Nieuws/Binnenland
1584245256
Binnenland

Haatlectuur op terroristenafdeling Vught

Elf jihadboeken in Vught op zwarte lijst gezet

DEN HAAG - Terroristen die vastzitten in de gevangenis in Vught, hebben elf boeken kunnen lezen die ze, achteraf gezien, nooit in handen hadden mogen krijgen. Dat concludeert een commissie die ze opnieuw heeft beoordeeld. Het gaat om boeken die de heilige oorlog en martelaarschap verheerlijken.

door Silvan Schoonhoven

De commissie heeft naar de boeken gekeken na onthullingen in De Telegraaf over de jihadistische lectuur. Dat schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Een van de gevangenen had bij de krant aan de bel getrokken omdat hij zich ergerde aan de manier waarop terreurverdachten en -veroordeelden zomaar aan jihadistische lectuur konden komen, simpelweg door die te bestellen. .

De gevangenisdirectie zag er aanvankelijk geen kwaad in. De boeken waren tegen het licht gehouden door de directeur en ’experts op het gebied van radicalisering en politiek en religieus extremisme’. Toen deradicaliseringsexperts opnieuw naar de boeken keken, kwamen ze tot een ander oordeel. De boeken staan voortaan op de zwarte lijst.

Op de plank staan werken van onder meer de salafistische schrijver Bilal Philips, die inmiddels Groot-Brittannië en een reeks andere landen niet meer in mag, omdat hij zelfmoordaanslagen goedpraatte.

Ook de Tafsir van de klassieke radicale theoloog Ibn Kathir stond op de plank. Dat boek was uitgegeven door een salafistische uitgeverij uit Leiden die al eerder in opspraak kwam door een boek over het van gebouwen gooien van homo’s. Een van de gevangenen klaagde dat recent ’twee dozen met twintig exemplaren’ van de Tafsir waren binnengedragen. Het boek, een klassieke uitleg van de Koran, bevat aanmoedigingen dat alle ware gelovigen ’jihad met het zwaard moeten voeren’. ’Vechten is moeilijk, want het behelst gedood worden en gewond raken’. Maar de opbrengst is groot: ’dominantie over de vijand, zijn land overnemen, zijn geld en zijn kinderen.’ Joden en christenen moeten onderworpen, gepest en vernederd worden.

Ook op voorraad in Vught is een werk van de Duitse bekeerling en fundamentalist Ahmad von Denffer, in 2009 verdachte in een onderzoek naar terreurfinanciering en bij de Duitse inlichtingendienst bekend als Moslimbroeder die invoering van de sharia in Duitsland nastreeft. Het boek Het dagelijkse leven van de profeet eist een exacte navolging van de islamitische wet; wie dat niet doet is geen echte moslim.

De commissie gaat nu regelmatig kijken of de boeken die gedetineerden van de terroristenafdeling aanvragen wel door de beugel kunnen. Bovendien komen er duidelijke regels over welke boeken de gedetineerden wel, en welke ze niet mogen lenen. Die ontbreken nu nog, waardoor de gevangenisdirecteur zonder houvast aan criteria moest beslissen over leenaanvragen.