Nieuws/Binnenland
1579735
Binnenland

’Fondsen helpen’

50Plus: regels pensioenfondsen vijf jaar iets versoepelen

Martin van Rooijen, Tweede Kamerlid voor 50Plus.

Martin van Rooijen, Tweede Kamerlid voor 50Plus.

Den Haag - Ouderenpartij 50Plus gooit vandaag de knuppel in het hoenderhok met een wetsvoorstel om pensioenfondsen tijdelijk meer lucht te geven. Maar de coalitiepartijen klampen zich vast aan de heil die een nieuw pensioenstelsel moet brengen. Desnóóds zonder steun van de vakbonden, vindt coalitiepartij VVD.

Martin van Rooijen, Tweede Kamerlid voor 50Plus.

Martin van Rooijen, Tweede Kamerlid voor 50Plus.

De problemen bij de pensioenfondsen worden al jaren door politiek en polder als een hete aardappel vooruitgeschoven. De meeste politieke partijen durven niet te tornen aan de spelregels, uit angst latere generaties tekort te doen. Tegelijkertijd zijn de pensioenfondsen in principe het terrein van werkgevers en werknemers, die het ook maar niet eens kunnen worden.

Het initiatiefwetsvoorstel dat 50Plus-Kamerlid Van Rooijen zal verdedigen in de Tweede Kamer, legt dan ook precies de vinger op de zere plek. „Een tijdelijke noodmaatregel”, noemt de 50Plus’er zijn plan zelf. Door de regels voor pensioenfondsen vijf jaar lang iets te versoepelen, hoopt hij hen net door de moeilijke tijd met lage rentes te kunnen loodsen om kortingen te voorkomen.

In ieder geval SP en PVV heeft Van Rooijen mee, maar de middenpartijen zijn mordicus tegen. „50Plus schuift de risico’s door naar volgende generaties”, verwoordt D66-Kamerlid Van Weyenberg de algemene kritiek.

Toch zitten de coalitiepartijen wel degelijk in hun maag met de kwakkelende pensioenfondsen. Zij hopen echter dat een nieuw pensioenstelsel soelaas biedt, zoals het kabinet zich heeft voorgenomen. Persoonlijke potjes zouden er immers voor moeten zorgen dat het stelsel minder rentegevoelig wordt.

Maar momenteel ziet het ernaar uit dat de sociale partners ook de nieuwste, door minister Koolmees (Sociale Zaken) aan de polder gestelde deadline van ’begin 2018’ om daartoe tot een akkoord te komen, niet gaan halen.

Regeringspartij VVD vindt het dan ook mooi geweest met het getreuzel. Wat de liberalen betreft telt het kabinet na deze deadline zijn knopen en wordt een nieuw pensioenstelsel desnoods zonder steun van de bonden doorgezet. „Dan gaan we dus zelf aan de gang”, zegt VVD-Kamerlid Van der Linde. „Het staat in het regeerakkoord, dus de bedoeling is dat er iets gaat gebeuren.”