Nieuws/Binnenland
1584269
Binnenland

Selectie uit groot aantal e-mails

Nederlandse Trump-fans over ’hun’ president

Donald Trump

Donald Trump

AMSTERDAM - Donald Trump is nu een jaar aan de macht. Er klinkt kritiek op de onbehouwen en onberekenbare president. Maar Trump heeft wel degelijk fans. Ook in Nederland blijft zijn aanhang enthousiast. Verslaggever Wierd Duk riep op Twitter Nederlandse fans van Trump op om hem in een mail uit te doeken te doen wat hen zo aantrekt in de Amerikaanse president.

Donald Trump

Donald Trump

Het aantal reacties was groot. Hierbij een selectie van veertig e-mails. Van een enkeling is de wens gehonoreerd om anoniem te blijven. Lees hier een artikel over Nederlandse aanhangers van Trump.

1. Hoi Wierd,

Ik ben een Nederlander van Surinaams-Hindoestaanse afkomst, geboren in Suriname en vanaf mijn 5de jaar opgegroeid in Nederland (Amsterdam). Werk de laatste 20 in de wegenbouw in de VS en in Mexico. Het is niet zozeer dat ik een fan was van Trump, heb mij eigenlijk nooit in hem geïnteresseerd of verdiept voordat hij mee ging doen aan de voorverkiezingen.

Ik ben wel conservatief en ben altijd een aanhanger geweest van de Republikeinen.

Voordat de voorverkiezingen begonnen, was ik enigszins op de hand van Marco Rubio. Die zag ik als de ideale kandidaat. Gaandeweg de debatten begon ik echter ook steeds meer in Trump te zien. Want die sprak zonder zich in te houden. Ook al was niet alles wat hij zei correct of feitelijk kloppend (maar daar hebben wel meer politici last van), zijn manier van zichzelf neerzetten als „held van het Amerikaanse volk” ging mij steeds meer aanspreken.

En gaandeweg de debatten ging mijn voorkeur steeds meer naar Trump uit. Was dan ook heel blij dat hij die won.

Richting de „echte” verkiezingen, werd ik echt een aanhanger van hem. Inclusief MAGA petje!

Het spreek mij ontzettend aan dat hij opkomt voor „zijn volk” en meestal ook geen blad voor de mond neemt. Dat hij in het verleden (en af en toe ook in het heden) „controversiële” uitspraken doet of tweets verzend doet daar voor mij niets aan af.

En we weten allemaal hoe het politieke spel werkt: de Dems proberen hem aan alle kanten weg te zetten als een idioot en zichzelf voor te doen als „de redders van het Amerikaanse volk.” Maar dat versterkt mijn steun voor hem alleen maar.

En ik vind echt dat hij het in zijn eerste jaar meer dan uitstekend heeft gedaan. Hij heeft veel zaken voor elkaar gekregen, ondanks de tegenwerking van de Dems.

Zijn buitenlandse politiek is een verademing vergeleken bij zijn

voorganger. Ik vind het prachtig hoe hij eindelijk de knoop door heeft gehakt betreffende Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Zijn economische plannen werken, want er komen inderdaad meer banen en grote Amerikaanse bedrijven keren inderdaad terug naar de V.S.

Als je iemand bent zoals ik (conservatief, Christelijk, ik hou van Westerse waarden en normen, ik ben tegen de massale immigratie uit moslimlanden naar het Westen, ik ben van mening dat mensen als Sylvana Simons c.s. onruststokers zijn, die teren op de zak van het land waar ze hun onrust stoken) dan ben je heel blij met Trump. En zou ik graag zien dat er iemand opstaat in Nederland (en de rest van Europa ook) die hetzelfde soort beleid gaat voeren als Trump doet in de V.S.

Lang verhaal, ik hoop dat je er wat mee kunt. Met vriendelijke groet,

Mike

2. Beste Wierd,

Naar aanleiding van je tweet hierbij mijn redenen waarom ik „fan” ben van Trump (ik sta niet voor de volle 100% achter al zijn besluiten / uitspraken, al verdient hij wat mij betreft een groot compliment voor het grootste gedeelte van zijn daden).

Tot op heden heeft hij dingen voor elkaar gekregen die geen enkele andere presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2016 / president in de afgelopen 20 jaar aan zowel de Democratic /Republican kant ooit voor elkaar heeft kunnen krijgen:

- stockmarket boven de 25.000 (historisch record)

- 1,7 miljoen banen erbij

- werkloosheid is het laagst in bijna 45 jaar - onder zwarten en Hispanics zelfs historisch laag.

- ISIS bijna verslagen - Hillary & Obama hebben hier 6 triljard (met 12 nullen) aan uitgegeven en niks voor elkaar gekregen, in feite alleen maar ISIS gesteund met wapendeals en geldbedragen.

- enorme belastingverlaging van 35% naar 21%, met als gevolg dat 90% van de Amerikanen er op vooruit gaan.

- economie beweegt zich naar een groei van 6% BBP

- slechte trade-deals worden vermeden: America First! Geen TTIP!

- klimaathysterie wordt niet getolereerd! Uit het nutteloze, op lucht gebaseerde en belachelijke dure klimaatakkoord van Parijs gestapt! - illegale immigratie met 80% teruggedrongen.

- er alles aan gedaan om het verschrikkelijke Obamacare te doen vervangen.

- het bestrijden van de corrupte en manipulatieve mainstream media - ook wel (terecht) fakenews genoemd

- het doorbreken van politieke correctheid

- ervoor zorgen dat Hillary Clinton niet in het Witte Huis zit (wat het einde van de wereld zoals we hem nu kennen had betekend): een prestatie die veel meer waard is dan welke van deze bovengenoemde dingen dan ook!

Ik zou nog lang kunnen doorgaan.

Wat ik waardeer in Trump is dat hij daadkrachtig is, het debat niet schuwt en voor niemand uit de weg gaat, zijn ondernemingsvermogen / economisch brein op een haast perfecte manier gebruikt om Amerika en haar burgers weer financieel gezond te maken (en we zien nu al de resultaten) en uiteraard het veilig houden van Amerika door 1. Illegale immigratie tegen te gaan 2. Kettingmigratie te stoppen 3. De Amerikaanse cultuur te beschermen 4. Meer geld aan defensie uit te geven en 5. Naar de rest van de wereld te communiceren dat er niet te sollen valt met de VS.

Uiteraard heb ik ook kritiek op Trump:

- de travelban is discriminerend van aard, individuen op basis van een nationaliteit afwijzen is uiteraard totaal verkeerd:

- Trump is geen politicus: heel fijn, eindelijk iemand die vrijuit kan praten zonder special interests groups en donors, echter heeft hij van een aantal zaken weinig tot geen verstand. Dit zorgt ervoor dat hij uitspraken doet die hem achteraf in de problemen kunnen brengen omdat die moeten worden rechtgezet. Wat mij betreft geen immens issue, maar voor zijn geloofwaardigheid bij het Amerikaanse volk wel gevaarlijk

-Tijdens de campagne werd hem gevraagd om afstand te nemen van de (in mijn ogen verschrikkelijke) KKK, (nee, ik ben geen aanhanger van alt-right: gewoon rechts-conservatief - altijd even erbij zeggen), hij zei toen dat hij nog nooit van de KKK had gehoord: dat is een erg erg zwak antwoord en ook erg ongeloofwaardig.

Maar als we alles op een rijtje zetten: een groot deel van zijn daden hebben een positief effect op Amerika en op de rest van de wereld, hij krijgt dingen voor elkaar, de Amerikaanse economie bloeit als nooit te voren en hij heeft met het politiek-correcte establishment afgerekend. Zijn tweets en uitspraken kunnen echter wel een stukje eleganter.

Mvg,

Jim (student)

3. Beste heer Duk,

Waarom ik nog steeds fan ben van Donald Trump, een top 5.

1. Ik heb een hekel aan heel veel anti-Trump mensen. Dat zijn voornamelijk SJW’s, moraalridders en zedenmeesters. Dus door voor Trump te zijn is ook een manier om me af te zetten tegen deze mensen. Ik wil niet bij ze horen en hun ideeën. En uiteraard hoe meer onze diverse (linkse) media tegen Trump ageren, hoe meer ik het gevoel heb dat ik hem moet steunen en achter hem sta. Rooting for the underdog zullen we maar zeggen.

2. Ik ben pro-Hindoe en ook in India steunen veel Hindoes Trump. Dit omdat veel Hindoes nou niet echt fan zijn van moslims dus is het misschien een geval van enemy of my enemy is my friend. Daarom stemmen ook veel Hindoes op Geert Wilders.

3. Trump is pro-Israël en dat ben ik ook. Een mooi tegengeluid richting EU, die vooral heel erg pro-Palestina is.

4. Eindelijk een president die gewoon zegt en schrijft wat hij denkt. Dus niet alles heel tactvol of diplomatisch brengen. What you see and hear is what you get en niemand kan zeggen dat hij zijn verkiezingsbeloftes niet nakomt.

5. America First mentaliteit. Wat is er mis met opkomen als eerste voor je eigen land en volk? Hier in Nederland is dat gelijk nationalistisch

en toen Hans Janmaat riep „eigen volk eerst” toen werd hij verketterd maar het komt er op neer dat we vooral eerst op moeten komen voor ons eigen land en burgers en daarna voor de rest.

Mvg, Rits

4. Op de ochtend ná de presidentsverkiezingen was het eerste wat ik deed mijn smartphone pakken en het nieuws bekijken van de uitslag. Mijn gevoel en hoop werden bevestigd. Mijn dag kon niet meer stuk! Natuurlijk is Trump een apart figuur en hij komt niet altijd even snugger over. Zijn tweets kunnen (wat) kort door de bocht zijn. Zijn houding lijkt wat onbehouwen. Maar dit is ook een beeld dat (toen en tot en met heden) door het overgrote deel van de media is neergezet.

Deze man komt met zijn hele voorkomen wel eerlijker over. Hij zit niet in een keurslijf van mediatraining en politieke correctheid. Hij lijkt echt een betere leefwereld voor zijn burgers te willen nastreven of je het nu eens bent met zijn oplossingen of niet.

Iemand met een andere mening dan het establishment wordt keihard aangepakt. Een eerlijke kans heeft hij nooit gekregen. Zowel niet vóór de verkiezingen als ook niet daarna. (Ook in Nederland kennen we daar voorbeelden van). Het mooie is echter dat hij ondanks alle tegenwerkingen en (valse) aantijgingen het wel gered heeft. Volgens mij moet je dan zeker wat in je mars hebben en/of zijn de Amerikaanse burgers het werkelijk helemaal zat.

Opgemerkt moet worden dat het nieuws dat ’wij’ (Nederlanders, Europeanen) binnen kregen natuurlijk al zwaar gekleurd was. De angsten die gezaaid werden. De wereld zou vergaan, zware crisis etc. Niks van dat alles.

Zocht je wat verder op internet en wilde je je wat meer verdiepen, dan kwam er ook vaak een eerlijker en genuanceerder beeld naar voren met uitleg over zijn doelen voor de nabije toekomst (maar lastig te vinden; zeker niet op de standaard Nederlands nieuwssites).

Duidelijk is voor mij dat de zittende macht en de daar aan verbonden media bang is geworden. Voor kritiek, aangesproken te worden op hun falen, tegenstrijdigheden etc. Bang voor het afleggen van hun verantwoordelijkheid.

