Nieuws/Binnenland
1584240
Binnenland

App met vraagteken: GroenLinkser Van Tongeren adviseur handsfree-ontwikkelaar

Liesbeth van Tongeren

Liesbeth van Tongeren

Den Haag - GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren voert niet alleen in de Tweede Kamer een succesvolle strijd om appen achter het stuur technisch onmogelijk te maken. De politica blijkt ook een bedrijf te helpen dat een app heeft ontwikkeld waarmee smartphones worden geblokkeerd tijdens het rijden.

Liesbeth van Tongeren

Liesbeth van Tongeren

Uit het register van bijbanen en nevenactiviteiten van de Tweede Kamer blijkt dat Van Tongeren lid is van de Raad van Advies bij SafeDrivePod International B.V.

Hoewel het gaat om een onbetaalde klus en de bedoelingen goed kunnen zijn, is het in het parlement goed gebruik om nevenactiviteiten bij een bedrijf te scheiden van onderwerpen waarover het Kamerlid spreekt in debatten.

Varen

Bij Van Tongeren lopen die belangen door elkaar. Deze week kreeg ze de Kamer nog achter haar voorstel voor onderzoek om mobieltjes automatisch te kunnen uitschakelen tijdens het varen.

Afgelopen najaar diende de politica een soortgelijk voorstel in om het bestuurders onmogelijk te maken om te appen achter het stuur. „Zou het dus niet veel beter zijn om rond het appen te kijken wat je maximaal technisch kunt doen om te zorgen dat het gewoon niet kan?”, zei het Kamerlid tijdens een debat. „Er zijn meerdere technische mogelijkheden op de markt, die je vrijwillig kunt gebruiken, of vrijwillig met ondersteuning.”

Reclame

Het voorstel is niet alleen een pleidooi voor veiliger verkeer, maar lijkt tegelijkertijd reclame voor het product van SafeDrivePod. Dit bedrijf uit Oosterbeek timmert hard aan de weg met dit soort technische mogelijkheden.

Zonder de app bij naam te noemen, gaf GroenLinks in een persbericht een voorbeeld van technologie die opvallend veel gelijkenissen toont met de uitvinding van het bedrijf dat door het Kamerlid wordt geadviseerd.

Van Tongeren is zich van geen kwaad bewust. „Staat er Raad van Advies? Die hebben ze helemaal niet. Het gaat om een informeel adviesclubje dat meedenkt over de strategie”, zegt de parlementariër. „Tot nu toe zijn we één keer bijeen geweest. Het is een klein bedrijfje dat geen pr-bureau kan betalen. Ik heb uitgelegd hoe onder andere de begrotingscyclus werkt en hoe je met een minister in contact kan komen.”

Niets mis

De GroenLinkser zegt wel vaker advies te geven. „Als de autobranche mij benadert voor een denktank kom ik ook. Het gaat mij om het doel. We moeten niet afgeleid worden in het verkeer. Als een bedrijf daar geld mee kan verdienen, is daar niets mis mee.”