gegeten. „Ik denk dat ze de gevaren van de muien niet goed kenden.” Muien zijn geulen die loodrecht op het strand zijn, en een verraderlijke stroming kunnen herbergen.

’Plaats borden in verschillende talen’

Agenten gebruikten schermen die kort ervoor nog de wind tegen hielden, als afzetscherm om de hulpverleners de slachtoffers te laten reanimeren. Die hulp mocht echter niet meer baten. Overklift pleit voor waarschuwingsborden voor buitenlanders, in verschillende talen. „Het was een verschrikkelijk einde van een mooie zomerdag.”

Een woordvoerder van de Reddingsbrigade Nederland kan niet vertellen of er verraderlijke omstandigheden waren voor de Haagse kust vanmiddag, waardoor de zwemmers in de problemen zijn geraakt. Ook de aanwezigheid van ‘muistromen’ kon hij niet bevestigen. ,,Het onderzoek daarnaar loopt nog”, vertelt de zegsman. Ook een woordvoerder van de Veiligheidsregio Haaglanden, die dat onderzoek uitvoert, kan niet vertellen waardoor de zwemmers precies zijn verdronken. Hij kon alleen het bericht van de politie over de reanimaties en het overlijden bevestigen, maar verdere details kon hij niet geven.

Cijfers

Net op de avond na dit incident zijn er nieuwe CBS-cijfers naar buiten gekomen over verdrinkingen. Er zijn vorig jaar 112 Nederlanders verdronken, 27 meer dan in 2017. Het gaat om mensen die verdronken als gevolg van een ongeluk, cijfers over moord of zelfmoord zijn niet meegenomen.

Naast 112 Nederlanders verdronken er ook 26 niet-ingezetenen, die in 2018 op bezoek waren in Nederland. De meesten van die groep waren afkomstig uit Duitsland. Ook Polen en mensen met een niet-westerse achtergrond vinden relatief vaak de dood door verdrinking.