Het besturen van een land heeft veel parallellen met het besturen van een bedrijf. Trump heeft een miljarden bedrijf. Okay, hij heeft een en ander geërfd, maar Trumps bedrijven omvatten nog steeds een enorme waarde van vele miljarden. Je moet toch iets in je mars hebben om die bedrijven

succesvol te kunnen laten functioneren. Als het echt de onbenul zou zijn zoals hij door Jinek en de NPO elke dag weer wordt neergezet dan hadden die bedrijven minimaal failliet moeten zijn gegaan.

De economie draait als een tierelier, de werkloosheid loopt sterk terug, vele mensen van minderheden vinden zelfs werk. De Dow Jones zet de ene na de andere top neer, maar alles mag, volgens de media, niet aan Trump worden toegeschreven. Nu ben ik het daar voor een deel mee eens, want als Obama of Clinton (m) dit soort successen aan henzelf toe dichtten had ik daar ook mijn twijfels bij. Er bestaat namelijk ook een economische cyclus. Echter de voorspelde crisis en neergang, nogmaals, niets van dat alles.

Had dame Hillary gewonnen, reken maar dat de media en Twan Huys elke dag haar op een voetstuk zouden plaatsen voor haar verdiensten aan de wereld-economie. Het is allemaal zo doorzichtig geworden met al die „Erik Mouthanen” van deze wereld. Het tast de geloofwaardigheid meer en meer aan en geeft mij hoop voor de toekomst met mensen als Trump, de nieuwe premier van Oostenrijk, de Hongaarse premier en andere zeldzame mensen die hun hoofd boven het maaiveld durven uitsteken.

Gelukkig komt er sporadisch een artikel voorbij dat wat genuanceerder is over Trump, zoals recent in De Telegraaf en een kort artikel in Elsevier. Elsevier kan, naar mijn mening, evenwichtig over dit soort onderwerpen schrijven. (Zij hebben ook een andere doelgroep).

In beide artikelen kwamen ook goede zaken naar voren die door niemand anders belicht worden.

Het wegzetten van Trump als een gevaarlijke idioot in de discussie met Noord-Korea is ook zo’n onbegrijpelijk beeld van de media en politiek. Waarom wordt er met geen woord gerept over een Kim Jung Un die echt gevaarlijk is en wel in staat is om op die (kleine) rode knop te drukken? Ik denk juist dat Trump met zijn houding, Kim Jung Un werkelijk dwingt om 3x na te denken voordat hij weer een raket over japan heen stuurt. Is het juist niet een enorme vooruitgang dat nu Noord en Zuid Korea weer enigszins on speaking terms zijn?

Ik denk (weet zeker) dat Trump zijn termijn gaat uitzitten. Ik vraag me af of hij zich voor een tweede keer nog beschikbaar wil stellen, maar als hij het doet, zou hij zo maar een tweede termijn kunnen winnen.

Wil men de bevolking voor zich winnen en de rust bewaren en voorkomen dat de tegenstellingen (nog) groter worden, dan zullen politiek en media moeten inbinden met hun eenzijdige geschreeuw.

Stoppen met het willen opdringen van vooral hun ideaal beeld van deze wereld.

Uit alles blijkt dat angst bezit heeft genomen van de bestuurders. Het willen controleren van de media door het zogenaamde ’nepnieuws van de Russen’ uit te filteren is te zielig voor woorden. Openlijke censuur lijkt het laatste redmiddel, de laatste kramp van de (wereld)bestuurders. Gelukkig dat door mensen als Trump dit soort ’DDR’-praktijken meer aan de oppervlakte komen. Ik zie de toekomst hoopvol in met Trump.

A.

5. Hallo Wierd,

Mijn naam is Dennis, ik ben 20 jaar, en ik heb naar aanleiding van uw tweet een stukje geschreven over mijn steun voor Donald Trump. Het is een vrij lang stuk, daar ben ik mij van bewust, maar ik wilde alles zo goed mogelijk uitleggen. Hopelijk kunt u er iets mee doen!

Donald Trump personifieert voor mij de moeizame strijd die rechts- conservatief in alle uithoeken van de westerse samenleving noodgedwongen moet voeren. Ik begon Trump te volgen tijdens het begin van zijn campagne en vond hem direct een verfrissing tussen al het politiek correcte geneuzel. Veel standpunten die Trump inneemt zijn standpunten die een grote groep mensen wel herkent, maar niet meer durft uit te spreken. Het veelal linkse beleid en geluid binnen de westerse samenlevingen in zowel de politiek als de media, heeft sommige gevoelige onderwerpen waar mensen zich in groten getale zorgen om maken als taboe bestempeld, waardoor nu zelfs vele prominenten rechts- conservatieven de opgelegde progressieve politiek-correcte ’mening’ over deze onderwerpen niet meer in twijfel durven te trekken.

Een andere mening aannemen wordt door de overheersende progressieve en linkse gevestigde orde niet geaccepteerd en mensen worden hierdoor regelmatig publiekelijk aan de politiek-correctheids-schandpaal genageld. Het in twijfel trekken van het asielbeleid kan je op vandaag al tot racist, xenofoob, of zelfs nazi maken. Kritiek leveren op de vaak doorgeslagen feministische standpunten, of de volgens veel mensen doorgeslagen aanpassingen voor extreem kleine groepen als gender-neutralen binnen de samenleving, maakt je dan ook nog eens seksistisch. Het overgrote deel van deze mensen zijn geen racisten of seksisten, maar vragen zich gewoon af of bijvoorbeeld het immigratiebeleid en de Islamisering wel goed zijn voor Nederland, of vinden het onzin dat winkels de jongens/meisjes secties binnen de klerenafdeling afschaffen vanwege zo’n extreem kleine minderheid die zich daardoor niet op haar gemak voelt.

De verstikkende politieke correctheid heeft in mijn ogen niet alleen de controversiële discussies en debatten de nek om gedraaid, maar ook de eerlijkheid van de mensen, en de mate waarin we ons vrij voelen om onze mening te uiten sterk verminderd. Het is nu zelfs zo erg dat mensen die ons eeuwenoude geliefde sinterklaasfeest willen beschermen en behouden zoals we het altijd gevierd hebben, worden neergezet als racistisch, alleen omdat ze vinden dat iets niet aangepast moet worden wanneer een extreem kleine groep mensen deze traditie niet weet te appreciëren, en racisme ziet in iets wat zo helemaal niet bedoeld is. Bij zulke kwesties is meestal sprake van een scheiding tussen aan een kant de gevestigde orde en de progressieve grote stedelijke gebieden, en aan de andere kant de vaak conservatievere ’gewone mens’ uit de provincie; het platteland en de kleine tot middelgrote steden. Zoals ook bij de zwarte piet discussie, waar de Randstedelijke politiek, scholengemeenschappen, verenigingen, etc., zich jaarlijks afzet tegen onze oer-Hollandse traditie, lopen er in de provincie op bijna alle plaatsen nog gewoon vrolijke echte zwarte pieten rond, zonder problemen. Deze scheiding tussen de ’gewone mens’ en de politiek correcte gevestigde orde is niet alleen in Nederland goed zichtbaar, maar speelt in veel westerse landen een belangrijke rol in de polarisatie van de samenleving, ook in de VS. En toen was er Trump.

Trump trok zich helemaal niks aan van politieke correctheid. Hij zei precies wat hij dacht en wat hij vond, en dat nam de gevestigde orde hem erg kwalijk. Hij lag onder vuur van alle kanten maar zijn steun onder de bevolking bleef groeien. De vergeten man die zich niet meer gesteund voelden door wat voor partij en vertegenwoordiger dan ook, zag iemand die hun gedachten deelde, en het ook nog eens durfde te zeggen. De vergeten man zag iemand die opkwam voor eigen bevolking, zich durfde te verzetten tegen de gevestigde orde, en zich uit durfde te spreken over controversiële onderwerpen. Het aanpakken van illegale immigratie, zorgen over immigranten die zich niet aan willen passen aan de Amerikaanse cultuur, immigranten die niks bijdragen aan de samenleving en alleen maar een kostenpost zijn voor de belastingbetaler, zorgen over het economische verval van de VS en het verlies van bedrijven aan landen als Mexico en China, stuk voor stuk gevoelige onderwerpen waar de vergeten man en vrouw zich ernstig zorgen over maakten, maar geen politici die hun begreep, en hun zorgen durfde te delen en te uiten, behalve Donald Trump. Trump kaart deze onderwerpen niet alleen aan, maar denkt en praat zoals de gewone burgers dat op straat met elkaar doen, in plaats van deze politiek correcte elitaire houding aan te nemen zoals andere politici dat doen.

Of het nou zijn toespraak was waar hij rechtuit tegen de Ford Executives zei dat hij een invoertarief zou instellen als ze hun fabrieken naar Mexico zouden verplaatsen, of de toespraak waar hij grofweg over IS zei „I will bomb the sh*t out of them”, de vergeten man en vrouw die al hun vertrouwen kwijt waren in de politiek, de mensen die hun banen waren kwijtgeraakt door bedrijven die hun fabrieken naar Mexico of China verplaatsen, de mensen die zich bedreigd voelden door terrorisme en massa-immigratie, alleen Donald Trump dacht en zei precies wat deze mensen voelden, toen geen enkel ander politicus dat deed of durfde.

Persoonlijk steun ik Trump en bijna al zijn beleidspunten, aangezien ik zelf rechts-conservatief ben, maar in de VS werd Trump zelfs gesteund door mensen die niet volledig achter hem stonden, puur en alleen omdat hij de realiteit bespreekbaar maakte. Mensen die in de zogenaamde ’Blue Wall’ wonen, de industriestaten waar de arbeidersklasse al decennia lang voor de Democratische partij stemden, gingen nu naar Trump omdat juist deze staten zo hard geraakt zijn door de globalisatie, en het vertrek van de grote fabrieken. Zijn reis naar het Witte Huis is er een voor de geschiedenisboeken. Een steenrijke zakenman uit het elitaire New York heeft een connectie gelegd met de gewone man die zich niet meer vertegenwoordigd voelde door de landelijke elite.

Donald Trump zet zijn burgers en zijn land, rijk aan cultuur, tradities, en historie, op de eerste plaats, ongeacht de tegenspraak van de rest van de wereld. Hoe vaak de linkse media hem ook aanvalt, hoe vaak ze zijn woorden ook verdraaien of er simpelweg over liegen, hoe vaak de oppositie hem ook onterecht neerzet als racistisch, seksistisch, xenofoob, het lijkt hem allemaal niet te boeien. Hij probeert precies te doen wat hij heeft beloofd, hoe veel tegenstand hij ook krijgt van de oppositie, en elke keer is de gevestigde orde weer ’verrast’ of ’geschokt’ over Trump zijn woorden of daden, terwijl hij precies doet wat hij al sinds zijn campagne zegt te willen doen! Moet je nagaan hoe gek het eigenlijk is dat het voor velen zo’n verrassing is dat een politicus zich aan zijn beloftes probeert te houden.

