Nieuws/Binnenland
1580968821
Binnenland

Applaus en vreugdekreet nabestaanden

Levenslang voor Willem Holleeder

Holleeder tijdens formulering eis.

Holleeder tijdens formulering eis.

AMSTERDAM - Willem Holleeder is schuldig aan betrokkenheid bij vijf moorden en krijgt levenslang.

Holleeder tijdens formulering eis.

Holleeder tijdens formulering eis.

De verklaringen van de zussen van Willem Holleeder en die van de kroongetuigen tegen hem zijn ’betrouwbaar’. Dat zegt de rechter die vandaag uitspraak deed in de zaak tegen Holleeder. Er was levenslang tegen hem geëist.

Holleeder volgde het vonnis redelijk onaangedaan. De uitspraak lokte applaus van nabestaanden uit in de zaal. Dochter April van der Bijl, nabestaande van geliquideerde Thomas, schreeuwde van geluk. De advocaat van de Amsterdamse crimineel kondigde na de uitspraak al snel aan dat hij in hoger beroep gaat.

De verklaring van Willem Holleeder dat Astrid en Sonja psychisch gestoord en leugenaars zouden zijn, wordt volgens rechtbankvoorzitter Wieland ’onvoldoende onderbouwd’. De gemaakte bandopnames waarop Holleeder zijn zus bedreigt, zijn ook toelaatbaar als bewijs.

LIVE – Verslaggever Saskia Belleman was bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je onderaan dit artikel, of gebruik deze link tweets van Saskia Belleman.

De rechter in de Amsterdamse Bunker veegt de vloer aan met het verhaal van Holleeder dat zijn zussen zijn gaan getuigen om meer boeken (Judas) te kunnen verkopen en geld te verdienen aan een tv-serie.

De verklaringen van Holleeder zelf voor de rechter worden afgedaan met ’onwaarachtig en opportunistisch’. „U bent zelf lang buiten schot gebleven”, aldus Wieland. „Geldlust en machtsdenken” speelden een belangrijke rol bij de crimineel. „U bent een man met vele gezichten. U bent gewetenloos en meent te kunnen beschikken over de levens van anderen.”

Cor van Hout

Volgens de rechter is bewezen dat Willem Holleeder achter de moord op Robert ter Haak, Cor van Hout, Willem Endstra en Kees Houtman en John Mieremet zit.

Levenslang

Het Openbaar Ministerie (OM) had een levenslange gevangenisstraf tegen de 61-jarige Holleeder geëist, omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor vijf liquidaties, in de periode 2003-2006. Ook zou Holleeder een misdaadbende hebben gevormd met de criminelen Dino Soerel en Stanley Hillis.

Soerel kreeg al eerder levenslang voor zijn organiserende rol bij de moord op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Hillis werd vermoord in 2011.

Liquidaties

Behalve de liquidaties van Houtman en Van der Bijl stond ook het uitlokken van de moorden op de criminelen Cor van Hout (2003) en John Mieremet (2005) op de aanklacht tegen Holleeder. Daarnaast houdt justitie hem verantwoordelijk voor de opdracht voor de moord op de malafide vastgoedhandelaar Willem Endstra (2004). Hetzelfde geldt voor de mislukte aanslag op het leven van Mieremet in 2002.

Holleeder zit sinds december 2014 in voorarrest voor de huidige zaak. Hij heeft alle beschuldigingen tegengesproken. Zijn advocaten hebben altijd vrijspraak bepleit, bij gebrek aan hard, onweerlegbaar bewijs.

Het enorme dossier dat het OM tegen Holleeder heeft opgebouwd, bestond voor het overgrote deel uit getuigenverklaringen, onder andere van zijn zussen Astrid en Sonja.

Het proces tegen Holleeder besloeg meer dan zestig zittingsdagen en kon vaak rekenen op grote publieke belangstelling.