Nieuws/Buitenland
158077
Buitenland

Franse media speculeren over nieuwe premier

Francois Hollande (r) en zijn opvolger Emmanuel Macron.

Francois Hollande (r) en zijn opvolger Emmanuel Macron.

PARIJS - Franse media speculeren druk over wie komend president Emmanuel Macron tot premier benoemt. De 39-jarige Macron wordt zondag geïnstalleerd als de 25e president van de Franse republiek. Hij won de verkiezingen als een hervormer en vernieuwer die beklemtoont dat 'de oude politiek' de problemen in het land niet aankan. Macron wil daarom liever niet te veel politici met een lange loopbaan of ex-minsters om zich heen.

Francois Hollande (r) en zijn opvolger Emmanuel Macron.

Francois Hollande (r) en zijn opvolger Emmanuel Macron.

De nieuwe premier zou volgens Macron een nieuw gezicht moeten zijn en iemand zonder eigen politieke ambities of agenda. Iemand uit kringen rond de nieuwe president zei dat hij ,,wedt op een vrouw met een maatschappelijke functie buiten de politiek''.

Franse media gokken echter op een mannelijke premier. Ze sluiten niet uit dat Macron om steun in het parlement te kunnen regelen, toch met een oude rot uit de politiek komt. Macron won de verkiezingen met zijn beweging Op weg! (En Marche!) die nog geen enkele zetel heeft. Het is niet zeker dat deze beweging in de parlementsverkiezingen in juni een meerderheid behaalt.

Franse media noemen als mogelijk premier bijvoorbeeld Macrons 'fan' uit het politieke centrum, François Bayrou en de socialistische minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian. Maar deze ervaren zestigers kunnen niet doorgaan voor Macrons 'nieuwe gezichten'. Hetzelfde geldt voor de vaak genoemde centrumrechtse ex-minister en voorzitter van de Noord-Franse regio Hauts-de-France, Xavier Bertrand (52) en de bevlogen Macron-aanhanger Gérard Collomb,(69), de burgemeester van Lyon.

Als echt nieuw gezicht voor de premierspost wordt de burgemeester van Le Havre, Edouard Philippe (46) vaak genoemd. Ook valt de naam van Macrons rechterhand Richard Ferrand (54), de secretaris van En Marche!, de partij (in oprichting) van Macron.