Tuurlijk, de man heeft zijn mindere momenten, en ik steun ook niet elke actie die hij onderneemt, of elke tweet die hij verstuurt, maar hij boekt zeker resultaten, al zou je dat niet denken als je alleen maar naar de veelal linkse media luistert. De Amerikaanse beurzen zitten in een historische stijging, de economische groei van de VS is fors gestegen sinds Trump Obama heeft vervangen, fabrieken komen terug of breiden zelfs uit in de VS, de algemene werkloosheid is extreem laag, mensen houden meer

geld over dankzij de belastingverlaging, werkloosheid van minderheden is historisch laag, en het aantal mensen dat illegaal de VS inkomt is ook fors gedaald. Donald Trump is een verademing in de westerse politiek die is gedomineerd door ’politieke correctheid’ en een afgunst en ontkenning tegenover onze cultuur, tradities, en verleden. Trump is de reden dat ik persoonlijk politiek actief ben geworden, en ik hoop dat er meer politiek leiders op durven te staan, en dat de mensen zelf op willen komen voor hun mening, en zich niet langer weg laten duwen door politieke correctheid. Het is tijd dat er meer westerse politici naar Donald Trump kijken, en hun eigen land, tradities, en historie gaan appreciëren en verdedigen, in deze tijden waarin onze samenleving in een existentiële crisis zit. Kunnen we het Nederland waar onze voorouders generaties lang voor gewerkt en gevochten hebben succesvol doorgeven aan de generaties na ons, of jaagt deze overvloed aan politiek correcte globalisatie ons de afgrond in?

6. Geachte Wierd Duk,

Naar aanleiding van uw oproep op Twitter voor mensen die Trump steunen deel ik U mede dat ik zo iemand ben.

Dit naar aanleiding van zijn programma, maar bovenal omdat hij hetgeen hij belooft heeft ook waar probeert te maken

Vele voorbeelden zijn hiervan duidelijk, ondanks dat in de Nederlandse en Europese pers er nauwelijks over wordt gesproken aangezien de main stream lying media in de USA volledig op de hand zijn van de democraten.

De rol van de media in de USA is afgrijselijk en jammer genoeg zijn vele media uitingen in Nederland dezelfde mening toegedaan.

Het artikel in de Telegraaf van enkele weken geleden naar aanleiding van het 1 jarige jubileum van president Trump was een uitzondering op de regel, alsmede artikelen in Elsevier.

De NPO alsmede RTIL geven een volkomen bias beeld van de USA.

Het zou mij te ver voeren om alles aan te halen wat de president heeft bereikt in zijn jaar aan het bewind .

In contacten met diverse vrienden van jaren in de USA wordt ook van die kant duidelijk dat het geloof in de deep swamp in Washington tot een minimum is gedaald.

Als U meer details wil volg dan mijn twitter account @elibertg. Succes,

eizwerver

7. Trump...een verademing.

Presidenten, of ze nu Trump, Obama, Bush of Clinton heten zijn allemaal dienaren van grotere belangen. Democraat of Republikein, ze moeten de belangen van de banken, de militaire industrie en de olie bedrijven behartigen. Wat dat betreft zie ik in grote lijnen ook geen verschil tussen presidenten. Zelfs de alom geprezen Jimmy Carter heeft met zijn Carter doctrine heel wat ellende teweeg gebracht. Zijn adviseur Zbigniew Brzezinski geeft in zijn boek „The Grand Chessboard” precies aan waarom het Amerikaanse buitenland beleid draait. Namelijk dominantie over belangrijke handelsroutes en grondstoffen. Trump gaf in verkiezingstijd kritiek op het buitenland beleid dat al sinds WO2 hetzelfde is. Hij wilde minder interventie en gaf te kennen dat hij ’regime change’ niet zag zitten. Al die bemoeienissen hadden de Amerikanen alleen maar verder het moeras ingetrokken. Na zijn beëdiging als president moest hij zich waarschijnlijk schikken naar de ’deep state’. In hoeverre hij het anders zal doen als zijn voorgangers valt nog te bezien maar zijn no nonsense, recht voor z’n raap aanpak lijkt vooralsnog beter uit te pakken dan de achterbakse tactieken van zijn voorganger Obama. Ik zal Trump alleen al eeuwig dankbaar zijn vanwege het feit dat hij er voor heeft gezorgd dat de hele linker kant van de samenleving acuut een zenuwinzinking kreeg op het moment dat hij gekozen werd als president. Sindsdien kunnen we iedere dag genieten van linkse jankers die zich aan ieder klein schandaaltje vastklampen in de hoop dat dit nu eindelijk de doodsteek voor Trump zal betekenen. Ook heeft Trump er voor gezorgd dat de enorme hypocrisie van links veel beter voor het voetlicht kwam. Links heeft zich ontpopt als een groep mensen die eigenlijk niets met democratie op lijken te hebben en ontzettend intolerant zijn ten opzichte van mensen met een andere mening. Nog nooit is een president zo kapot geschreven door de pers als Trump maar nog steeds zijn er mensen die zeggen dat hij een fascistische dictator zou zijn die de persvrijheid zou ondermijnen.

Trump lijkt ook over een of ander inzicht te beschikken over hoe je mensen in hun eigen stront kan laten stappen. Trump doet een uitspraak, iedereen valt over hem heen maar vervolgens leidt die ophef altijd weer tot het identificeren van een of ander hypocriete houding aan de linker flank. Trump zegt wat over vrouwen. Hollywood valt over hem heen. Enkele maanden later blijkt Hollywood zelf een seksistisch mannen bolwerk te zijn. Trump zegt iets over Zweden. Ieder lacht hem uit en enkele maanden later blijkt hij toch gelijk te hebben. Trump zegt iets over Haïti. Iedereen totaal overspannen maar dat leidt dan weer tot een nader onderzoek van de bestedingen van de Clinton foundation op Haïti. Keer op keer stappen de critici in hun eigen stront.

Ook nu lijkt het Rusland onderzoek zich te keren tegen de Obama regering. Een Watergate-achtig schandaal dreigt waarbij de Obama regering illegale methoden zou hebben gebruikt om Trump af te luisteren. Ik denk dat veel mensen Trump ook waarderen vanwege het feit dat hij een spaak in de wielen van de globalisering heeft gestoken. Het open grenzen, vrije markten beleid heeft er toe geleid dat mensen vervreemd zijn geraakt in hun eigen omgeving en niets meer over hun eigen leven hebben te vertellen. Het opkomen voor je eigen volk, je eigen dorp, je eigen familie heeft niets met racisme te maken maar alles met gezond verstand. En veel mensen erkennen in Trump, ondanks zijn vaak weinig diplomatieke uitspraken, iemand met een stukje gezond, boeren verstand. Geen domme klimaatakkoorden waar je miljarden aan verspilt zonder dat je ook maar enig idee hebt over een uitkomst. Weg met de bureaucratie waaronder zo veel mensen zuchten en weg met de politiek correcte gedachten politie. Wat dat betreft is Trump een ware verademing.

Chris Kramer Urk

8. Beste Wierd,

Ik ben van middelbare leeftijd, hoogopgeleid, goede baan en wonend in de randstad. Opgegroeid met alle kleuren en culturen om me heen. Ik ben ook kleurenblind als ik mensen zie. Echter dwingt mijn organisatie maar ook maatschappij me die kleuren wel te zien.

Ik was Trump fan vanaf het moment dat ik me begon te verdiepen in zijn plannen en de argumentatie waarom. Het fan zijn werd enkel versterkt toen de democraten en zo ongeveer heel links Nederland anti Trump werden. En dan niet om de inhoud maar om de vorm. En daar stoor ik me mateloos aan. We leven meer en meer in een maatschappij van gevoel en niet meer van feiten. Ik hoorde iedereen om me heen zeggen dat Trump een idiote seksistische racistische gestoorde was. En als ik dan vroeg / vraag onderbouw dat eens? Dan lukte dat niet. Een enkeling met wie je normaal kan praten merk je dat ze wel wat zien in de ideeën maar de persoon inherent niet mogen. En daar gaat het mis. Je stemt dus liever op slechte plannen als het maar een wenselijk beeld projecteert binnen je sociale omgeving? Mijn moeder stemde op Klaver omdat ze hem leuk vond. Eenmaal in gesprek blijkt ze op inhoud veel rechtser te zitten. Er is zoveel te vinden dat mensen zelfs partijplannen van de democraten

betitelen als communistisch wanneer ze het label er niet op zien zitten. Obama zei ook dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël. Maar iedereen sprak er schande van toen Trump het zei. Zelfde met black lives matter. Er was acht jaar een zwarte president! Maar oh Trump. Zie de idiotie. Links mist in mijn ogen steeds meer de verbinding met de realiteit, met de inhoud. Het demoniseren van de tegenpartij is belangrijker. Zo zag je bij Fortuyn, bij Wilders en nu ook bij Trump en Baudet. Er vindt geen normaal gesprek meer plaats omdat het gestopt wordt door je gesprekspartner steevast en zonder feiten racist te noemen.

Ik volg bijvoorbeeld ook Ben Shapiro. Een fenomeen dat altijd kijkt naar de feiten. Naar individu. En toch wordt hij in de hoek gedrukt van alt right of nazi’s. En dat doen ze enkel om geen discussie te hoeven voeren. Zo kan je nooit ongelijk hebben, want je stopt het gesprek al voor het begonnen is. Juist die vrijheid van denken is in gevaar. Linkse mensen hebben de mond vol over acceptatie maar accepteren zelf vrijwel geen andere mening of iemand die een dergelijke mening heeft. Socialisme is de gedwongen standaard.

Trump is raar, praat vreemd en zegt in alles de beste te zijn. Maar hij doet het goed, doet wat hij zegt en staat voor zijn mensen en kiezers. Een verademing. Ik ben meerdere keren in Amerika geweest. Ik hield van de vlaggen, de trots en het respect. Ik ben echter bang dat we straks ten onder gaan aan politieke correctheid, en zelfs Trump dat niet kan stoppen.

Succes met je artikel. Ik wil wel vaker reageren maar vanwege mijn baan twijfel ik (vrijheid en acceptatie is maar beperkt). Dus ben ik op internet anoniem, wat sommigen laf vinden. Ik kan niet anders, door de huidige wenselijkheid en politieke correctheid. Kortom, jij hebt mijn gegevens (e- mailadres) maar ik ben graag anoniem.

9. Hoi, Wierd

Hierbij mijn mail met verhaal waarom ik fan ben van Donald Trump.

Ik was in de periode van de Amerikaanse verkiezingen politiek bewust aan het worden, hield het nieuws meer in de gaten en op dat moment waren de Amerikaanse verkiezingen natuurlijk een hot topic in het nieuws en in opinie-programma’s.

Behalve bij de MSM ben ik ook veel op Youtube te vinden voor mijn nieuwsbronnen en die lieten een heel ander beeld zien van Donald. Sowieso Clinton staat mij tegen. Veel mensen zijn tegen types als Donald en Poetin. Voor mij zijn het twee sterke leiders, die echt wat doen. Niet altijd goed of altijd slecht maar ze doen wat ze vinden wat moet gebeuren en daar respecteer ik ze voor.

Vanaf moment 1 wist ik: die Donald gaat het worden. Dus op het moment dat de uitslag bekend werd was het ook feest voor mij net als tijdens zijn inhuldiging.

Ook zijn gebruik van Twitter vind ik geweldig. Hij weet tegen zoveel schenen te schoppen en hij ligt er zelf volgens mij geen moment wakker van.

Dus om even kort te zijn: een interessante, sterke leidersfiguur die ondanks al het gezien worden als ’de bad guy’ doorgaat to make America great again.

Hopelijk heb je er wat aan,

Groetjes, Dineke

10. Geachte heer Duk,

Trump is de enige man, die op dit moment een tegengeluid biedt aan losgeslagen leiders in deze wereld.

Hij blijkt standvastig en toch berekenender te zijn dan menigeen (vooral links/democraat) had durven hopen. Op dit moment is de man een zegen voor zijn land en de wereld, ook al zal de Trump-hater dit nooit en te nimmer toegeven. Helaas geldt dit voor vele mensen in het linker spectrum. Ik hoop dat Trump Erdogan aan de leiband kan houden. Erdogan is op dit moment naar mijn bescheiden mening het grootste gevaar, na Hitler, voor Europa en de wereld.

