Nieuws/Binnenland
1581408
Binnenland

Pasgeboren olifant Ouwehands door moeder gedood

Duna en haar eerste kalf, een kerngezond vrouwtje.

Duna en haar eerste kalf, een kerngezond vrouwtje.

RHENEN - Het Afrikaanse olifantje dat afgelopen zaterdag werd geboren in Ouwehands Dierenpark, is maandagavond volkomen onverwacht overleden. Verzorgers en overige medewerkers van Ouwehands Dierenpark zijn aangeslagen.

Duna en haar eerste kalf, een kerngezond vrouwtje.

Duna en haar eerste kalf, een kerngezond vrouwtje.

Afrikaanse olifanten staan erom bekend dat zij onvoorspelbaar kunnen zijn. Maandagavond veranderde de houding van de kersverse moeder radicaal, meldt het dierenpark. „Zonder zichtbare aanleiding viel zij haar eigen jong aan. De aanwezige verzorgers waren machteloos. Zij konden het jong niet in bescherming nemen tegen haar agressieve moeder, die 3.000 kilo weegt. Het jong had een gebroken rug en daardoor een dwarslaesie van het ruggenmerg waardoor euthanasie de enige optie was.”

Directeur Robin de Lange: “We zijn allemaal aangeslagen, maar met name voor de verzorgers is dit wel bijzonder verdrietig. Zij hebben de afgelopen jaren naar het moment van de geboorte toegeleefd. Die verliep vlekkeloos en dus waren we in een juichstemming. Dat het plotseling zó anders uitpakt is een grote tegenslag.”

De geboorte van het olifantje was het resultaat van een jarenlange voorbereiding. Olifant Duna werd drachtig na drie kunstmatige inseminatie (KI)-pogingen, verspreid over twee jaar, uitgevoerd door een gespecialiseerd team. De laatste poging in april 2016 bleek succesvol.

Zaterdag om 04.00 uur beviel Duna van haar eerste kalf, een kerngezond vrouwtje. Het kalf dronk goed en was zondag en maandag zelfs al volop bezig de stal te verkennen.