Nieuws/Buitenland
1579640444
Buitenland

’Gouverneur Californië overleeft ’recall election’ en mag blijven’

SACRAMENTO - De Democratische gouverneur van Californië, Gavin Newsom, heeft dinsdag een 'recall election' (herroepingsstemming) gewonnen, melden meerdere Amerikaanse media. Daarmee weerstond Newsom een Republikeinse campagne om hem ten val te brengen over zijn liberale beleid inzake immigratie, Covid-19 en misdaadbestrijding.

Ongeveer twee derde van de kiezers vindt dat Newsom aan moet blijven als gouverneur, blijkt uit de voorlopige resultaten. De definitieve uitslag wordt bekend op 22 oktober.

In zijn overwinningstoespraak bedankte Newsom "de miljoenen Californiërs die hun stemrecht gebruikten". Californië staat kiezers toe een referendum te houden over de vervanging van hun gouverneur als ze de handtekeningen van 12 procent van de eerdere kiezers kunnen verzamelen. Een door de Republikeinen gesteunde petitie leverde in april meer dan 1,6 miljoen handtekeningen op, voldoende om het referendum af te dwingen. Er waren ongeveer 1,5 miljoen handtekeningen nodig.

Stemmers kregen bij de verkiezing ook de vraag wie gouverneur zou moeten worden mocht een meerderheid zich tegen het aanblijven van Newsom uitspreken. Die stemming werd volgens The New York Times met ongeveer 43 procent gewonnen door de 69-jarige Republikein Larry Elder, een presentator en aanhanger van voormalig president Donald Trump. Een andere opvallende tegenstander van Newsom was Olympisch goudwinnaar en televisiester Caitlyn Jenner.

Nog voordat de voorlopige uitslag bekend was, publiceerde Elder een meldpunt voor verkiezingsfraude. Hierbij is geen uitleg of bewijs gegeven over vermeende fraude in de staat. Trump beweerde maandag, ook zonder onderbouwing, dat verkiezingen in Californië "ontzettend vervalst" zijn. De voormalig president verwees hierbij ook naar zijn eigen presidentiële verkiezingsnederlaag in de staat.

De 'recall' van Newsom is de tweede ooit in Californië. Na de eerste, in 2003, kwam Republikein Arnold Schwarzenegger aan de macht. Hij nam toen het stokje over van de Democratische senator Gray Davis die een jaar daarvoor net voor een tweede termijn was gekozen.

Newsom werd in 2018 gouverneur van Californië en kreeg destijds ruim 62 procent van de stemmen. In 2022 gaat hij op voor een tweede ambtsperiode als gouverneur.