Nieuws/Binnenland
1579605364
Binnenland

78 doden, totaal nu 434

RIVM: aantal doden neemt minder snel toe dan zonder maatregelen

AMSTERDAM - Het coronavirus heeft inmiddels 434 levens geëist in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal 78 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen. Woensdag steeg het dodental nog met 80.

Het totaal aantal besmettingen in Nederland is uitgekomen op 7431, met een stijging van 1019 gevallen de afgelopen dag.

De nieuw gemelde overlijdensgevallen zijn niet allemaal van woensdag. Als een patiënt overlijdt, wordt dat namelijk niet altijd direct doorgegeven aan het instituut. Hetzelfde geldt voor het aantal ziekenhuisopnamen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 2151 mensen met de ziekte Covid-19 opgenomen in ziekenhuizen. Dat zijn er 315 meer dan woensdag bekend was.

Duiding RIVM

De RIVM komt ook met een duiding bij de cijfers. Ze schrijven: ’Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Dit zou er mogelijk op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid van verspreiding van het virus. Eind deze week of begin volgende week zijn deze effecten beter te duiden.’

Vooral mensen die in ziekenhuizen worden opgenomen, ouderen met ernstige klachten, patiënten uit andere risicogroepen en zorgmedewerkers worden nog getest. Voor het testen van grotere groepen mensen ontbreekt het laboratoria aan capaciteit. Noord-Brabant blijft de grootste besmettingshaard. Met name het noordoosten van de provincie, de omgeving van Uden en Veghel, telt relatief veel zieken.