Succes,

V.E. van de Straat.

11. Het meest korte antwoord op je gestelde vraag is: waarom niet?

Maar ik begrijp dat je daar weinig mee kan. Iets langer: De kruistocht door grote delen van de MSM is pathetisch. Trump lost, nog steeds, zijn verkiezingsbeloften in, de economie is booming, defensie heeft zijn

zelfvertrouwen teruggekregen met bijvoorbeeld investeringen en duidelijke en werkbare rules of engagements, misdaadcijfers zijn omlaag, het buitenlandbeleid werpt zijn vruchten af. Oke, het is geen gladde prater, dat is in het geval van Trump niet erg. Hij levert, dit in tegenstelling tot zijn voorganger Odrama die veel praatjes had maar weinig tot niets leverde.

Daarom Trump.

Met vriendelijke groeten, Frank Berkemeier

12. Beste Wierd Duk,

Sinds de voorverkiezingen ben ik fan geworden van Donald Trump.

Het gaat me dan niet zozeer om de inhoud of vorm waarmee hij zijn punten voor de dag legt maar de continue framing van alles wat hij doet op de nationale televisie. Er gaat geen dag voorbij of op de publieke omroep wordt alles belachelijk gemaakt door het vaste panel bij DWDD of Jinek of in een ander programma. Hij is verkozen door een meerderheid van de kiesmannen daar, maar alles wordt in werking gesteld om hem belachelijk te maken. Hij staat voor mij symbool voor het linkse denken van de publieke omroep. Omdat hij anders is en anders denkt moet hij zo snel mogelijk weg. Dat niet alles aan hem goed is onderschrijf ik direct, maar het koortsachtige zoeken naar alles wat eventueel niet zou kunnen deugen is misselijkmakend. Macron had dezelfde favorable rating als Trump, maar daar hoor je niemand over. Na een jaar Trump is nog steeds niet geaccepteerd in Hilversum dat Amerika gesproken heeft en dat hebben ze te accepteren. Al zijn successen worden geframed alsof het niks voorstelt. Ondertussen heeft hij de grootste belastingverlaging erdoor sinds Reagan en draait de economie op volle toeren dankzij de afname van verstikkende regulatie.

Naast dit vind ik het geweldig dat hij zichzelf is. Uiteraard maakt hij fouten en blunders maar hij is niet gemaakt. Hij is niet gepolijst maar zichzelf. Een echte politicus zie je maar zelden in Nederland.

Met vr groet,

Corbert Hoogendoorn

13. Hoi Wierd,

Mister Trump is een rijke, heel rijke Geert Wilders. Hij staat voor zijn principes en doet dat bijna compromisloos, hij belooft en doet! Dat valt, in de politieke huichelarij totaal verkeerd. Laten we het over de msm maar niet hebben. Dus, geef de Nederlandse kiezer eindelijk het lef om te kiezen!

M.v.g,

Jan Bogaers, atheïst en realist

14. Hoi W. Duk,

Trump is:

- De enige echte liberaal die ik einder en ver kan ontwaren, de rest hooguit marxistische kwakers over van alles en nog wat, het ergste voorbeeld: Obama.

- Als ge hem vergelijkt met Lyndon B Johnson is hij uiterst hoffelijk. - Hij doet wat hij zegt, zegt wat hij doet op Twitter.

- Is veel intelligenter dan het hele Nederlands kabinet tezamen en bespeelt IEDEREEN.

- Wij hebben een Trump nodig ipv. Juncker.

- Ik vind hem zelfs beter dan Reagan, hij is zeker intelligenter.

. De benoeming van Pence is strategisch. Als er hem iets mocht gebeuren, is Pence nog een stuk rechtser....

. De economie trekt aan, zelfs op mondiaal niveau.

- itt tot Obama, is het geen racist. Ik hoop dat hij OF de NAVO OF de EU de wacht aanzegt.

- Heeft het MO tot bedaren gebracht ism de Saoedi’s. IS na een jaar weggevaagd. Obama bombardeerde woestijn en steunde IS.

- Klimaatwaanzin in de vuilnisbak gegooid.

- In mijn ogen waardeloze, antisemitische VN lesje geleerd, de EU volgt nog.

- Heeft de MSM totaal te kakken gezet. - Tegenkandidaat Ben Carson benoemd.

Ik was al aanhanger tijdens de voorverkiezingen.

Vriendelijke groeten, Alex Debruyne.

15. Waar moet je beginnen met een uitleg over fan te zijn van President Domald Trump? Ten eerste is er niets leuker als dat heel links Amerika zich zo onsterfelijk belachelijk heeft gemaakt voor de overwinning van president Donald Trump, hij zou ’nooit’ President kunnen worden. Trump is de meest anti-interventionistische kandidaat (inmenging buitenlandse staten). Trump wil geen nieuwe Koude Oorlog. Trump wil de grenzen beter beschermen (een langdurige overeenkomst op immigratie). Trump is geen globalist (tegen TTIP en TPP). Trump is politiek-incorrect. Zoals Pim Fortuyn zei, ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg! Trump zet de corruptie en leugens van de politiek op de kaart.

Trump heeft een goed belastingplan gemaakt, waar veel Amerikanen voordeel bij hebben. Maar vooral is President Donald Trump, een President voor de Amerikanen. Hij wil eerst goed voor zijn eigen bevolking zorgen voordat hij naar het buitenland kijkt.

Hoop dat u hier wat aan heeft.

groetjes,

Carolus Lansbergen

16. Hallo Wierd,

A: campagne gevoerd met veel tegenstand binnen eigen partij B: democratisch gekozen

C: werkt hard aan de punten die hij in campagne belooft had

D: hoort niet echt bij intellectuele elite

E: gelukkig niet politiek correct

F: wordt, schat ik in, erg hard en onjuist bejegend door een ieder.

Denk terug aan Ad Melkert en zijn houding tov Pim Fortuyn. En zeker Nederlandse media volgen die lijn. DWDD spant de kroon.

Succes met je artikel.

Zutphen, meer dan 20 jr. ondernemer, 45 jaar. Stemde altijd VVD, daarna Pim en tijd niet. Nu FvD.

Eddy Sievers

17. Beste heer Duk,

Tijdens mijn colleges bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit wordt Donald Trump geregeld aanhaalt als zijnde een racist, ongeleid projectiel of gek. Zelf zal ik ook nooit bestrijden dat het een man is met zeer grote narcistische trekken, feiten dikwijls in eigen voordeel uitlegt of zelf verdraait, en verre van diplomatiek is.

Maar inhoudelijk zouden wij in Nederland nog wel wat van hem kunnen leren. Trump wordt nu verweten dat hij Amerika isoleert als hij begint over bijvoorbeeld begint over de afdrachten bij de NAVO. Europa, en Duitsland voorop, stonden op haar achterste poten. Maar is het niet heel reëel? Het lijkt wel of wij in Nederland allergisch zijn geworden voor handelen naar ons eigen voordeel. Dat mis ik bij Rutte , Pechtold en vele anderen. Nederland lijkt vaak van ondergeschikt belang; de EU is de heilige graal. Trump handelt wel naar Amerikaans belang, en dat valt te prijzen. Hij is immers gekozen door Amerikanen, en hij dient hen te vertegenwoordigen. Als ik lieden als Pechtold hoor praten denk ik wel eens dat hij Roemenië, Kroatië of Cyprus vertegenwoordigt! Het heeft niks met nationalisme te maken, ik zou graag zien dat Rutte meer denkt aan het Nederlandse (economische) belang en niet van de EU als geheel; er is al genoeg genivelleerd. Er valt nog genoeg te leren van Trump.

Vriendelijke groet,

Koen

18. Geachte heer Duk, beste Wierd,

In de eerste plaats omdat Trump een topstrateeg is. Dat heeft hij tijdens de verkiezingen bewezen. Hij koos altijd het meest extreme standpunt en liet niemand passeren.

Iedereen een bijnaam geven. Mooiste is natuurlijk No-Energy-Bush. Moet je voorstellen dat je in het stemhokje staat en daar de naam van Jeb Bush ziet staan. Dan schiet toch direct ’No Energy’ door je hoofd. Nieuwste is natuurlijk Little Rocketman ...

Hij lijkt onberekenbaar, maar als je goed oplet, werkt hij stap voor stap zijn agenda af. Hij laat de EU volledig links liggen. Daar is voor hem niets te halen. Daar steekt hij dus ook geen energie in. Hij heeft een heel heldere focus en drukt door. NAVO partners moeten hun afgesproken deel betalen.

Bovenal vind ik het een verademing dat Trump niets doet om populair te zijn.

Hij is niet bang om te schofferen en de kwade genius te zijn als dat zijn agenda dient. Hij is realist genoeg om te weten dat er een groep is die hij nooit voor zich zal winnen. Die geeft hij dus verbaal liever een draai om de oren via Twitter. Als je een tijdje naar een Trump-tweet kijkt dan zie je de likes en de retweets gaan als een geigerteller in de buurt van Tsjernobyl.

Die Jeruzalem erkenning was strategisch een hoogstandje. Je verliest er niets mee en ziet direct waar iedereen staat. En dat flikt hij ook met DACA. Terugwijzen naar het congres en daarmee een decreet van Obama wettelijk proberen te regelen, maar wel verbinden aan zijn belofte om illegale immigratie in te dammen (& dus de muur).

En tot slot (maar ik heb er nog een hoop meer) de strategische meesterzet om zich nadrukkelijk te richten op Zwarten en Latino’s. Juist een groep die Obama links heeft laten liggen (want die stemmen toch wel blauw). Als het Trump lukt om die groep (en vergis je niet, dit is de club die het meeste te vrezen heeft van illegalen) aan zich te binden, dan zitten de Republikeinen de komende 20 jaar op rozen.

Minder gerust ben ik over de Iran politiek, evenals de statements van Tillerson over een regime change in Syrië. Maar op dit moment lijkt het er op dat Trump zich richt op een pact tussen Egypte (waar hij dit weekend naar toe zou gaan), Saudi Arabië en Israël.

Tot zo ver. Er is nog (veel) meer. Eventueel telefonisch.

Warme groet,

Jaap Jan de Vries.

19. Ferm en duidelijk standpunt met betrekking tot Israël.

Laat zich niet chanteren door vlag verbrandende georganiseerde „spontane” demonstraties in het Midden Oosten.

Laat zich niet intimideren door media hetzes en door gekte en hysterie gevoede demonstraties en acties in eigen land. Is goed voor de economie. Komt op voor de werkende middenklasse en zorgt tevens voor banen op alle niveaus.

Laat niet met zich sollen door dictatoriale regimes; buigt niet (b.v. zoals de EU „leiders”), maar toont zijn vuisten.

Tracht islamisering is de VS, ondanks tegenwerking, enigszins in te dammen.

Is direct, soms bot, soms ontactisch, maar wel duidelijk, draait er niet omheen.

Groet,

Jan Bulthuis Vlaardingen

20. Dag heer Duk,

Ben fan van Trump om een aantal redenen.

De eerste was dat hij niet Hillary Clinton is. Deze geharde oorlogsmisdadigster had ons al in WOIII gestort. Trump is nog geen oorlog begonnen, en dat is voor een POTUS voor het eerst sinds in ieder geval 1991.

Hij herstelt de rule of law, niet onbelangrijk na de volslagen criminaliteit van alle administraties sinds Reagan.

Hij is geen globalist en rijk genoeg om niemands knecht te hoeven zijn. Trump is geestig, ook wel eens ten koste van zichzelf.

