Nieuws/Buitenland
1580313588
Buitenland

Oorlog in Oekraïne

Ruim driehonderd burgers geëvacueerd uit Marioepol

Inwoners van Marioepol op 4 mei

Inwoners van Marioepol op 4 mei

KIEV - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in de nacht van woensdag op donderdag in zijn gebruikelijke videoboodschap gezegd dat 344 burgers woensdag uit Marioepol zijn geëvacueerd. Hij bedankte de organisaties die de evacuatiepoging tot een succes hebben gemaakt.

Inwoners van Marioepol op 4 mei

Inwoners van Marioepol op 4 mei

De Verenigde Naties en het Rode Kruis slaagden erin de vluchtelingen van Marioepol naar de Oekraïense stad Zaporizja te brengen. Osnat Lubrani van het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) liet weten dat veel van de evacués niet meer bij zich hadden dan de kleding die ze droegen. "Er moet nog veel meer werk worden verzet om burgers die verstrikt raken in gevechten te laten vertrekken naar waar ze heen willen", aldus Lubrani in een verklaring.

Hoeveel van de ruim driehonderd vluchtelingen verscholen zaten onder het complex van de Azovstal-fabriek in de Zuid-Oekraïense stad is niet duidelijk. Zelenski vroeg woensdag in een telefoongesprek met VN-chef Antonio Guterres nog om hulp bij het evacueren van de gewonden op het complex "wier levens in gevaar zijn".

Het Russische leger liet weten dat de strijd om het complex donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 08.00 uur en 18.00 uur (lokale tijd) wordt gestaakt om meer evacuaties mogelijk te maken. Zelenski zei "te hopen dat de succesvolle evacuatie kan worden voortgezet".

Oorlog in OekraïneLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover