Nieuws/Binnenland
1580641567
Binnenland

Voormalig officier van justitie verdacht van ontucht met 16-jarige

Voormalig plaatsvervangend hoofdofficier Vincent L.

Voormalig plaatsvervangend hoofdofficier Vincent L.

DEN HAAG - De strafzaak tegen de 47-jarige voormalig hoofdofficier van justitie Vincent L. die tegen betaling seks met een minderjarige jongen zou hebben gehad, dient op 10 mei inhoudelijk.

Voormalig plaatsvervangend hoofdofficier Vincent L.

Voormalig plaatsvervangend hoofdofficier Vincent L.

Dat bepaalde de rechtbank in Den Haag maandag tijdens een inleidende zitting. Vincent L. koos er zelf voor om die niet bij te wonen. Meerdere andere verdachten in de zaak zijn al berecht en veroordeeld, maar Vincent L. leek aanvankelijk de dans te ontspringen door fouten van het Openbaar Ministerie.

Belangenverstrengeling voorkomen

De Hoge Raad bepaalde eerder dat de rechtbank in Den Haag de zaak moest behandelen, om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Het OM besloot echter de Amsterdamse officieren van justitie niet van de zaak te halen, maar die te bombarderen tot plaatsvervangende officieren van Den Haag. Het Amsterdamse OM vond dat niet in strijd met de regels. Vincent L. werkte weliswaar ook in Amsterdam, maar bij een ander onderdeel van het OM: het Functioneel Parket dat zich bezighoudt met onder meer grote fraudezaken.

De Haagse rechtbank was het daar niet mee eens en verklaarde het OM niet ontvankelijk in de vervolging van Vincent L. In hoger beroep besliste het hof dat het OM de zaak toch mocht voortzetten, maar die in handen moest geven van twee Haagse officieren van justitie.

Advocate Aniek Saes van Vincent L. twijfelt of haar cliënt wel een eerlijk proces krijgt. Zij wil weten wat er onder verantwoordelijkheid van het Amsterdamse OM in de eerste anderhalf jaar van het onderzoek is gebeurd en vroeg om officier van justitie Duyvendak die het onderzoek destijds leidde, als getuige te kunnen horen. Dat gaat niet tijdens een zitting gebeuren. De rechtbank droeg de officieren van justitie Wouter Bos en Rick Mol op om de vragen van de verdediging van Vincent L. voor te leggen aan de Amsterdamse officier. Dat moet voor begin volgend jaar gebeuren.

De seks tegen betaling zou in 2016 hebben plaatsgehad. De ouders van de jongen vonden in januari 2017 berichten van verschillende mannen op de smartphone van hun zoon die de alarmbellen deden afgaan. Ze stapten naar de politie.

De betrokkenheid van een officier van justitie bracht het OM in grote verlegenheid.