Trump is geen dief, ook dat was sinds 1988 niet vertoond. Trump is geen psychopaat, ook dat is na 30 jaar wel eens prettig.

Trump weet dat praatjes geen gaatjes vullen, en doet dus dingen ipv er op havo-3 niveau over te filosoferen.

Trumo is hoog- en multibegaafd, I like that in a man. Trump is een man en geneert zich daar geen moment voor.

Trump is iedereen te slim af, en laat mensen zichzelf tonen zoals ze zijn (zie de hele MSM melt down), en er is geen geworpen bom die niet in het gezicht van de werper ontploft. Knap.

Hen hun geld afpakken is ook briljant, en de manier waarop hij achter kinderverkrachters aangaat, is geweldig.

Over dat man-zijn: kijk eens wat een leiders we in de EU hebben, er zit geen man bij, althans niet één waarvan je denkt: die moet zich scheren. Vreemde ontwikkeling, want vroeger zag je de testosteron nog wel eens terug in a 5 o’clock shadow en wat daar verder zoal bij hoort.

Maar dat hij niet oorlogszuchtig is, dat is het belangrijkste. Dat, en dat hij de mensen moed geeft en bijvoorbeeld leert dat ’veel beloven, weinig geven’ geen wet van Meden en Perzen is, maar dat een belofte schuld maakt en nagekomen dient te worden. Dat waren we in Nederland allemaal geheel afgeleerd, en nu weten een aantal mensen het weer.

Enfin, ik kan nog wel even door gaan.

Maar dat doe ik niet.

Nou, nog een ding dan: als die man zegt dat vrouwen je toestaan hen bij de pussy te pakken als je maar rijk/beroemd genoeg bent (wat in 99,99% van de gevallen gewoon waar is), dat dat dan ook gewoon gebeurt. Geen nota’s, geen ’in 2024 zal’ geen ’dat heb ik niet gezegd’maar hoppa, 50 shades of orange,

Heb je hier iets aan?

groeten, Caroline

Nog vergeten: hoe hij door te tweeten het hele politieke debat heeft veranderd. Had jij 2 jaar geleden gedacht dat ’wereldleiders’ elkaar

zouden gaan zitten tweeten, en de rest van de wereld die tweets watcht, zoals vroeger de opstelling op het Kremlin-bordes werd bekeken? Entertaining: hij is de meest onderhoudende politicus sinds Cicero.

21. Goedenavond,

Hoe kan je nou geen fan zijn van Trump?

Ik volgde hem al lichtelijk sinds zijn bekendmaking van de race voor het presidentschap. Maar vanaf de Republikeinse verkiezingen voor de nummer 1 werd het pas echt mooi.

Hij lijkt verschrikkelijk veel op de gewone, hardwerkende man. Hij zegt wat hij denkt, hij weet hoe je zaken moet voere n(nogal gewenst voor een land), en hij weet gewoon de juiste snaar te raken. De onvrede die er al jaren is, en niet alleen in Amerika, geeft hij mooi weer. Kijk naar bijv. zijn Zweden uitspraak van afgelopen jaar.

Overal werd hij uitgelachen, maar hij had dus wel gelijk. Zoals de gewone man natuurlijk al wist. Het ergste is nog dat die waarheid onder het tapijt word geschoven. En daarom is Trump nou zo prachtig. Die benoemt de problemen, zonder een blad voor de mond te nemen, zoals het hoort! Ik en vele anderen, worden met de dag meer pro-Trump. Het is toch niet normaal hoe media, journalisten, talkshows etc. hem onterecht afzeiken.... niet snappend dat dit zijn fanbase alleen maar groter en vooral sterker maakt. Het is een held!

Mvg,

Klaas Braak

22. Hoi Wierd,

Even mijn mening over Trump nav. je vraag op Twitter:

Trump-fan vanaf het begin. Hij doet het formidabel. Alle politieke doemscenario’s die door zijn tegenstanders zijn geschetst: het is allemaal totale lege en angstige kletspraat gebleken. Er is geen wereldoorlog, economische ramp, of een nazi-Amerika ontstaan. Integendeel: Trump komt beloftes na en gaat stug door met zijn beleid. In alle besluiten klinkt door: ’America First.’ Precies zoals beloofd.

Trump neemt bijvoorbeeld concrete stimuleringsmaatregelen om het voor bedrijven aantrekkelijker te maken zich te (her)vestigen. De werkloosheid blijft maar dalen en het consumentenvertrouwen is hoog als je onderzoeken mag geloven. De beurzen knallen het ene na het andere

record. ISIS is één jaar tijd 98% van zijn terrein verloren. En de illegale migratie is, nog zonder muur, in één jaar met 70% afgenomen. Tot slot is het ook mooi om te zien dat de NAVO-landen door Trumps druk eindelijk terechte betalingsverplichtingen gaan nakomen. En ook met Noord-Korea zie ik strateeg en onderhandelaar Trump er wel uitkomen.

Het jammere is wel dat de agressieve, activistische anti-Trump campagnemodus (’Trump is slecht’) die we kennen van 2016 nog volop gaande is. De msm zien het als hun dagtaak zijn successen zoveel mogelijk te ’downplayen’. Onzin wordt echter belangrijk gemaakt (schoenen van Melania, de niet bewezen Rusland-connecties,

handen schudden van Trump etc.) De nieuwsvoorziening omtrent Amerika en Trump én de duiding van sommige zogenaamde ’Amerika- kenners’ is belabberd, zeer ongeïnformeerd en bovenal zwaar bevooroordeeld. Volg de Twitter-timeline van Erik Mouthaan enkele dagen intensief en het maagzuur komt spontaan naar boven drijven. Hebben de msm iets geleerd van Brexit en Trump? Nee, HELEMAAL NIKS!

Het opmerkelijke is tot slot dat je zelden Trump-haters ziet die zijn beleid verafschuwen en daar onderbouwing bij geven. De kritiek is standaard op de persoon; het vaste riedeltje (racist, narcist, vrouwenhater etc.) zonder argumenten of verdieping in de ’waarom-vraag’. Armoedig vind ik, maar er rest weinig anders. Want zoals de Iron Lady mooi zei: ’If they attack you personally, it means they have not a single political argument

left.’ Trump is een verademing na 8 rampjaren Obama. Zie maar wat je er mee doet in je Telegraaf-verhaal!

Vriendelijke groet, Bastiaan

23. Beste Wierd,

Trump fan is een groot woord. Ik ben geen fan van de man zelf maar wel van de andere, vooral a-politieke benadering en aanpak die hij vaak toont.

Dat is ook wat ik van hem verwacht had: vooral het internationale „politieke toneel” eens een beetje ’opschudden’

Persoonlijk vind ik het vooral mooi om te zien hoe die politieke wereld op hem reageert: vol ongeloof en op hun teentjes getrapt. Inhoudelijk zie je echter steeds dat hij vaak toch voor elkaar krijgt wat hij wil en als je kijkt naar de internationale verhoudingen staat USA weer een stuk

steviger op de kaart dan de politieke ’watjes’ die ze 1 jaar geleden nog waren. Zijn zakelijke onderhandelingstechniek heeft hem daarbij zeer zeker geholpen. Ik zeg niet dat dat 100% beter is dan de in de politiek standaard aanpak van compromissen sluiten maar die methode is zo ingebakken in de politiek dat iedereen in compromissen denkt en meteen maar een compromis op tafel legt waardoor ze hun eigen eisen + positie op voorhand verkwanselen. Methode Trump werkt dus in ieder geval zeer verfrissend.

Het blijft alleen jammer dat andere politici zo afwijzend op hem reageren dat ze er niets van leren en hun ouderwetse compromis methode blijven hanteren.

Natuurlijk zegt / tweet de man regelmatig dingen die politiek gezien moeilijk door de beugel kunnen en trapt hij vaak heilige huisjes

omver. Steevast komt daarop een reactie van ongeloof en vermanende en beschuldigende vingertjes vanuit pers en politiek.

Het enige dat ik daarop te zeggen heb is al jarenlang: de reactie zegt altijd meer over de persoon die reageert dan over de persoon die poneert. Deze mensen laten zich meestal enorm kennen en zijn vaak ook niet bereid te kijken naar hetgeen Trump wel bereikt. Ze laten zich volledig leiden door hun afkeer en de bevestiging daarvan binnen hun ’bubbel’ en alle feiten doen er voor hun totaal niet toe.

Ik heb dat ook al meegemaakt tijdens discussies: er gewoon totaal niet over willen praten. Zelfs zonder zijn naam te noemen zijn mensen niet bereid er verder op in te gaan.

Ik zie dat gedrag meer als excuus om niet te hoeven toegeven dat Trump toch resultaat behaalt heeft, een bijna puberale benadering dus.

Ik vermoed dat deze mensen in hun eigen leven ook vaak moeite hebben om toe te geven dat ze iets fout gedaan hebben en meestal anderen de schuld geven van zaken die fout gaan in hun leven. Er bestaat een type mens die geen verantwoordelijkheid neemt voor hun eigen leven en ik zie dat met name dat type mens volledig, 500% anti-Trump is, zonder overtuigende argumenten.

Of ik zijn hele periode ’fan’ zal blijven weet ik niet.

Zoals aan het begin al gezegd ben ik geen fan van de man zelf, maar wel van de ’frisse (tegen)wind’ die hij teweeg brengt. Als dat stopt zal mijn interesse in hem ook afnemen.

Voorlopig is er nog wel werk voor hem want het overgrote deel van pers en politiek hebben hun lesje nog niet geleerd ;)

Met vriendelijke groeten, John Kuipers

24. Ik was op mijn 45e klaar in NL en dat kwam door het verziekte politieke klimaat. Opgegroeid, ik ben van 1963, in een arbeidersbuurt van de grote stad zag en ervoer ik dagelijks de voornamelijk negatieve gevolgen van de massa immigratie golven.

Toen ik later politiek bewust werd zag ik hoe de enige politicus van die tijd met kritiek op deze immigratie (Hans Janmaat) werd weggezet als racist.

Later zag ik mijn vrienden bewust kiezen voor een uitkering, een goedkope sociale woning en zwartwerk in de horeca. Terwijl ik verzoop in een 40-urige werkweek en mijn inkomen grotendeels besteedde aan de hoge lasten van een woning in de vrije sector.

Het was de tijd van de krakers, ik hoef U niet te vertellen dat er toen massaal misbruik werd gemaakt van bijstandsuitkeringen. Maar ik zag dezelfde politici, die Amsterdammers voor racisten uitmaakten wanneer ze klaagden over immigranten in de straat, emotioneel en boos betogen dat ’natuurlijk’ niemand misbruik maakte van de voorzieningen van onze mooie verzorgingsstaat.

Ik begon te begrijpen dat dit een patroon was en zag door de jaren heen politici carrière maken door makkelijke politiek correcte standpunten in te nemen. De destructieve gevolgen voor de belastingbetaler en de verzorgingsstaat namen ze op de koop toe. Zo zag ik dat.

Nog later werd ik me bewust van het verborgen EU-proces, en de zeer nadelige gevolgen hiervan voor NL. De groep politici die telkens vermeed hier iets aan te doen, sterker nog, die voor al dit kwaad ijverde was groot. Zij verdeelden de macht in NL zodat gelijkgestemde geesten in de media, de universiteiten en de culturele instituten allemaal voor dezelfde agenda werkten, en dit helaas tot de dag van vandaag nog steeds doen.

