Nieuws/Binnenland
1583283
Binnenland

’Inval bij bedrijf Enschede dat illegaal tv-kijken aanbiedt’

De Nederlandse politie is in actie gekomen tegen het illegaal bekijken van televisiezenders. Bij het bedrijf Euro Global in Enschede is er volgens Totaal TV woensdagmorgen een inval geweest. Het zou een actie zijn om het illegaal delen van abonnementen via cardsharing-techniek tegen te gaan.

Volgens bronnen van Totaal TV verkocht het Enschedese bedrijf onder meer ontvangers waarmee illegaal naar betaalzenders van Ziggo kon worden gekeken. Ook zouden satellietontvangers worden aangeboden waarmee illegaal betaalde zenders van aanbieders als Canal Digitaal, TV Vlaanderen, Sky Deutschland en Sky UK kunnen worden ontvangen.

Cardsharing

Bij de fraude wordt gebruik gemaakt van cardsharing, een techniek die al enige jaren onder satellietkijkers worden gebruikt. Een legaal afgenomen abonnement kan via internet gemakkelijk met andere personen worden gedeeld. Dit gaat door middel van een server.

Het vermoeden bestaat dat Euro Global ook toegang aanbood tot een dergelijke server. Het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar. Ziggo wil aan Totaal TV niet bevestigen dat de actie van woensdag gericht was om illegaal kijken via het netwerk van de provider tegen te gaan.

Tientallen miljoenen euro’s

Aanbieders van televisie lopen jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan inkomsten mis via cardsharing. Opsporing hiervan in Europa heeft de laatste maanden een hogere prioriteit gekregen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar cardsharing, maar ook naar de verkoop van illegale IPTV-abonnementen.