Nieuws/Binnenland
158179
Binnenland

Zaak loopt maanden vertraging op

Advocaat Mark de J. legt verdediging neer

Pieter Hoogendam (r) stopt als advocaat van Mark de J. (l)

Pieter Hoogendam (r) stopt als advocaat van Mark de J. (l)

UTRECHT - UPDATE 16.42 uur - De strafzaak tegen de verdachte van de moord op Koen Everink is abrupt gestopt. Advocaat Pieter Hoogendam van ex-tenniscoach Mark de J. legde vanmiddag de verdediging neer.

Pieter Hoogendam (r) stopt als advocaat van Mark de J. (l)

Pieter Hoogendam (r) stopt als advocaat van Mark de J. (l)

Hoogendam zegt dat hem geen andere keus werd gelaten. De verdediging heeft keer op keer gevraagd om aanvullend dna-onderzoek dat het scenario van Mark de J. kan ondersteunen. De rechtbank wees de verzoeken even zovele keren af. Mark de J. heeft altijd beweerd dat hij voor de woning van Koen Everink in Bilthoven werd ontvoerd door drie mannen. Die zouden mogelijk Everink hebben vermoord, en bloed van het slachtoffer en een horloge in de auto van Mark de J. hebben achtergelaten.

LIVE TWEETS - Onze rechtbankverslaggever Saskia Belleman doet live verslag vanuit de rechtbank, haar tweets lees je onderaan dit bericht of via deze link.

In de woning van Everink en in de auto van Mark J. werd ook onbekend dna aangetroffen. Deskundigen verklaarden gisteren niet te verwachten dat daar een profiel uit te halen valt, maar Hoogendam wil desondanks dat dat wordt geprobeerd.

Zaak kan niet verder

Nadat de rechtbank zei daar geen heil van te verwachten, legde Hoogendam de verdediging neer. Dat betekent dat de zaak niet verder kan, voordat Mark de J. een nieuwe advocaat heeft gevonden. Overigens kan dat ook opnieuw Hoogendam zijn, die met deze zet in ieder geval tijd heeft gewonnen om zelf dna-deskundigen aan het werk te zetten.

De rechtbank reageerde ontstemd op de beslissing van Hoogendam. ,,Uiterst frustrerend en wonderlijk”, vond de voorzitter. Familieleden van Koen Everink omhelsden elkaar geëmotioneerd op de gang.

Niet onverwacht

De zet van Hoogendam kwam niet helemaal onverwacht. De advocaat dreigde al eerder in een brief om op te stappen. Hij trekt zich niet veel aan van de kritiek van de familie Everink, die hem niet integer en onethisch gedrag verwijt. ,,Ik heb maar één belang: dat van Mark de J.” Hoogendam zegt niet over één nacht ijs te zijn gegaan, en zelfs overleg met de deken van de Orde van Advocaten te hebben gevoerd.

Het is niet duidelijk wanneer de zaak wordt hervat. Eigenlijk zou Mark de J. woensdag de strafeis te horen krijgen, maar dat gaat dus niet door.