Er waren na Janmaat maar een paar politici (Fortuyn, AH Ali, Wilders) die het lef hadden tegen deze stroom in te gaan. Deze mensen die het lef hadden de realiteit onder woorden te brengen en het daarmee

opnamen voor het Nederlandse volk werden door de gevestigde horden op de meest smerige manieren aangevallen. U kent de gevolgen hiervan.

Ik zie in Trump dezelfde onconventionele kwaliteiten van werkelijke problemen benoemen en daar iets aan trachten te doen ondanks de

tegenwerking van de gevestigde orde (zowel links als rechts net als in NL)

Ik kende het politieke landschap in de VS niet geweldig goed, maar ik ben me daar sinds Trump meer in gaan verdiepen. Ik ben erg dankbaar dat in het VS-systeem een man als Trump president kan worden, dat is pas echte democratie, niet de nep democratie van NL. Maar het was close, en de krachten werken volgens mij niet anders in de VS dan in NL.

Ik heb Obama altijd als een meesteroplichter gezien, ik zag live op tv bij z’n inaugurele rede hoe hij zijn stem verhief om duidelijk te maken hoe krachtig hij positie nam, „there is no discussion on climate chance!!.” Tja, dat klopt, de discussie is over de rol van de mens daarin, nietwaar?

Hillary geeft me altijd de ’creeps’ en zowel bij haar vrouw zijn als Obama’s ’zwart’ zijn speelde m.i. een enorme lobby voor positieve discriminatie, waar ik een tegenstander van ben. Niet discrimineren en gewoon de beste kiezen is mijn idee.

Dus ja, voor mij was Trump, en zijn manier de ’gewone’ Amerikaan aan te spreken, de beste. Ook geloof ik dat zijn niet-klakkeloos-meelopen- met-het-globale-kapitalisme, zoals o.a. de EU van Merkel en consorten, het beste is voor de wereld.

Trump doet nu in de VS wat Fortuyn voor ons had gedaan.

Beste Weird, het spijt me dat het zo’n lang verhaal is geworden. Als je het tot hier hebt gelezen ben ik je dankbaar.

Misschien dit nog. Ik werkte van 2000 tot in 2010 bij dagblad Trouw als internetredacteur. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik daar vanaf het begin ben tegengewerkt omdat ik niet meedeed met het gescheld op Fortuyn. Dat was ook de reden, zeker na het vertrek van hoofdredacteur Frits van Exter, die nog iets van balans hield, dat ik daar vrijwillig ben vertrokken toen de kans zich voordeed.

Hoogachtend, Leo van Essen

25. Beste Wierd,

Naar aanleiding van je verzoek het volgende.

Als volger van het Amerikaanse nieuws sinds jaren, ben ik ook Trump tegengekomen. Het verbaast me niets dat een zakenman, die dagelijks geconfronteerd wordt met corruptie en waanzinnige regelgeving, op een goede dag besluit, een gooi naar het presidentschap te doen. Het verbaasde me ook niets, dat Trump de verkiezingen heeft gewonnen op één simpel feit: zijn aankondiging, dat hij zich aan zijn beloftes zal houden.

Nu blijkt dat hij dat ook doet, zijn de rapen gaar, voor zover ze nog niet gaar waren vanwege de liberale angst, dat hij dat zou doen.

Zonder Trump zou de wereld er een stuk slechter uitzien.

De hele bashing beweging in de EU is slechts gebaseerd op de panische angst, dat iets dergelijks ook hier kan plaats vinden en dan bedoel ik niet door mensen als Wilders, maar eerder door Baudet, die er goed aan zou doen, wat minder filosofisch en wat meer praktisch te zijn. Als Trump dus en als Fortuyn voorheen.

Als hij niet vermoord wordt, zal Amerika er na 8 jaar Trump veel beter uitzien. Goede connecties met China en Rusland, Israël en India. De EU is volkomen onbelangrijk. In Brussel lopen ze allemaal in een broek, die groot genoeg is voor allen, inclusief Timmermans.

Daarbij velen die dromen van een snorretje.

Trump is uit op het gestalte geven aan een plan dat erg lijkt op het ICEDAL plan.

Isolation, Colonization, Education, Development en Leave.

In het kort

• Isolation - Dit geldt voor de Islam. daar valt voorlopig nauwelijks mee te werken.

• Colonization - Afrika. Ditmaal niet om te halen, maar om te brengen in de vorm van Education en Development onder leiding van de gulle gevers. Het wordt een take it or leave it systeem.

• And Leave - Vertrek van de gulle gevers, als het project is voltooid, waarbij natuurlijke grenzen zoveel mogelijk worden hersteld, er gezorgd is voor voldoende energie, voorlopig door middel van kerncentrales (molten salt) etc.

De Education spreekt voor zichzelf. Development beslaat alle infrastructuur, landbouw etc. etc.

Tijdsduur: zo’n 100 jaar.

Alleen een samenwerkingsverband van China, USA, Rusland, India en Israël kan zoiets voor elkaar krijgen. Gebeurt er niet zoiets, dan gaan we

met zijn allen terug naar de islamitische Middeleeuwen.

Ongetwijfeld zal verwend links alles proberen om zoiets tegen te houden. Het zou de doodsteek betekenen voor hun Utopia met honderden genders, nul critici, brandende kaarsjes en lief zijn voor elkaar in bittere armoede en de modder.

Op dit moment is Trump de enige in de wereld die zoiets voor elkaar kan krijgen. Met bloed, zweet en tranen, dat wel, maar ook hoop. Hoop die er niet is met de huidige wereldpolitiek en een vleugellamme VN, die gegijzeld wordt door een club van tirannen, die allemaal een stem hebben. Het zou me niets verbazen, als er een tweede club wordt opgericht met dezelfde doelstellingen, maar zonder die gijzel mogelijkheid.

Er is natuurlijk nog veel meer.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder, gepensioneerd huisarts

26. Beste Wierd,

Hoe kan je in vredesnaam nou geen fan worden van iemand die het presteert om president te worden, terwijl corrupte Hillary 99% van de pers als campagneteam mee had?

Wat heb ik genoten. Ik zie ze nog zo zitten, de tafelheren en dames bij de wereld draait door, onder leiding van rode rakker Matthijs, met een studio gevuld met klapvee geselecteerd op Joop.nl (voor mij het linkse afvoerputje op internet).

Op radio 1 waar dag in dag uit de nieuws bv van BNN VARA uitpuilde van de anti Trump laster, met de psst van Peter van Bruggen waarin Trump elke dag werd afgeschilderd als een boze kleuter.

Elke dag werd de mening van de linkse media via radio, televisie en kranten onze strot door gedrukt. En toen kwam het grote moment. De media (die in sommige polls Trump 1,6% kans toedichtten, zoals Huffington Post deed) kreeg de loodzware deksel keihard op zijn neus. De NOS, de VARA, eigenlijk de gehele NPO, alle kranten met hun deugende columnistjes, alle ’BN-ers’ die zo graag de politiek correcte filantroop uithingen, in één klap stonden ze allemaal voor aap. Wat hebben ze gestotterd en gestameld op de televisie. Wit weggetrokken verbijsterde gezichten van de grachtengordel in DWDD.

Heerlijk.

Zelden smaakte mijn biertje zo lekker voor de televisie (die ik overigens tegenwoordig uitlaat, ze hebben er nog steeds niet van geleerd namelijk).

Voor mij was de overwinning niet zozeer geweldig vanwege Trump zelf (al doet hij het best aardig, ondanks alle tegenstand krijgt hij veel voor elkaar), het was voor mij voornamelijk een fantastisch moment omdat ik bijna de gehele media, zo links, politiek correct, deugend, en vooral zo oneerlijk, zag afgaan.

Het toont eens te meer aan dat de kloof tussen het volk en zijn mening, en dat wat onze kranten en omroepen ons door de strot willen drukken, onoverbrugbaar groot is geworden.

En dankzij Trump, en de Amerikaanse kiezer die zich niet liet sturen, is dat nog maar eens extra duidelijk geworden.

Met vriendelijke groeten, Kees uit Winterswijk

27. Wierd hier in het kort mijn inzichten.

Ik kan mij nog goed herinneren toen Trump in beeld kwam dat ik een discussie had met een kennis via Facebook. Op een gegeven moment kreeg ik op mijn argumenten alleen maar emoticons terug die huilden van het lachen, met andere woorden ik was knettergek. Even later heeft deze kennis mij geblokt. Ik moest naderhand lachen toen Trump inderdaad president werd.

Hillary Clinton gaf eigenlijk hetzelfde melodie af als de linkse partijen hier in Nederland en de EU over de asielzoekers / migranten. Daarnaast liet Hillary Clinton steeds maar weer oorlogsretoriek horen met betrekking tot Rusland. Ze zou de wereld wel even laten zien dat ze een ijzeren lady is dat oorlog niet schuwt.

Trump gaf in niet politiek-correcte taal aan wat er moest gebeuren met vooral Amerika en zette zich af tegen de EU en de landen die van hun Defensie en veiligheid een potje hadden gemaakt. Net als in Nederland zie je dat jaar na jaar bedrijven de productie uitbesteed aan lage lonen landen, dat was ook het geval in Amerika. Kenniseconomie moest het worden, de maak-industrie verdween zowel in Amerika en als in Nederland onder het socialistische gedachtegoed steeds meer van het toneel. De mensen met een minder hoog IQ hebben pech gehad. In Amerika zag je onder Obama precies hetzelfde gebeuren en daar werden vooral de Afro-Amerikanen het slachtoffer van en kwamen in een soort van bijstand terecht en werden zo afhankelijk van de staat. Onder Hillary Clinton zou dit duizend maal verergerd worden door het opnemen van

miljoenen asielzoekers en migranten, precies wat je nu vooral in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië en Nederland ziet gebeuren. Dat kan alleen maar tot een onbetaalbare verzorgingsstaat, chaos en islamisering leiden en Trump zag dat.

Met vriendelijke groet, Rob Esveldt

28. Sinds ik Trump ben gaan volgen, ver voor hij verkozen werd als president, heb ik vertrouwen dat hij iets wil en kan veranderen aan de corruptie van de zittende politieke macht wereldwijd. Daarvoor moet je iemand hebben die a-politiek is en bereid is om als een olifant door de porselein kast kan gaan. De Amerikaanse ’deep state’, maar ook de wereldwijde milieu - gender- anti-Israël lobby is hij aan het doorbreken. Hij maakt politiek incorrecte capriolen, maar dat kan niet anders. Hij maakt ook (communicatieve) fouten, waardoor ik met zorg op de reacties wacht. Maar het moet.

We zouden zo iemand hier ook moeten hebben, die de trap van bovenaf schoonveegt. Een kliekje van politici en hoge ambtenaren gijzelen ons volk. Laat er maar een Trump opstaan. Overigens verwacht ik niet dat het hier een paradijs wordt. Als dominee en gelovig mens wacht ik op de toekomende eeuw waarin de Messias zal verschijnen. En dat is niet Trump.

Simon van Groningen

29. Geachte heer W. Duk,

Reagerende op uw verzoek waarom ik een fan ben van president D. Trump.

Bewondering voor Trump is een groot woord eerder fascinerend om het spel te aanschouwen. Van de heer Trump had ik weleens gehoord of gezien voor mij kwam hij toen als een clown over.

Maar nu zijn mijn gedachten toch bijgesteld over Trump.

Trump legde met zijn benoeming pijnlijk bloot wat de politieke elite is en hoe het gestuurd wordt in Amerika en hoe het verder verspreid wordt over de wereld.

En dat het voornamelijk gestuurd wordt door de linkse politieke elite.

Als je de media, de filmindustrie en de universiteiten onder controle heb is het land in je macht.

Vooral de universiteiten, daar moet het gebeuren want dat is de kweekvijver voor de linkse elite.

En toch liet Trump zien dat het volk via stemmen het landschap kan veranderen. Dus de democratie werkt wel.

Dat hij in Nederland belachelijk gemaakt wordt door diverse journalisten zoals E Mouthaan en de NPO en een aantal meelopers om hun baantje te behouden, laat vooral zien dat ook deze onder invloed staan van George Soros en de Amerikaanse elite.

Ook hier legt hij pijnlijk bloot hoe het hier werkt en dat de media / politiek hier ook dood is - uitzonderingen daargelaten.

(Want wij kennen een heer Wilders en Baudet en pareltjes van enkele journalisten vandaar de negativiteit over hen en Trump ).

Hij laat zien: als het volk het wil, dan kan het.

Hij wordt weggezet als een dom en ongeleid projectiel vooral door de linkse kerk.

Maar als je miljardair bent en meer dan 500 bedrijven bezit is het tegendeel bewezen, lijkt mij.

Ik vind het fantastisch en indrukwekkend zoals hij zich niet houdt aan de spelregels die de elite afgesproken heeft.

Hij is een businessman en gaat zo dus ook te werk en handelt zo.

Zijn inauguratie-speech was indrukwekkend en maakte op mij veel indruk.

Dat hij de macht van maffia clan de Clintons gebroken had (Hoe is het mogelijk dat je zoals de Clintons altijd in de publieke sector gewerkt heb en met niks begonnen bent een privé vermogen bezit van meer dan 300 miljoen dollar dat geeft te denken).

Hij laat verder ook zien dat als je de politiek wat zakelijker beziet dat dit ook werkt.

De grootste uitdaging voor Amerika is de macht van China, dat flink op weg is om de grootste militaire macht en politieke macht in de wereld te worden.

Door zijn grote bek en Twitter krijg hij de dingen voor elkaar want de overige slappe politieke figuren in Europa zijn in de macht van de elite. De media snapt niet dat je Trump in de media niet kan verslaan. Hij beheerst dat spelletje als de beste.

Hij laat zich ook niet chanteren door de politiek, hij is onafhankelijk van iedereen. De Democraten zien dit nu ook in. (zie het stoppen van de shutdown )

Vandaar mijn bewondering voor hem. Dit is ook de reden waarom hij gekozen is door het Amerikaanse volk.

Met vriendelijke groet,

G. T. van Eijk, 58 jaar (stemt FVD ), opleiding LBO 30. Dag Wierd,

Ik ben de Vlaming die je op Twitter heeft gecontacteerd.

Kort samengevat: ik ben nog steeds fan van Trump omdat hij de links- globalistische pensée unique bedreigt. Omdat zijn aanwezigheid in het Witte Huis nog steeds een middelvinger is naar de Merkels en de Junckers van deze wereld.

Kijk: dat hij een proleet is, een puber in het lichaam van een bejaarde man; het zal allemaal wel. Maar dat is net de mop. Als libertariër (met conservatieve trekjes) vind ik het geweldig dat zijn presidentschap de rol van de overheid in een samenleving bagatelliseert. En tegelijkertijd worden ’s mans al te autoritaire tendensen ingedijkt door de sterk functionerende rechtsstaat, de checks and balances: geweldig.

Trump is en blijft een verademing voor de vrije gedachte in het Westen. De mainstream media, de academische en culturele wereld: de intellectuele bovenlaag worden gegijzeld door het politiek correct denken, de consensus is cultuurmarxistisch. Trump blaast dat allemaal op.

Dat er een probleem is met de islam en met massa-immigratie wist het volk al lang, maar wou de MSM grotendeels onder de pet houden. Door hem worden de media gedwongen om dingen te onderzoeken (bvb.: zijn Zweden-uitspraak). Door hem ben ikzelf de hele klimaathetze in vraag beginnen stellen, heb ik opzoekwerk gedaan en heb ik geleerd dat de wetenschappelijke consensus over de rol van CO2 in klimaatopwarming hoegenaamd zo stellig niet is als de MSM doet uitschijnen.

Hij roept Jeruzalem (wat al de de facto hoofdstad was) uit tot hoofdstad van Israël, en de MSM ontploft van verontwaardiging. NAVO- bondgenoot Turkije valt Syrië binnen, richt een slachting onder de IS- bevechtende Koerden aan: steppenrollers op CNN. Nogmaals brengt Trump de hypocrisie van de links-globalistische intellectuele mainstream aan het licht; hier wel indirect.

Mijn kritiek: hij had het showelement van de Fake News Awards misschien iets beter kunnen verzorgen. ’He half-assed that one’, zoals commentator Ben Shapiro opmerkte. Van een reality show-president verwacht je op dat vlak meer.

Ik hoop dat je hier wat mee bent! Keep up the great work, overigens!

Vriendelijke groeten, Laurens B. uit Gent

31. Trump is (tot zover) de enige politicus (hoewel...) die zijn uiterste best doet om de in de campagne beloofde zaken ook te realiseren. Daarbij interesseert het ’m geen fluit of er anderen (lees: geen medestanders) zijn die zulke dingen ’not done’ vinden.

Met z’n gestuntel zet-ie dus min of meer de gevestigde orde (die zichzelf uiteraard correct vinden) volstrekt voor paal.

Groet,

Carlo Vervoord

32. Beste Wierd,

Nadat ik je oproep op Twitter zag, vond ik het toch leuk om mijn gevoel eens te delen.

Ik heb de hele opkomst van Trump, zijn rally’s, zijn speeches, zijn manier van het electoraat voor zich winnen gevolgd.

Ik heb het gezien als David die tegen Goliath vecht (de reus tegen het kleine mannetje).

Al die vooringenomen democraten, gelijkend aan de regenten van de PvdA in Nederland, die allemaal zo zeker wisten dat Clinton ging winnen. De statistieken en peilingen die uitwezen dat het 98% kan zou zijn dat Clinton zou winnen.

Ik vond Trump eigenlijk in elk debat de bovenliggende partij, met name omdat hij op geen enkele wijze afhankelijk is van wie dan ook en zichzelf volledig kon profileren als „de man van het volk” die tijdens rally’s het prachtige lied ’God bless the USA’ meezong.

Ik kreeg een heel raar gevoel, soort overmoedig gevoel, dat er iets

bijzonders stond te gebeuren en voelde me erg verbonden met de gewone man uit de VS, die zich groen en geel ergerde aan die schijn vriendelijkheid en hooghartigheid van de Democraten en Clinton in het bijzonder, die met een minzaam en denigrerend lachje de debatten inging. Haar grootste fout was natuurlijk hen ’deplorables’ noemen, massaal werden mensen nog fanatieker om hun stem te laten horen.

Mijn kinderen, 4 stuks in totaal, 2 jongens van nu 8 en 7 en mijn 2 dochters van nu 11 en 9 kwamen dagelijks uit school met de meest idiote indianenverhalen over de vrouwen-hatende, racistische, antisemitische, ordinaire Trump, waarin ik 1 op 1 de linkse juffies hoorde. Zodra Trump op tv kwam, werden ze gek van woede, kreeg een keer een blad onder ogen, waarin er allemaal rare beweringen over Trump stonden, dat-ie alle buitenlanders haat en een muur wil bouwen om mensen in nood buiten te houden. Ik was overigens niet verbaasd, daar de school op elke 5 december ook veegpieten en dat soort onzin opvoeren.

Toen kwam de dag van de verkiezing. Ik heb zoveel mogelijk gevolgd, maar ben uiteindelijk toch gaan slapen. Ik werd wakker, checkte direct de telefoon en zag dat Trump had gewonnen. Ik was ontroerd, daar ik wist, dat de man die zijn miljardair levensstijl in de waagschaal had gelegd, met alle demoniserende boodschappen aan zijn adres, nu echt voor het Amerikaanse volk moest knokken. En wat een jaar is het geworden! Alle bijzaken worden door de 90% negatieve belichting van de media als hoofdzaak opgevoerd en de hoofdzaak (tegenhouden illegale immigratie, laagste werkloosheidscijfers (ook onder alle geledingen), de beurs sky high, bedrijven die zich (her) vestigen, werkgelenheid opgevoerd, belastingen verlaagd, minimum loon bij grootste supermarkten verhoogd, bureaucratie hervormd enz enz.) worden nauwelijks belicht. Het blijft gaan over Rusland collusion, Shithole, DACA en andere ellende.

Maar nu komt de #memo waarschijnlijk en zal de corruptie van verscheidene instanties worden blootgelegd. Eindelijk heeft iemand het voor elkaar gekregen om zaken aan de kaak te stellen, heilige huisjes omver te kegelen en de haat groeit meer en meer.

Ik geniet en droom van een leider als Trump (of Orban).

Indien je nog vragen hebt, verneem ik graag van je en keep up the good work!

Groetjes, Roderick

33. Hallo Wierd Duk,

Hier de reden dat ik vanaf het begin en nog steeds fan ben van

Trump: Mijn context waarin zijn boodschap binnen kwam:

1. Eyeopener: Aanval op de natiestaat, Thierry Baudet.

2. Bracken, http://gatesofvienna.net/2015/11/tet-take-two-islams-2016- european-offensive/ over drie machtsblokken in de wereld. Ik ben het meest bang voor international socialism icm. international bankers.

3. Naomi Wolf- ’The end of america full documentary’ op YouTube. https://youtu.be/eFz72e9jcOg

Zo bleek Trump voor mij een passend deksel op het potje waar op staat: ’openlijk verzet tegen de totalitaire pc NWO’ Ik zie zijn hang naar zelfbevestiging ook wel. Maar hij maakt ook ongewoon veel klaar

vergeleken bij de gewone DC politicus 😀 Vr. Groet,

Wouter Rozema Zwolle

34. Fan zou ik mezelf niet willen noemen.

Niet van de persoon Trump in ieder geval.

Wel van zijn manier van politiek bedrijven.

Wat meer nationalisme zou voor veel landen een verbetering zijn. Korte metten durven maken met contraproductieve wetten en regels evenzeer.

Het meel uit de mond spugen en zeggen waar het op staat. Illegaliteit aanpakken.

Fiscale kneveling van het volk terugdringen.

Ik ben de huidige manier van politiek bedrijven, verworden tot carrièreplanning van politici en semantische indoctrinatie van het volk, meer dan beu.

Sterker nog, ik ben af en toe de razernij voorbij door het politiek-correcte gebazel, de hypocrisie, de eindeloze herhaling van mantra’s opdat het volk het zelf gaat geloven.

Dan heb ik veel liever iemand die zegt waar het op staat, al zou ik persoonlijk minder grof zijn.

Maar misschien moet de schrille toon wel, wil het doordringen.

M. de Rooij

35. Donald Trump is een allesbevattend pakketje zogezegd wat hem bij mij zo populair maakt. Ten eerste is het een top zakenman en eigenlijk ook een topmarketeer, want wat een timing om aan te kondigen op 16 juni 2016 ’I am officially running for president of the USA en ik zal de grootste banenpresident worden die God ooit geschapen heeft’.

Hij speechte precies waar miljoenen mensen op zaten te wachten en graag wilden horen, een president die het noemt bij de naam: oa. het smerige politieke spel in Washington en hoe een paar rijken de macht naar zich toe trekken. Trump trok meteen mijn aandacht omdat hij precies benoemde wat we niet willen. En daar vervolgens ook meteen mee aan de slag ging. Een echte smartass! Ik heb nooit getwijfeld dat hij president zou worden, omdat de timing perfect was. Iets nieuws, brutaal, soms misschien wat lomp, maar wel recht voor zijn raap en er ook echt wat aan willen doen. En vooral een president die naar het volk luistert.

Ik heb jaren in Florida gewoond en heb mij sindsdien altijd verbonden gevoeld met de Amerikanen. Leukste aan Donald Trump vind ik dat hij gewoon zichzelf is en tegen het zgn. politiek correcte systeem aanschopt en dat maakt hem mateloos populair. Een mensenmens!

Ok, so far mijn reden.

Groet, Sylvie

36. Hoi Wierd,

Je vroeg op Twitter naar „Trump fans”, vandaar mijn mailtje, ik ben een Trump-fan. Trump de president, niet Trump de show business ster. Het waarom laat zich niet heel gemakkelijk omschrijven, maar ik zal een poging doen.

Allereerst klopt veel van de negatieve framing niet. Vaak overdreven, bijna altijd irrelevante gossip. Als je alle framing, leugens en halve waarheden eraf haalt, blijft een heel ander beeld over van Trump dan dat de media je wil doen geloven.

Zijn opmerkingen over vrouwen zijn volstrekt irrelevant en worden 10 van de 10 keer volstrekt uit hun verband gerukt of overdreven. De dikke

lading boter op alle (mannen)hoofden is inmiddels al ruimschoots aangetoond met de #metoo ontwikkelingen.

Zijn ijdeltuiterij zou je wellicht als probleem kunnen aanduiden, maar dan moet je al zijn woorden uit diverse interviews en speeches volledig negeren, of niet geloven. Hij heeft bij herhaling (en uit het hoofd, niet van een teleprompter) volstrekt duidelijk gemaakt dat die ijdeltuiterij nu zal worden ingezet voor het landsbelang. Ik geloof dit omdat het geheel in lijn is met zijn karakter en consequent aansluit bij wat hij al decennia beweert. Deze man heeft al geld. Heeft al macht. Heeft al roem. Wat hij niet heeft (en wat hij overduidelijk wil) is een plek in de geschiedenisboeken, als beste president ooit. Gouden standbeelden door het hele land en ver daarbuiten. Heldenstatus a la Lincoln en Jefferson. Dit zal allemaal alleen maar lukken als hij de goede dingen doet.

Zijn „leugens”, aldus de MSM, zijn eigenlijk nooit leugens. Het zijn hyperbolen, waarbij de kern gewoon klopt, maar hij de cijfers

overdrijft. - Zijn opmerkingen over islam en immigratie zijn correct en rationeel. Uiteraard wil je legale immigratie, geen illegale. Er is nog nooit een Amerikaanse president geweest die het andersom beweerde, maar bij Trump is het ineens ’racistisch’. Over islam idem dito. Iedereen met intellectuele integriteit en moed ziet dat islam een probleem is (voor tradionele Westerse opvattingen, die superieur zijn aan islamitische) en een veel groter probleem zal gaan worden als het niet wordt aangepakt. In Europa idem dito.

Zijn twittergedrag zie ik als geniaal. Ook de dubieuze tweets. Dit geeft een inkijkje in zijn karakter en is vaak een bevestiging van zijn gesuggereerde intenties. Daarbij doet hij wat hij heeft beloofd (talloze zaken kun je zo oplijsten). De berichten dat hij „niks voor elkaar krijgt” overal in de media zijn gewoon onzin. Daar waar dingen mislukken, kun je over het algemeen zeggen dat het niet aan hemzelf ligt, maar aan politieke spelletjes in „de swamp.” Hij is overduidelijk in gevecht met een „deep-state”, activistische ambtenaren en zelfs activistische rechters. Hij is de strijd aan het winnen. De komende maanden zal hij er meer in meer in slagen in zijn „drain the swamp” missie. Het zal ook steeds zichtbaarder worden en zijn aanhang zal groeien. In 2020 zal hij met overmacht de verkiezingen winnen. De allerbelangrijkste reden: Hij is politiek incorrect en spreekt vanuit zijn hart (en niet vanaf een briefje). Hij durft in te gaan tegen de virtue-signalling-cultuur. En hij weet wat hij doet. Allerlei zelfverklaarde intellectuelen hebben Trump dom, achterlijk en wat al niet meer genoemd, maar dat is uiteraard absurd. Verwar zijn pragmatisme niet met ideologisch onbenul. Deze persconferentie vat

het wat mij betreft helemaal

samen: https://www.youtube.com/watch?v=poFDm0WRqUo

Een held deze man, want wat hij aan het doen is, is niet zonder risico’. Groet,

H. K. (gaarne volledige naam niet publiceren) 38. Beste Wierd,

Eerst had ik vooral te doen met de Amerikanen, wat was hun keuze nu eigenlijk? Corrupte Clinton of Blaaskaak Trump met zijn gestrekte been plannen. Was dit het beste wat Amerika te bieden heeft op dat moment?

In de aanloop van de verkiezingen, tijdens de campagne van Clinton werden er zoveel smerige spelletjes gespeeld, dat ik sympathie voor Trump begon te krijgen. Alles werd van de plank getrokken in het Clinton kamp, het leek wel „House Of Cards” in het echt.

De Russen, beschuldigingen van aanrandingen, de opkomst en ondergang van Bernie Sanders, ik begon steeds meer sympathie te krijgen voor Trump. En bewondering voor zijn standvastigheid.

Wat zijn de Amerikaanse media en die van ons, trouwens, door de mand gevallen. Wat een erbarmelijke vertoning van vooringenomenheid was/is dat zeg.

Toen hij tot verbazing van vriend en vijand de verkiezingen won, dacht ik: die man gaat zo tegengewerkt worden dat niets van de grond komt en men achteraf kan zeggen : zie je wel, was niks wordt niks.

De dramatische reacties van de democratische kiezers waren vermakelijk en zo overdreven.

Nu een jaar later kan worden gezegd dat hij veel van zijn plannen heeft waargemaakt, ondanks alle anti-Trump media campagnes, aantijgingen en tegenwerking. En het werpt vruchten af. Hoe men ook probeert de resultaten te bagatelliseren. En wat blijkt: veel van de beschuldigingen van het Clintonkamp worden nu onderzocht met betrekking tot de Clintons zelf en de Obama administratie. Russische contacten, Uranium One Deal, Bengazi, verdwenen mailtjes en pogingen om de onderzoekscommissie voor te liegen.

Ik kijk altijd met bewondering naar Trey Gowdy en Jason Chaffetz hun interviews met liegende en draaiende getuigen op Youtube.

Dus, ja ik ben eigenlijk wel fan van Trump geworden.

Met vriendelijke groet, Fabian Spruijt

39. Beste Wierd,

Waarom zou een man die multimiljardair is en 72 jaar, zich de moeite getroosten zich zo in te zetten voor zijn land.

Mijn opa was nagel-raper bij de Werf Wilton Fijenoord. Die mensen waren echt arme arbeiders. Dat er in Nederland een sociaal systeem is ontworpen om dit soort mensen een vangnet te geven, dat is uitstekend. Maar, wat er de laatste 65 jaar in Nederland is gebeurd met het linkse gedachtegoed, is gewoonweg van de gekke.

Ik heb 35 jaar voor Amerikaanse bedrijven gewerkt. Heel, heel veel over de wereld gereisd. Veel in het Midden Oosten en Afrika.

Ik meld dit omdat wanneer je veel buiten Nederland hebt geleefd, je met een ander perspectief naar Nederland kijkt.

Een groot deel van de Nederlanders zijn tot op het bot erg links. Een heel raar soort links. Salon socialisme. Zodra je normaal doet, of in het midden van het spectrum, ben je al extreem rechts. Volgens de radio en de tv-mensjes dan.

Dat begint al bij het Koningshuis. Maar hoe kan een Koningshuis nu links zijn. Dat is de schijnheiligheid ten top.

Onze gehele MSM en de NPO zijn extreem links. Begrijpelijk, dat wordt allemaal uit de staatskas betaald. En politiek gemonitord.

De manier waarop op de NPO Trump wordt bejegend is hemeltergend onbeschoft en uitermate dom.

Hoe komt het nu dat een land als Israël zo’n rijk en vooruitstrevend land is. Technisch heel hoogstaand.

Daarentegen Palestina een grote bende. Kijk eens naar het hele Midden Oosten inclusief heel Centraal Azië en Afrika. Produceren nauwelijks, corrupt en arm. Ligt voor het grootste deel aan corrupte leiders.

Trump is het prototype conservatieve Amerikaan.

Hij heeft vanaf minuut 1 gezegd hoe hij het aan zou pakken.

Noem maar op: meer banen, infrastructuur (en dat is heel hard nodig). De muur, het klimaat, de economie , de gezondheidszorg , immigratie etc etc.

Hij doet wat ie zegt. Alles kan niet in een jaar. Hij heeft nog meer tijd nodig. Hij gaat Amerika echt weer groot maken.

Hij heeft in dat jaar wel een oorlog beëindigd (Syrië). En geen oorlog begonnen, terwijl hij wel is uitgedaagd.

De NPO is nog niet in staat geweest een keer een juiste, op waarheid geschoeide analyse over Trump te geven. De NPO en correspondenten maken er een pantomime van.

Het is hemeltergend, dat wij met de EU in die flow meegaan. Dat de EU het zoekt bij de Palestijnen. Dat Timmermans ons de diversiteit blijft opleggen. Met Macron en nu in Duitsland Merkel weer, zal het niet verbeteren.

Ik heb zelf 20 jaar in Frans taalgebied gewoond en 17 jaar in Parijs gewerkt. Frankrijk heeft een immens immigratie probleem.

Maar Wierd, je vroeg over Trump. Welnu, een fijne frisse wind, hij houdt zich aan zijn woord.

En als hij de tijd krijgt, zal hij Amerika weer groot maken.

Met vriendelijke groet. Chris Wielders

40. Waarom ik fan van Trump ben:

1. Omdat hij president is geworden, volledig op eigen kracht. Hij komt niet uit de politieke klasse zoals de Clintons. de Bush-clan en Obama. Hij heeft 90% van de media tegen zich.

2. Het politieke systeem in de VS is zo ingericht dat de president (een gekozen burger) tijdelijk de macht heeft. Een politiek klasse van beroeps politici die het steeds weer voor het zeggen hebben zoals in veel westerse democratieën is slecht. Een democratie moet opgewassen zijn tegen populisten als Trump of Wilders. Als het daar niet tegen kan is heeft het geen bestaansrecht. Overigens wordt de macht van de (minister) president overschat. Er zijn genoeg controle mechanismen.

3. De resultaten van 1 jaar Trump worden niet genoemd of gebagatelliseerd in de media. Economische groei, werkgelegenheid (laagste werkloosheid onder niet blanken en vrouwen), buitenlandse politiek (China, Noord Korea, Navo, IS).

4. De stuitende eenzijdige berichtgeving in de Nederlandse media is een ergenis. Trump is de duivel. Gisteren was het Wilders, morgen is het Baudet. De BN’ers duwen elkaar aan de kant om te laten weten door over welk onderwerp dan ook eerst even te vermelden dat zij wel deugen omdat zij zo’n hekel hebben aan Trump of Wilders.

5. Als ik 1 ding zeker weet is dat wanneer ergens 100% consensus over bestaat, deze consensus niet klopt Vrijwel niets is onder alle omstandigheden alleen maar goed of slecht. De stelling Trump (de duivel) is slecht en Obama (de Messias) is goed, is absurd. Obama de

slechtste president (buitenlands beleid MO) met de beste pers want kleurling en een prima presentatie.

Henk Meerema Groningen